vissza a főoldalra *   

Elmélkedni vagy locsogni

(morgolódni vagy megbeszélni - egy sajnálatos kijózanodás, ami nem megy, azt ne erőltessük)


~ időben visszafelé haladva, a legutolsó elsőként, az első legalul ~


-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of megujulás

Sent: Sunday, June 17, 2007 12:51 AM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: RE: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Nagyjából ennek a versezetnek a szellemében nőhettem fel, mint asz ország túlnyomó része.

Nem vagyok biztos benne, hogy megfelel kizárólagos vezéreszmének.

Ezt a rendszerváltást részben ennek köszönhetően vesztettük el, mert mindenki a rejtező bölcsességben bízott, miközben a rejtekhelyen semmi sem volt.

Újabb variációm a szerintem szereptévesztett listának: nem a leiratkozáson mesterkedek, mert az nyilvánvalóan nem működik sem most sem évekkel ezelőtt, hanem a spam-levelek közé sorolom a listát.

Szerintem ez olyanabb, mint faragatlan kiszólást tenni visszás csacskaságokra. Eddig azzal becsültem a listát, hogy erre nem vetemedtem. Pedig talán ez volt a cél, vagy legalábbis ez tetszik a mélyen tisztelt igényelt hangos tagságnak. Hát akkor viszlát.

Ami pedig a jobb modort illeti, azt ebben a körben kiszívta belőlem sok oktalan és felelőtlen levél. Így látom, másról mi fenéről írkálhatnék?

Egyébként senkit sem akartam bántani személyében, a többséget nem is láttam.

Minden jót

 -----Original Message-----

From: Fáy Árpád [mailto:fay@tvnetwork.hu]

Sent: Friday, June 15, 2007 3:31 PM

To: magyar_oktober-unsubscribe@yahoogroups.com

Subject:

 

-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of Javor Zoltan

Sent: Saturday, June 16, 2007 9:28 PM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Nagyon nem akarok a listán megszólalni, mert én is megkaptam a jelzőket, miszerint ELVAKULT HÜLYE vagyok, aki bomlasztja a Fideszt... (Az utóbbi nem igaz...) Egyébként bizonyára igaza van a jelzőket osztogató hölgynek.)

Röpke idézetem legyen most kivétel, amiért előre is bocsánatot kérek.

Verseghy Ferenc Az igaz bölcs

Nézd a búzakalászt: büszkén emelődik az égnek,

Míg üres és ha megért, földre konyítja fejét.

Kérkedik éretlen kincsével az oskolagyermek,

Míg a teljes eszű bölcs megalázza magát.

A tudós - költő (1757 - 1822) pálos szerzetes. Révai Miklós mellett korának legnagyobb nyelvtudósa. A Martinovics féle összeesküvésben való részvétele miatt Kazinczynál is tovább, kilenc évig sínylődik börtönben. Költő és zenész, egyik téren sem alkotott kiemelkedőt... A nyugat-európai németes versformák meghonosítása fűződik nevéhez.

Szeretettel küldi az ELVAKULT...


-----Original Message-----
From: Fáy Árpád [mailto:fay@ngo.hu]
Sent: Saturday, June 16, 2007 7:49 PM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: RE: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Szépen gyűlnek a szempontok.

Sexuálrasszista, méltóság, stb

Mindezt a fizikai képtelenségben, mert időutazás nincsen ugye.

S hogy az időutazás csak néhány órás, az azért van, mert évente általában tönkremegy a gépem, s olyankor a régi időutazó nyomok elvesznek mai tényvilágunk számára.

De hát a komédia az komédia. Hörpintsük csak kicsiny poharunkat. Most akkor az alábbi levélre adott válaszom van vagy nincsen? Ma van 2007 június 16-a. Holnap kapok egy rosszalló levelet megint (sokadikat), hogy miért nem iratkozom le? A magasztos eszmék önmagukban kevesek. Egymást is ki kell bírnunk néha. Hát nem mindig vagyok ebben sztahanovista.

 

-----Original Message-----

From: Fáy Árpád [mailto:fay@tvnetwork.hu]

Sent: Friday, June 15, 2007 3:31 PM

To: magyar_oktober-unsubscribe@yahoogroups.com

Subject:


-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of Saci

Sent: Saturday, June 16, 2007 5:51 PM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Kedves Árpád!

((((Kedves Saci! - Beleírtam a leveledbe a reflexiókat. - FÁ))))).

Nem vonom kétségbe, hogy a legjobb szándék vezet, amikor ráébreszteni kívánsz bennünket arra, hogy képtelenek vagyunk olyan szellemi magasságokba emelkedni és mélységekbe leszállni mint Te ((((Gondolom ez azt jelenti, hogy rossz helyen teszek bármit – FÁ), aki amúgy hazánk állapotát tekintve leginkább a jéghegy felé rohanó Titanicra tudsz asszociálni ((((Ez viszont pontos - FÁ))))).

Gondolom ott is a végsőkig kitartó zenekar tagjai közé számítod magad, miközben mi megkergülten, stílus bravúrokba gabalyodba még mindig nem fogjuk fel a lényeget -pedig Te már ifjúsági regényekre is hivatkozol, hogy második gyermekkorunkra tekintettel közel hozd hozzánk a problémát - és sekélyes gondolatvilágunknak megfelelően a vacsora asztal ülésrendjén vitatkozunk ((((Pontosan ez a helyzet, csak én sokáig nem használtam veletek szemben indulatszavakat, illetőleg nagyon ritkán. Most éppen megtörténik. –FÁ)))).

