vissza a főoldalra * Vissza Százak Tanácsa előlaphoz

SZÁZAK TANÁCSA , 2005 március 2.

  Dr. Mikola István

elnök

A  FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség Egészségügyi Egyeztető Fóruma

által megfogalmazott célkitűzések a 2006 - 2010 kormányzati ciklusra

1.     Megőrizzük és továbbfejlesztjük a szolidaritási elven alapuló egységes Társadalombiztosítás rendszerét.

2.     Elérjük, hogy minden biztosított mögött legyen a Társadalombiztosítás egészségbiztosítási pénzalapjában járulékfedezet.

3.     Az egészségügy GDP-ből történő részesedését a következő kormányzati ciklusban az európai átlagot megközelítve, 7%-ra emeljük.

4.      Megvalósítjuk a polgári kormány által kidolgozott Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Programot.

5.   A kötelező általános egészségbiztosítás szolgáltatásait nyújtó állami-önkormányzati egészségügyi törzsvagyont "célvagyon"-ná minősítjük, és tételesen megtiltjuk ezen célvagyon privatizációját.

6.  Megújítjuk a finanszírozást. Átalakítjuk az indokolatlan többletteljesítési kényszert, és ezzel a díjtételek devalvációját okozó jelenlegi módszereket.

7.      Négy év alatt, Európai Unió-s bérarányokat eredményező új orvosi jogállások bevezetésével, szakorvosi díjtételek alkalmazásával, kiváltjuk a hálapénz jelenlegi rendszerét.

8.      Kiszámíthatóságot és átláthatóságot garantáló gyógyszerpiaci megállapodások megkötésével ismét megállítjuk a gyógyszerek árának parttalan növekedését. Esélyegyenlőséget teremtünk a közgyógyellátottak számára a korszerű  gyógyszerek alkalmazhatósága terén.

9.   Az egészségügyi intézmények működtetési forrásába beépítjük az amortizáció fedezetét, megteremtve ezzel a rendszer fenntartható működtetésének közgazdasági feltételét és a közhasznú típusú gazdasági társasági átalakulás lehetőségét.

10.   A Magyar Orvosi Kamarával együttműködve kidolgozzuk a "praxisjog" kiterjesztésének lehetőségét a járó-beteg szakellátásra és elkezdjük annak kiépítését.

11.   A következő négy éves kormányciklusban négy új kórházat építünk.

12.   A polgári kormány programját folytatva, fokozatosan megteremtjük a 15 percen belüli sürgősségi ellátáshoz jutás feltételeit.

13.   Betegközpontú, az ellátás biztonságát szavatoló, komplex minőségbiztosítási rendszert építünk ki, melyet az eurokonformitás szem előtt tartásával folyamatosan fejlesztünk.

Budapest, 2005. február 13.

Vissza az oldal tetejére