vissza a főoldalra *   

 

-----Original Message-----

From: Fáy Árpád [mailto:fay@ngo.hu]

Sent: Sunday, December 30, 2007 11:20 PM

To: 'alkotmany@ngo.hu'

Subject: BUÉK - Egészségügyi biztosítás és reform - ó micsoda örvény

A társadalmi bizalmat, szolidaritást helyre állító, talpára helyező rendszerváltás részleteit hiányolom.

Nekem ott kezdődik az egészségügyi reform, hogy

1)     a tb-járulékhoz a munkaadó hozzá sem ér.

2)     a tb-járulékhoz a kormány hozzá sem ér, kiváltkép nem tolvajok és hamis választással kormányra jutott szélhámosok alkotta kormányok. (Akinek nincsen saját keresete, az a minimális mértékben nem könyöradományt kap, hanem társadalmi részt, elvehetetlen minimál-jussot, hogy ő se maradjon ki.)

3)     a rendszerváltás után nem akarják a tb-vagyont 0-ról újra indítani "fizessen mindenki közvetlenül az ellátásért", az ellopott biztosítástól függetlenül (azaz nem csak nem szép elloppni sok-sok nemzedék áldozathozatalát a régi épületekkel együtt, hanem létérdek, hogy a TB-vagyont vissza szolgáltassuk a TB-céloknak).

4)     az idegen tőkeérdek helyett az elsődleges szempontnak az utóbbi 10-20 év ismereteit, orvosi és társadalmi felismeréseit tekintetbe véve egy szűrő-megelőző rendszert kellene felállítani. Vitamintelítettség, életkedv fiziológiai alapjai, jóltápláltság megfelelő ízű és értékű táplálékkal, fizikai és lelki kondíciók - szűrésen tesztelt állapota, és erre alapozva az egészség erősítése szinte egyénenként. Nincs más kiút. Amíg ez nem történik meg, addig nincsen definiálva, intézményesítve az orvosi-egészségügyi rendszer fő funkciója.

5)     A biztosítottaknak, mint az egészségügyi rendszer fő alanyainak (tulajdonosi jogok erejével megkerülhetetlen alanyainak) azonosítása nélkül bármely oldalon csak szélhámoskodni lehet (a legfőbb alany a természetes személy, és annak közösségei). A tőkeérdekeltség csak ennek szolgálatában lehet eszköz, amelyet semmilyen tulajdoni szerkezettel nem lehet eltéríteni, mert akkor értelmét veszíti.

6)     Alkotmányos erővel kell tehát az élet minden területén az egészséget a tőkeérdek elé helyezni. Mert a tőke-logika szerinti szerveződés egy eszköz kell legyen, amelynek belső automatizmusai nem nőhetnek a tulajdonképpeni alanyok, a szervezésért egyébként felelős emberi egyéni és közösségi élet elé.

7)     A magyar alkotmányos értékrendet nyíltan felvállalni vagy elutasítani az egészségügyi rendszer reformjának kulcseleme.

8)     Például világszerte egyelőre a GDP szerinti statisztika fél évszázados uralmának pozitív és káros hatásai nem kérdőjelezhetők meg, a korrigált vagy nyers GDP-számítások a világszéles gazdaságpolitikai koordináció talpkövei. - De ezek a talpkövek nem elégségesek olyan reformcsomag megfogalmazásához, mint amilyet egy erkölcsileg is méltányolható magyarországi (kelet-európai) tényleges rendszerváltási program igényelne.

9)     Magyarországnak nincsen más kiútja, mint hogy a rendszerváltás elvárt, a természetjoggal összhangolt értékrendszerét a makroökonómiai modellezés szintjén is fogalmazza meg. Másként strukturális védelem az emberi minőségű létezéshez elképzelhetetlen.

10)                    Bonyolult? Nem lehet egyszerűbben csak mellébeszélni.

Jó reggelt jobb-baloldali féloldalasok! Elég a féloldalas megoldásokból!

Előbb-utóbb meg kell oldani a tényleges problémát: nincsen elméleti vezérfonal a kezünkben. Mástól nem kaphatjuk meg. Talpra kell állanunk lélekben először, hogy utána szellemileg legyünk képesek dolgozni.

A természetjogi alapokból kiindulva az alkotmányos értékekkel egyeztetett makroökonómiai sémát kell alkotni a sikeres rendszerváltás szervezeti alapjaihoz. Másként nem megy.

BUÉK

Fáy Árpád

  Vissza az oldal tetejére