Soha egyetlen pillanatra sem merült fel Benned az a gondolat, hogy a nem vitatottan legnemesebb szándékaidat esetleg olyan visszataszító stílusban, olyan mások szellemi képességeit lesajnáló módon adod elő, szerinted humorasan, szarkasztikusan, hogy azt a Teféle humorodhoz, karcos stíludhoz nem szokott nagyérdemű hellyel-közzel lenézésnek vagy sértésnek  veszi és éppen a kívánttal ellenkező hatást éred el?! ((((Nem, ezt nem tudom valóban elképzelni. Ugyanis nézzed meg eredeti szövegeimet – eredetiség alatt értendő a korábbiakat meg a lényegieket, amikor még nem a kontaktust kerestem, hanem a probléma lényegét próbáltam meg megérteni, például http://www.alkotmany.ngo.hu/alk_elm_tetelek_2006_nov.htm . Sosem voltam vitriolos helyből, kezdőrúgásként. Erre az újabb kori elváltozott levelezőlisták vettek rá. Ebben az irányban a karcos hangvételre való hajlandóság nálam új fejlemény. A forrása pedig az, hogy amikor kifejezetten valamely fórum elhülyülését, rosszabb esetben elhülyítését vélem felfedezni, akkor annyit láttam már, hogy csendben arrébb mennek a kitaszítottak. Egy idő óta visszakérdezek, hogy megfontolt törekvés, amit tapasztalok? Talán túlértékeltem az ügyet. – FÁ)))).

Persze érezheted azt, hogy ezen a listán Te korpa közé keveredtél, de mivel tudod a kötelességed és kellő küldetéstudattal vagy megáldva, ha beledöglünk is, kiscserkész módjára akkor is átcipelsz bennünket az "utca" magasabbrendű értelmet képviselő másik oldalára. ((((Ilyen hangot nemigen engednék meg magamnak józanul olyannal szemben, akinek évek óta nem adatik meg a leiratkozás lehetősége az illető fórumról, és már többször képes volt akátr évig is hallgatni. De te megteszed. Rendszerváltási és alkotmányos gondolatokon ennyit gúnyolódni úgynevezett 56-os és jobbos körökben egyébként még nem hallottam. Valami új kezdődik? – FÁ)))).

Mit gondolsz nem beszélgetnénk Veled szívesebben, ha nem fejlesztenéd tovább a gondolatainkat a saját fejed szerint? ((((Ezt nem értem. –FÁ)))).

Nem hiszem, hogy bárki szöges csizmát, korbácsot vagy bilincset akarna küldeni Neked. Azt sem gondolom, hogy aki kifogásolja a megjegyzéseidet, azt legutóbbi filmélményeinek kellemes borzongásai közepette teszi. Nem hiszem, hogy azt kellene feltételezni, hogy ezen a listán Izaura rajongók szellemi színvonalán vegetálók lennének csak azért, mert nem tudják vagy nem akarják venni a Te "lapjaidat".

Kedves Árpád ne vess meg érte, de számomra sem nem szellemes sem nem humoros ahogyan írsz, de bizonyára bennem van a hiba. ((((Talán nem érted a helyzetet. Nem akartam szellemes meg humoros lenni ezen a listán, mert akkor nem ide iratkozom fel –  és hogy ez meghívás volt, annak annakidején örültem. Kevésbé örültem annak, amivé a polgári körök fajultak, amivé az egész rendszerváltás fajult, amiért átlagos diplomás nők és férfiak a Kádár korból nem hoztak magukkal mást, mint legfeljebb marakodást, de nem a gondolat tiszteletét, még kevésbé azt a képességet, hogy józanul végig gondolják saját lehetőségeiket, történelmi helyzetüket. Szakácskönyvmesélő lett az 56-os listából, ahol hozzád hasonlóan gúnyológnak azon, aki beszorult, akinek nem nyitják ki az ajtót, aki szerény (korlátozott, közepes – mit akarsz még???) képességeivel nem akart a nevetségesség szintjén gondolkodni arról, ami itt hosszú ideje van, amiért innen menekül ki merre lát fiatalon vagy idősebb korban, amiért falvak üresednek ki és olyanok jönnek helyükbe, akik a flaszteron alszanak és nem hiányolják a kilincset az ajtóról, akik egy nagy guberálós szemétdombnak tekintik az összes közintézményt is működtetendő szolgáltató hivatal helyett.

László, aki alapította ezt a csodálatos listát, még emlékezik arra, amikor BP V., kerületi fideszes képviselőt csendesen, hangos szó nélkül 10-szer kerestem meg egyfolytában, hogy egyszer beszélhessek vele. Az állítólag jó tehetségű embernek csak a szekundánsával tudtam beszélni, de annak az ismeretei a magam utcáról jött kérdéseit, észrevételeit be sem tudták azonosítani. Nem azért, mert kevés az idegsejt az agyában, hanem azért, mert éppolyan agresszívan hárítja el az önálló politikai értékítéletet, MINT TI ITT. Mint Te. Nem tudom mi a fideszetek, ha ezt akarod hallani. Én odamentem hozzá, mint a vak Indiában, és mit találtam? Beképzeltséget, tudatlanságot, megelőlegezett agresszivitást, mszmp-s ajtónállót, és másnap jelszóként azt, amit előtte tőlem is hallottak. És ezekután nem voltam le semmiféle következtetést, hanem próbáltam logikusan érvelni. Hosszú évekig. Majd amikor eléggé el nem ítélhető módon kifakadtam, akkor sietve kaptam hideget-meleget. Fő a kicsi rakás nagyot kíván. – FÁ)))).

Ezért aztán le is vontam magamnak a konzekvenciát.

