vissza a főoldalra *

From: Fáy Árpád [mailto:arpad.fay@gmail.com]
Sent: Tuesday, June 05, 2012 12:27 PM
Subject: „ha engednék a tanult, a beruházásokra anyagilag is képes szakembereket dolgozni…” - Raskó György e heti lobbista írásához

 

ha engednék a tanult,
a beruházásokra anyagilag is képes szakembereket dolgozni…

Akik aztán mit tesz Isten, viszik haza az üzemet, földet, megélhetésre való jogot is. Gyerekcsináláshoz nem csak ők értenek véletlenül, hogy félre értés ne essék? Mint amikor jön a szobafestő, és utána nem az óradíjat kéri, hanem a földhivatalban a nevére akarja írni a lakást. Raskó egy társadalompolitikai és szakpolitikai analfabéta. De valamiért az agrárpolitikában az érdemi gondolkodást, nyilvánosságot visszatérően ő söntölheti. Ez volt a rendszerváltásban a szakértelem. NAGY NULLA. De pofátlanul mond fel minden szolidaritást a társadalom bármely rétegével, arcátlanul mondja fel a munkamegosztást, gőze nincsen a közösségi létről semmilyen formában, átmeszelt kommunista cégtáblával próbálja jó verőember módján kiforgatni az áldozatai zsebét. Talán akasztásban ő a szakember. És biztos ami biztos ágál az iskola leépítés mellett, az egészségügy leépítése mellett, a közbiztonság költsége ellen, minden ellen, ami nem az övé közvetlenül a zsebében. El nem tudja képzelni, hogy Magyarországon a technikusi, főiskolai papír általánossá váljon fiatal falusi gazdálkodók körében – mentesítve a Raskó-féle felvásárlók, pénzintézetek és hatósági hozzáállástól, mert ők a proletárosító diktatúra utolsó lehelete. Akik ráadásul ezerrel nyomták a zsebszerződések százféle változatát, mielőtt többen is ráébrednének, hogy elpasszolás helyett mit kezdhetnének a földjükkel.

A mostani föld-törvény legnagyobb baja is az, hogy Raskó módján csak arra irányul figyelme, hogy ki mennyi földet vihessen haza abból, amit idióta módon a „TANULT ÉS BERUHÁZÁSRA KÉPES SZAKEMBER” argentin méretű búzatáblákat és marhalegelőket megirigyelve próbál habzsolni, helikopterrel és lökhajtásos repülővel körbejárni és legfeljebb pózolni akar (ritka kivételként még élvezi is a munkáját). Minő véletlen, hogy a 40 oldalas minisztériumi földtörvény tervezetet tartalomjegyzék nélkül adta ki a minisztérium, és az olvashatatlan kusza szöveg legvégén bújik elő, hogy 50 hektár alatt legyen nagy a demokrácia, de 500 hektár felett, vagy 1200 hektár körl tessék a bérleteket egy idő utána bérlő egyoldalú nyilatkozatától függően a tulajdonába engedni a bérlőnek vagy akit a bérlő kijelöl. HAHAHAHA SZAKÉRTELEM. Az ország meg mint Sztalin idején az ukránok, ha tönkre megy, az csak az ő dicsőségüket növeli. Hány évtized kellene még a rendszerváltásban, hogy komolyan vegye bárki is, Horthy 17 évét kellene megismételni (nem pedig mindenkinek szépet mondva csak növelni a bajt). Politikai kérdéseket nem szakmai demagógiával lerendező, hanem a politikai és szakmai kérdéseket gondosan egyeztető hozzáállásra lenne szükség – ami más világ, Raskó nem onnan üzent.

Nem Raskó a mindenkinek szépet mondó (ami önmagában is átokká lehet, mert a látszattevékenységhez igen közel álló a hatása), Raskó csak az országot akarja furcsa indulattal tovább ütlegelni. Raskóék a legnagyobb hátránya a magyar agráriumnak. Akik 10 évesek voltak a rendszerváltáskor, azok most 32 évesek. Mit kaptak az iskolában útravalót, mit kaptak egzisztencia indító finanszírozást, egészségügyi hátországot – Raskóéktól? A vállukon vihetnék az országot. De Raskóék (mert ez az ember egy típusnak a megjelenítője) úgy gondolták, hogy ők nem az országot menedzselik, hanem valami mást. Tehát minden alkalommal közbe-félre beszélnek, mint ismert megmondóemberek a mai napig, a saját maguk értetlenségeit ha nem bűntetteik következményeit nagy hangon rákenik az áldozataikra. Mi meg megesszük, hagyjuk, a fülünkbe zsong, hogy talán mi vagyunk a világon a hiba, iktassuk ki magunkat és kérjük meg Raskót, hogy oltsa le a villanyt utánunk.

Az elmúlt 22 év a Raskó féle hozzáállás agresszív végig-erőltetése volt. A bocsánat kérés, az észhez térés helyett csak folytatnák. Az ország helyre hozása fél század kommunista megszállás után pedig mintha távolodna (nem kizárólag de többek közt Raskóéknak is köszönhetően).

VG impresszumban nincsen szerkesztőségi e-mail


 

http://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/rasko-gyorgy-sulyos-hatranyban-a-magyar-agrarium-376678#hozzaszolas-doboz

Raskó György: súlyos hátrányban a magyar agrárium

2012. 6. 5. 05:00|

Magyarország a negatív példája annak, ami a mezőgazdaság fejlesztésével történik, a már most is nagy lemaradás még tovább nőhet – mondta Raskó György agrárvállalkozó, aki a Világgazdaság konferenciáján az agrárium és a high technológia kapcsolatáról fog beszélni.

Pedig a professzionális magyarországi cégek szerinte a jó irányba tartanak, de az ellenséges politikai hangulat miatt csak nagyon óvatosan fektetnek be ilyen közegben. Elképesztő a globális kereslet bővülése – fogalmazott Raskó. Ennek oka elsősorban a távol-kelet: Kínában évente tízmillió fővel, de Indiában és Dél-Koreában is drasztikusan nő a fizetőképes városi lakosság létszáma, akik most már nem csak rizst esznek.

Néhány élelmiszer fogyasztói ára annyival nőtt globálisan, amennyivel csak az olajé szokott néha, a megugró kereslet pedig ezzel lépést tartó technológiát igényel. Egy ilyen iparágban Raskó szerint gyakorlatilag teljesen biztosra lehet venni, hogy eladják a terményt, vagyis ha high-tech módszerekkel termelnek, csak jól járhatnak a megnőtt mennyiséggel. Ehhez képest, ahogy az agrárvállalkozó fogalmazott, a magyar kormány szociális foglalkoztató intézményként kezeli a földvagyont, ezzel pedig az ország elpazarolja az értékeit.

Hollandiában például tízszer, Belgiumban nyolcszor annyit lehet megtermelni egy hektáron, mint Magyarországon, pedig az ottani föld jóval rosszabb a magyarnál. A cél az kellene, hogy legyen Raskó szerint, hogy a termelés a legkisebb fajlagos energia- és vízfelhasználással járjon. Ez szaktudás és pénz kérdése is: ha egy átlagos földművelőnek adnak földet, kevésbé lesz hatékony, mint ha engednék a tanult, a beruházásokra anyagilag is képes szakembereket dolgozni.

Szerző: Világgazdaság

1. Zénó2012. 6. 5. 10:58

Hofi Géza mondta, hogy a magyar mezőgazdaságnak öt ellensége van.
A négy évszak és a kapitalizmus. Vissza az oldal tetejére