Valaha találkoztunk a Szaloncukorban, elovastam a könyved is, amit voltál kedves akkor nekem adni. ((((Kevés olyan helyen jártam az elmúlt 10 évben, ahol olyan távolságtartást éreztem volna, mint ott a cukorban. Talán a pártosság terhelte meg a kedélyeket. Nagyon rossz emlékem volt róla. Többségében egyetemet végzett emberek, akikkel lehetetlen szót érteni, mert ők fegyelmezettek vagy nem tudom mik, bőszen csevegnek, és nem is kíváncsaiak. Most panaszkodok róla először. Egyébként a 90-es évek közepén az MDF-et a Magyar Nemzetben vontam kérdőre, az SZDSZ-t az akkori Magyar Hírlapban, és az MSZP-t is sikerült egy-kétszer a Népszabadságban. Ti most már elértétek a Népszabadság ingerült vissza utasítását. Csak előre tovább, én előtte szeretnék kiszállni.  – FÁ)))).

Én egészen más Fáy Árpádot ismertem ott meg és nekem az a FÁ szimpatikusabb volt mint az, aki most osztja az észt humorosnak szánt goromba stílusban.

Legyen ez az én földhöz ragadtságom, de én nem szeretem ezt a fajta humort még akkor sem, ha nemes őszinte hazafiság és létünk feletti kétségbeesett irónia szülötte.

Voltak és vannak még Rajtad kívül páran - szerencsére - ebben a hazában, akik legalább úgy felfogják és átérzik ezt a helyzetet de gondolataik, érzéseik kifejezésére szolgáló szavaikat képesek megzabolázni.

Én ezennel lemondok arról a megtiszteltetésről, hogy a továbbiakban ilyen stílusban megoszd velem mégoly bölcs és megszívlelendő gondolataidat. ((((Ez is időutazás. Csak te kötetlenül csaponghatsz benne. Nem most mondtál le a véleményemről, hanem azóta folyamatosan. Mielőtt rendre utasítottál, megnézted a honlapot? A http://www.alkotmany.ngo.hu/alk_elm_tetelek_2006_nov.htm összeállítást ismered? Hát nem vizsga anyag, de ahhoz kell némi virtus, hogy a fejemhez vágjad, csak társasági rosszcsont vagyok. Nekem pedig mint mutatványos állatkának itt a helyem, hogy meghallgathassalak, hogy érezzem a rosszallást – csak a levegőbe beszélek, jellemtelen és modortalan alakként, aki nem érdemli meg, hogy odafigyeljenek rá, mert nem mond érdemlegeset. S ha jobb kedélyben lettem volna, nem veszem fel a cérnát most sem. De hát megtörtént. Amivel viszont találkoztam, amiben megfürödhettem, az több mint egyszeri idegeskedésre való válaszok. Egy MSZMP körben ezt még a tovább tartó osztályharccal tudnám magyarázni. A karácsonyi vörös csillagos cukor-fotók óta viszont egy fokkal kevésbé tudom, minek kellek nektek. Zsinórban szép sorban mondjátok el, hogy nem ti vagytok a rendszerváltásért a felelősek, ne veletek legyek ingerült. És hozzátok ki végül, hogy én tehetek róla, hogy nem a távolba kell mutogatnotok idegesítő alakra, hanem itt vagyok mindjárt én is. A képzettség a nosztalgia, a divatos jelszavak még nem jelentenek közösséget. Úgyhogy keressed csak azt meg, aki neked kedvesebb stílusú, akinek te lehetsz a tisztelője, mert én ilyenre nem tartottam igényt. Én partnernak tekintettem mindig a másikat. Az meg nem keveri a lényegest a felszínessel. Totális félre értésünk abból adódik, hogy  _ _ _ De mint mondtad, nincs kinek mondjak bármit is, mert be akarod fejezni. Hát húzzad ki a lábad az ajtó elöl. Aktivizáljad magad. Teljes jogú listatag.Vagy még sokat kell hallgatnom? Ti amikor a másik nyakán ugrándoztok, akkor is panaszkodtok, hogy az hörög? Látod ezt az általános viselkedést eddig a kormánypártiakra fókuszáltuk-tad-tam. Gondolom még mindig azt hiszed, hogy a jó stílus az, hogy fát lehet vágni a hátán a másiknak, és ő mindig kedvesen mosolyog, energiája sosem fogy el, a kedve pedig töretlen, a környezete nem stimulálja. Mert ez volna a szolidaritás egy kvázi polgári körben? Nincs itt már mit megbeszélni, intézkedjél az ajtókról. Talán valakinek célja is volt, hogy kihozzon jó kedélyemből. Megtörtént. Nem is először. Mutatvány megtörtént, ingyen. El lehet engedni a mókust. - FÁ)))).

Üdvözlettel.

Saci


-----Original Message-----
From: megujulás [mailto:megujulas@ngo.hu]
Sent: Saturday, June 16, 2007 12:58 PM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: RE: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Hát kedves Saci!

Bizalmas légkör, bizalmas hangnem kezd kialakulni bizalmas kérdésekről. Meg vagytok kergülve azt hiszem. Lassan csomagokat fogok kapni szöges csizmákkal és korbácsokkal. Fel sem merül senkiben, hogy miként kezdődött a szóváltás, fel sem merül senkiben a szövegkörnyezet, az odamondogatás oka, mert az horizont "feletti"? De itt a horizont alatt kellemes borzongáshoz vezet a legutóbbi filmélmények lenyomata. Sexrabszolgák, és kibicnek minősített nők. Tudod nem csak nálatok volt a nőknek megbecsültsége, hanem az ország többségében. A 2. világháború befejezése azért is volt olyan fájdalmas a magyarság számára még háború idején is, - a győztes hadsereg háza táján talán kevésbé volt rendkívüli. Okosat, kitanultat nem tudunk mondani e téren.  Ami pedig a nők értő szereplését jelenti a férfiak körében, úgy tartja a fáma, hogy a Szentszövetség idején a megyei politizálás országos léptékben olyan udvarházakba szorult vissza, ahol nők voltak a háziasszonyok, és vitás esetekben még a döntőbírók is. Kedélyes légkörben készült az ország legfényesebb időszakára. De ezek a nők nem éltek vissza helyzetükkel, és nem is engedték volna őket ilyen szereptévesztésbe kerülni. Férfiaknál éppolyan szomorú, ha elvétik a mértéket, mint a nőknél. A nőtlen kocsmában a szenvedélybeteg társaság szintén siralmas látvány. Evidens hogy az iszákosság és általában a leromlott állapot nem előjoga senkinek. Evidenciákat sorolgatunk, morzsolgatunk, mint végtelen rózsafűzért. Csak félre kell érteni, félre kell tolni a hangsúlyát valaminek, és kezdődhet a magyarázkodás.

Aki évődést, ingerült odamondogatást (rendreutasító szándékú megjegyzést), elégedetlenséget mint társadalomfilozófiai nyilatkozatot lobogtat, az (félek kimondani) saját ijedelmét, félelmét vagy éppen érdeklődését vetíti ki. Minél távolabb kerülünk az eredeti helyzettől, annál jobban el tud kanyarodni a belemagyarázás. Szóval nálunk az olyan hölgyekre, akik talajtalanná, bizonytalanná váltak valamiben, azokat igyekeztek nem túlterhelni sem számonkéréssel, sem üres mentegetéssel. A helyére tudtak tevődni a dolgok. És ez a tapintat keresés kölcsönös volt az illető hölgy és környezete részéről egyaránt.

Azt írod "Sőt, környezetemben nem is ismerek olyanokat, ahol a nőknek nem volt vélemény nyilvánítási joguk. Úgy tűnik én egy másik világban nőttem fel és élek, de azért nem haragszom a patriarchatust visszasírókra sem. Kívánom találják meg szellemi rabszolgáikat és éljenek békében, boldogan, örökös fenntartás nélküli csodálattal és hódolattal övezve." Bizonyára valami egzotikus útleírást idézel rabszolgákkal és hódolattal övezett férfiakról. Nekem viszont olyan emberekről van emlékem, ahol nem űztek sportot a szó szerint vételből, a félre magyarázásból (illetve mindenki tudta ha erre került sor, hogy ez inkább vidám, kerülő útja a dolgokról való beszélgetésnek). Nálunk az önirónia is ismert dolog , mint banyazsúr meg ötyeklub, amit sohasem férfiaktól hallok, vagy boszorkány és satrafa, amit meg leginkább ha nem is jegyesektől, de jegyesek pozíciójában hallani (mármint nálunk a Kárpát medencében és néhány kirajzási foltban, népdalban és műdalban, vidéki és városi lakásokban, klubokban egyaránt).

De ezen a listán az ilyen kifejezések botrányhoz vezetnek. Itt az újbeszéd divat, és mindenki igyekszik olyan mély szintre vinni az érvelését, amilyenre csak tudja. Gondolom a jobbik énjét meg otthonra tartogatja.

Egyébként tényleg elkeserít ez az önfeledt kakaskodás, az erőltetett stílusbravúrok sorozata, mintha a Titanic fedélzetén veszekednének, hogy a holnapi vacsora asztalnál ki hova ülhessen. Ilyen környezetben illemfüzetekből vizsgáztatni a másikat az éretlenség egy bizonyos módjának tartom, ami bizonyára mérőszámokkal is kimutatható, és amihez történelmünk is hozzá járulhatott. Én nem vagyok hajlandó általánosságban az életvitelre alkalmas korban, értelmi és érzelmi állapotban levő hölgyekkel és urakkal társalogva letagadni, hogy valami nagyon foglalkoztat, hogy szorongok, mert a kiutat eltorlaszolva látom. Más ha egy haldoklóról van szó vagy fogyatékosról. De ti más kategóriába tartoztok szerény megítélésem szerint. Nektek még azt is észre kellene vennetek, hogy még a céltalan polgárpukkasztás eszközeihez sem nyúlok.

Nem kekeckedésről van szó. Akkor pedig egy felrázó megjegyzésnek helye van, mint pld _ _ _ (lehet válogatni az elmúlt levelekből).

Ti meg közölhetitek, hogy én meg nem töröm magam a vörösingesek ellen kellő lendülettel, hogy éjjelenként nem merülök nyakig mocsárba kihallgatandó a titkos tanácskozásaikat, hanem egyre azon jár a fejem, hogy miféle szerszámok vannak a Janó kunyhójában. Miféle földmérő és egyéb eszköz van ott? Úgyhogy lehet menni a Ferihez (az Ács Ferihez), meg a Bokához, és panaszkodni, hogy merészeltem beszólni a játékosoknak (a grundot már eladták, a szerződést kell érvényteleníteni, nem az utcai illemtannal foglalkozni, hogy melyik fogunkkal puhítsuk az ablakmasszát). Boka ugyanis (ha ez a kíméletes megfogalmazás megfelel) kijelentette már nem egyszer, hogy az asztalt nem akarja borítani. Szerintetek akkor és ott. Szerintem: _ _ _ én nem tudom. De a sakkjátszmát újra kell indítani, mert csalással kezdődött, bárgyú dolog úgy tenni, hogy nem vettük észre, az ellenfélnek kétszer annyi figurája van, mint nekünk, és a bíró rendszeresen neki csal. Bokának elég, ha volt rendőrök kiírtanak egy bankfiókot, ha bombával fenyegetnek, talán kilátásba helyezik, hogy köpködni fognak, és máris vissza vonul a kíméletesség jegyében a totális küzdelem porondján.

Tíz évvel ezelőtt a kínai trendet mintául véve ezer milliárd $ volt a rendszerváltás vesztesége elmaradt haszon tétellel együtt. Az abszolút veszteség pedig úgy 2-300 milliárd $, amit a nyilvános adatokból össze lehetett szedni. Ennek nem volt sokkoló hatása. A hamisan értelmezett emancipa dumának viszont igen. A könyvesbolt mese igaz lehet. Az emancipációról meddő vitát folytatni fel vagyunk készülve, a társadalmi alapkérdéseket csak felfogni is, arra nincs erőnk. Hát majd 20-30 év múlva. Csak akkor már kő kövön nem lesz, most már szakadoznak az ablakkeretek, 16 évvel ezelőtt pedig még csak a zárakat kellett volna cserélni és a fűtést szerelni, egyet meszelni, és néhány bútort arrább tolni.

Tizenévesen sokkal jobb lett volna veletek beszélgetni, mert akkor még nekem sem voltak sejtéseim, amiket nem tudok veletek meg másokkal sem megbeszélni, ma meg már amolyan közbe-közbe szólóvá váltam (amit fidesz-rajongók éppúgy kifogásolnak mint az Ács-hívek).

Elfáradtam. Nekem ne is mondjátok el. De alakítsatok egy elméleti klubot, ahová ízlésetek szerint nem stílus-bravúr improvizátorokat hívtok meg, hanem a legfontosabb kérdések boncolgatóit, és oda vigyétek gyerekeiteket, az eszes és tisztességes rokon és nem rokon emberpalántákat.

˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
 "-----Original Message-----
From: Fáy Árpád [mailto:fay@tvnetwork.hu]
Sent: Friday, June 15, 2007 3:31 PM
To: magyar_oktober-unsubscribe@yahoogroups.com
Subject: "

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

Mellékelek érdekességként egy interjút, internetről meghallgatható.

Egyenlítő - Dr. Nagy László ügyvéd exkluzív interjúja:
[I-1] [I-2] [I-3] [I-4] [I-5]
[II-1] [II-2] [II-3] [II-4] [II-5]

ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc


 -----Original Message-----
From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of Saci
Sent: Saturday, June 16, 2007 10:47 AM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Árpád írja:

"Gyerekkoromban a nők nem szóltak bele a férfiak beszélgetéseibe.

.......................

Mert lehet emancipált világot csiszolni, de akkor tessék észrevenni, hogy a sakk kibicek azért vissza húzódnak, amikor tétmérkőzésről esik szó."

Kedves Árpád!

Azért mert EGY nővel afférod van, nem szükséges az egész női nemet eszement feministának tekinteni.

Biztosan szép gyermekkorod volt, nem vitatom.

Az én gyermekkori élményeim szerint szűkebb és tágabb családunkba tisztelték a nőket és az én Édesapám kifejezetten igényt tartott a nagyon művelt és nagyon szerény Édesanyám véleményére. A társaságban lévő hölgyeket kérték is, hogy "szóljanak bele a férfiak beszélgetéseibe." A tétmérközéseken sem voltak kibicek, hanem a tétremenő mérkőzések résztvevői!

Mindenki máshonnan jött, nálunk ez volt a divat a múlt század közepén is és úgy látszik nem volt egyedi, mert a Férjem Családjában is ugyanez volt a helyzet. (Aztán ezt a "rossz" szokást tovább vittük!)

Sőt, környezetemben nem is ismerek olyanokat, ahol a nőknek nem volt vélemény nyilvánítási joguk. Úgy tűnik én egy másik világban nőttem fel és élek, de azért nem haragszom a patriarchatust visszasírókra sem.

Kívánom találják meg szellemi rabszolgáikat és éljenek békében, boldogan, örökös fenntartás nélküli csodálattal és hódolattal övezve.

Üdv.

Saci


-----Original Message-----
From: megujulás [mailto:megujulas@ngo.hu]
Sent: Saturday, June 16, 2007 9:46 AM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: RE: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

"szexuálrasszizmus"

Kedves Tamás!

1.       Ezt ha megfejtenéd (végig kiséri lassan a listán a tagságom, volt már belőle talán tucat is, a te tisztelt leveled is utána érkezett):

"-----Original Message-----

From: Fáy Árpád [mailto:fay@tvnetwork.hu]

Sent: Friday, June 15, 2007 3:31 PM

To: magyar_oktober-unsubscribe@yahoogroups.com

Subject: "

 1. Ha már kényszertagság is van az interneten, és én vagyok olyan hülye, hogy folytatom, és nem teszem automatikusan törlendő listára a beérkezett lista leveleket, akkor talán teszteljünk, elemezzünk, lógassuk be a lakmuszpapírokat, ugyan melyik milyen színűre vált? Amíg alkotmányról, rendszerváltásról van szó, a papírokat mintha ki sem vettem volna a tokjukból, nemhogy az elemezni való lista leveleibe raktam volna bele. Már amikor a jobb-baloldali kulisszákról esik szó, az egy kicsit egyszerűbb indiánosdi (ahol a fekete kéz bandája valóban nagy átéléssel alakítja a sötét gengsztert), szóval akkor feléled a lista. Hanem amikor megjegyzést teszek egy vitriolosan (vagy ha úgy tetszik udvariatlanul, sőt közönségesen), és evidenciaszámba menően teszem szóvá, hogy a hozzáállása többeknek merőben más, mint amit elképzeltem, amikor még a meghívást elfogadtam (mi több örömmel vettem), akkor olyasmik jönnek elő a felszínre, mint "szexuálrasszizmus". Egy gyöngyszem. A liberál-szocialistáknak ha nagyon nem megy, akkor az éjjeli tv műsorokban megnő a pornóadások száma. Pár éve alig volt már, most mindent elöntenek megint (Magyarországon).  De úgy tetszik kitérni a hatás alól a világ más tájain és más médiában sem lehet. Valami áthallásnak érzem ezt a kifejezést társadalomelméleti vitában: "ki a szexuálrasszista". Évekkel ezelőtt egy ismerősöm, akit a sors hozott elém, azt újságolta, hogy Amerikában, ahol a jövőnket láthatjuk, ha bemegyünk egy könyvesboltba, akkor ott van egy méter jogelmélet, egy méter gazdaságelmélet, fél méter sem  az alkotmányelméletből, van két méter szociológia és van két teremnyi könyv a női-férfi egyenjogúságról. Na ez a két terem úgy látszik felütötte fejét a mi levelezésünkben is. Kevés filmet nézek otthon is, moziban is. Egyik töredékesen látott filmes paródiában ül néhány rosszcsont valami romos lelátón, és arról elmélkedik, hogy tüntetni kellene a férfiak gyerekszülési jogaiért. De hát a nőknek lehet gyereke, vetik ellen a társai. Az igaz, hallatszik a bölcs mondás, de jogunk  a jogegyenlőség nevében nekünk is kell legyen! Mert ugye - a filmben erre a kifejezésre nem emlékszem - ne legyünk a jogok terén sem "szexuálrasszisták". Gondolom talán te is vigyorogva gépelted be a szót, amivel szóváltásunkat igazán komolytalannná tudtad tenni. Egy olyan országba küldesz ilyen jelzőket, ahol elképesztően folyik szét mindenfelé a prostitúció. Ennek az együttállásnak nem is bontogatom tovább ágait-bogait, de sejtheted, hogy messzire vezetnének, ha komolyan venném szavaid. Nos azért is lenne fontos, hogy Mária országában, ezer éves alkotmányos hagyományokkal megpróbáljuk az erkölcshöz kapcsolni ismét a közéletet, mert egyébként "modern szavakkal" már vitatrkozni sem lehet egy egyébként minden bizonnyal jóravalónak szánt listán. Ez, amit írtál, a stigmatizálás ideáltipikus megnyilvánulása. Kínodban írtad le, amint mondod, de az arányérzék hiánya vagy az érdektelenség a másik mondanivalója iránt furcsa eredményre vezetett. Itt nem lehet kibújni a csapdából. A viszály látszólagos apropóját, a bizonyára egyébként szeretnivaló kedves hölgyet nem teszi helyre senki sem (illetve ő nem engedi helyre tenni megát) amikor csúnya szóval kvázi sunnyogóra sikeredett manőverekkel küzd, intrikál - meglehet a legtisztább lelkiismerettel, jószándékkal, mint valami eltökélt pannóniai párduc (a puma foglalt, a tigris túl nagy). Talán megviselt is az élete, és régi sebeket, lelki varrokat, forradásokat hordoz magában, hogy nem lehet vele felhőtlenebbül tisztázni dolgokat. Talán el kellett volna mennem egy találkozóra, és személyesen tisztázni vele, hogy ugyan alkoholt nem fogyasztok, de fogyaszzunk el egy rigójancsit a barátság jegyében _ _ _ (ami lehet, hogy távolról meg a kannibalizmus modern, tudatalatti megnyilvánulása lenne, a vegeta-fóbia kétségtelen és helytelen jegye?). Szóval ez a "szexuálrasszizáló" megjegyzés mutatja leginkább, hogy mennyire reménytelen, de mindenesetre igen nehéz bármit is helyre tenni a fejünkben, szívünkben. Egymás keresése, tisztelése, a kifakadások figyelmeztetésként való felfogása, begurulások és a másikban a tisztelni való azonosítása, a saját felfogó képességünk határainak kitapogatása helyett, _ _ _  stb-stb helyett, a mentális különbségek stb-k helyett osztogatjuk a modern plecsniket: "szexuálrasszizáló". Még azt sem tudom, hogy ez valami jogi műszó vajon a világ másik végén? Talán csak magyarul hangzik (már megbocsáss) komplett hülyeségnek? MErt plecsnikkel egyébként tele a padlás: kiváló áruk fóruma, rasszista (szexualitás nélkül), homofób, bunkó, kommunista, karvalytőkés, soros barátja _ _ _ . Elismerem, hogy volt valami másutt talán nem is érthető bája a gyurcsánydumának. Nem volt benne sok ista-mista. Közérthető szavakat használt, nehogy valaki elvétse, mire gondolt (a kocsmában).
 2. A sok-sok további kavargatás helyett had mondjak valami értelmeset is: egykori hittan-tanárom egyszer kínban kezdte az órát, és végül nekiveselkedve vörös képpel a következőt mondta. Miként kell minősíteni azt a kifejezést, hogy lófasz a seggedbe? Káromkodás vagy csúnya beszéd? Valaki rávágta, hogy nagyon csúnya beszéd. Igaza van! vágta rá tanárunk.
  A káromkodás ugyanis Isten káromlása. A csúnya beszéd meg olyan, amelyik nem keveri bele Isten nevét, fogalmát a dolgokba. Te kedves Tamás egy bosszús évődésbe csúnya szavakat kezdesz keverni. Nem káromkodsz, csak csúnyán beszélsz. Elveszed az ember-ember kaspcsolat élhetőségét a magad kis territóriumán. Tilalomfákat állítasz minden különösebb értelem nélkül. Hogy ezt is kifejtsem Zrínyi Ilona országában, azt ne várjad tőlem. Dől be az országba a GM kukorica, szója meg a csúnya global-beszéd. Nem az olyanra gondolok, minthogy "megyek drájvolni a shoppingba", hanem az olyanra, amikor az elállamosított ország javait vörös uzsorások tovább passzolják és utána megszüntetik a béreket is (se tulajdoni jövedelem, se bér, mehetsz az utcára kurvának és betyárnak), és az elemző szót keresőnek mindig közbeszólnak némberek és urak (mi a némber megfeleője?) - akkor zúgolódni sem lehet (két leiratkozás között). Ugye belátod, hogy miért lehet megkérdezni tőled, hogy "normális vagy?". De persze mindenki mástól is, mert nem Te, nem is a bizonyos fehárszemély az, aki inspirálta ezt a mai világot. Meg lehet ezt tőlem is kérdezni. Csak ne a "szexuálrasszizmus" szóval, mert kapásból a politikai értelme jut eszembe, mint a rasszizmus sexuálisan perverz válfaja, ami másik érzékeny vizekre vihet. Nem érzed, hogy magyarul értelmetlen a szó hogy "_ _ _ _"? Magyarul még a terhes nő is zavaró kifejezés, mert azt jelenti, hogy egy nő viselkedésével éppen terhes valakinek (= aki ha ezt szóváteszi modern időben, az pedig nálad 
  "szexuálrasszistává" válik?). Ehelyett szerintem ha gyermekért hordja szíve alatt egy nő, akkor áldott állapotban van. Ez a pontos kifejezés. Nagyon várom már, hogy úgynevezett jobb-baloldali újságírók végre rátaláljanak a megfelelő szóhasználatra. Vannak továbbá nők és férfiak, akik a férfi-nő kapcsolatok világában otthonosabban mozognak, és vannak akik elfogódottabbak vagy egyenesen fóbiáik vannak. Vannak, akik nőre nem tudnak rászólni (őket sorbanállásnál kinevetik, félre lökik az egyenjogú emancipisták) - de a félre lököttek egy része ezt szívósan nem hajlandó szóba hozni, mert tüntetőleg ki akarja nyilvánítani, hogy csak megtévedt nőkről van szó, akik akár áldott állapotban gyermekeket hozhatnak a világra és nevelhetnek, illetőleg ezt is a férfi-női szerepek közti évődések sajátos változatának veszik  - amit te bizonyára kifogásolnál mint már-már relytett sexaulis zaklatást. Tehát ha egy férfi egy tolakodó nőt nem lök vissza a helyére, az "latens szexuálagresszor", és hivatalosan kellene kötelezni rá, hogy ne lógassa a levegőbe ernyedetten  könyökeit, hanem használja őket a női "szexuálrasszizmussal" szembeni fellépés eszközeként?

Befejezésként, ha elfogadsz még egy pimasz tanácsot (mert azt hiszem, ha jól emlékszem nálad van plusz hat év), levelem olvastán menj oda a könyvespolcodhoz, és két-három méter megtévedt, ember- és családellenes emancipa irodalmat lökjél le róla. Meglásd lelki megkönnyebbülés fog eluralkodni rajtad. Utána írjad meg nekünk, és szimbolikusan nyilvánítsad ezt olyan tetté, amelyet a mi lelki épülésünkért is tettél. S talán ennek a listának a hangulata is megváltozik. Megjegyzem tudok olyan beszélgetésről is, amikor egy nő (egy nőnemű egyenlő) azt mondta egy másik nőnemű egyenlőnek, hogy ahelyett, hogy részeges urát (Jajj nem!!! Nem "URÁT", hanem részeges hímnemű egyenlő társát) ahelyett, hogy kiutálná otthonról, inkább gondjaiba venné, mert hiába a nők élnek tovább átlagosan, de ők is lesznek magányosak tovább átlagosan.

Vagy mindez ma már BTK? A falanszter-ügynökség kifigyeli levélváltásunkat, és fellép a hülye szavak védelmében, az alkotmányosság és felelős szabadság nyomainak is a kiírtása érdekében? Kiadják a jelszót, hogy internetet csak pártaktivistáknak szabad használnia? De ha csak arról is lenne szó, hogy eltévesztettem a házszámot, és én vagyok a békétlenkedő, és egy világot jobbító kis csapat figyelmét rombolom az aktuálisabb dolgokra való buzdítás helyett - akkor is érdemes abba hagyni ezt a valljuk be, már huzakodássá fajult szóváltást.

Mindenestre egyik vidéki helyi rádióadót hallgattam minapában, és ot a reggeli zene közben bevágtak egy interjút a fiatalok sexuális felvilágosításáról (nem tudom, hogy említettem-e). Meglepetésemre számomra új dolgot hallhattam. Eszerint a hagyományos, klasszikus életformában a lányok 17 évesen lettek testileg érettek, akkor férjhez mentek és onnan családban éltek. Ennek az életmódnak megvoltak a szokásai, dalai, szépségei és hibái. azonban utóbbi száz évben nagyot változott a világ. Már 12 évesen nemileg érettek a lányok, és egyre többen csak 30 év fölött akarnak gyereket, családot. A semmiből előugrott 18 év, amelynek életviteléhez nincsen hagyomány, sem dalok, sem erkölcs, sem praktikus bevált módszerek.  Nemileg érett nők a családon kívül vagy két évtizedig mit csináljanak magukkal? És persze a társadalom, meg a férfiak _ _ _. Ebben a keletkezett életvezetési vákumban arat a kábítószer, a korábban nem volt méretű prostitúció, a manipulációsipar, a család megkérdőjelezése, a poénkodás a férfi-női szerepk kölönbözőségének tagadására (szexuálmicsodaságok címszóval) stb-stb. Szakadék keletkezett az emberiség útjában, amibe a civilizált emberiség akár bele is bukhat. Szerintem, mégha nem is mi néhányan fogjuk ezt az akadályt kikerülni, legalább ne buzdítsuk magunkat, hogy huj-huj hajrá, ki ugrik nagyobbat a szakadékba.

Egyébként nem járok kocsmába, de ez egészségi probléma, még amikor nem volt divat a szeszmentes élet. Gyönyörű emlékeim vannak viszont fiatalkoromból az esti beszélgetélsekről (akkor még a cigány is muzsikus volt és nem rasszista értelmiségi), rendeltem egy brassóit, egy sört meg egy doboz symphoniát (most is orromban érzem az illatát). Mire elfogyott a doboz cigaretta, kiürült a sörösüveg, semmi nyoma nem maradt a brassóinak, szedelőzködtünk (és ha hiszed, ha nem!!!) éjjel hazakísértük a lányokat a hetvenes évek elején Pesten. Volt akinek ki kellett mennie Csepelre, és utána vissza. Nem is lehetett ezt minden nap megtenni, hetente egyszer került rá sor. De ott ha valaki belebeszélt olyasmibe, amihez láthatóan nem volt affinitása, akkor nem jött elő Apor Vilmossal meg az oroszokkal, hanem morgolódott egy kicsit, kért egy szál cigit és el volt intézve. Azóta rászoktató szereket tesznek a cigarettába, a cigányok kicsit hosszan tartóan hazamentek, a brassói drágább és a gyomrom kevésbé bírja, nem sörözöm, de ezt a "szexuálmodernrasszizmust" tőled is csak viccnek tudom venni.

Ugye nem tévedek?

F


-----Original Message-----
From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of JoPolgar@AOL.COM
Sent: Saturday, June 16, 2007 1:58 AM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Kedves Árpád bátyó,

Hires vagyok arról, hogy mihelyst teszek egy fogadalmat néhány órán belül már meg is szegem. Ugyan a dohányzást párszor abbahagytam elég tartósan de abba is visszapottyantam.

A minap erősen megfogadtam, hogy mások torzsalkodásába eccerűen ne fogok beleszólni. Gondoltam is, hogy irok egy szösszenetet amelyben elnézést kérek a profi torzsalkodóktól. Észrevettem ugyanis, hogy a torzslkodás közben azért állandóan figyelemmel kisérik, hogy no ki ad nekik igazat és ki annak a gonosznak. Igy aztán a baráti kör rövidesen egy fekete és egy fehér dobozba szortirozódik egy amolyan Vidám Park szerű tükörteremben. Hogy melyik a fekete és melyik a fehér az ott (és itt is) nézőpont kérdése és a szorgalmas tükrök szörnypofákat varázsolnak bármilyen kisimult és civilizált arcvonásból.

Nos erre gondoltam, hogy én ebből nem kérek és nem szállok be. Nem azért jövök ide, hogy véres vitákban válaszút elé kerüljek hanem eszmét cserélni ha van miről. Ezen felül keresem a barátságokat is és a listajelenléteim jónhánnyal meg is ajándékoztak.

Mindezt mondom én aki korábban magam is részt vettem néhány csörtében. De az az igazság, hogy mindig eljött a kijózanodás amikor iszonyatosan hülyének éreztem magam amiért engedtem a kisértésnek. Magántükröm szörnyú arcot mutatott vissza pedig köztudottan csodaszép a fizimiskám.

Nos kedves Árpád ezt a sok blablát kinomban irtam le mert nem tudtam hogyan kerüljem el, hogy odamondjak valami cifraságot erre a szexuálrasszizmusra amit it alant összehoztál. Ha nem lenne a fenti fogadalmam, anyám, feleségem, lányunokám de egyáltalán minden tisztességes ember nevében utasitanám vissza.

Igy csak sajnálkozom.

Barátsággal

Tamás


-----Original Message-----

From: Fáy Árpád [mailto:fay@tvnetwork.hu]

Sent: Friday, June 15, 2007 3:31 PM

To: magyar_oktober-unsubscribe@yahoogroups.com

Subject:

 

Fáy Árpád

 


-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of m.Viki

Sent: Friday, June 15, 2007 4:22 PM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Azt hiszem, valamibôl kimaradtam, mert nem értem a sértôdések és sértések okát.

Kérlek titeket, avassatok be, hol és ki veri szét a listákat és miért lett ez most aktulis téma?

Itt, ezen a listán úgy tudom, a Szent Korona tannal kapcsolatban merültek fel véleménykülönbségek, de ez semmiképpen nem vezethet ilyen mértékû ellentéthez.

Egy idôben én is olvasgattam az Alkotmányossági Mûhely, Történelmi Alkotmányunk jogán címû kiadványt (ajándékba kaptam Áprpádtól 2003-ban), de nem tudom, a gyakorlatban mit érek ennek megértésével.

Árpád lényegi dolgokról szeretne eszmét cserélni, és hiányolja ehhez a társakat. Én pedig úgy érzem,  most elsôsorban gyakolati teendôink lennének és ehhez hiányolom a társakat.

Most a kommunista utódpárt legyôzése és végleges számûzése az elsôdleges feladata minden jóérzésû embernek. Míg ez nem történik meg, addig lehet tudományos kutatást folytatni a témában, lehet ábrándozni is, és lehet egyetérteni  Nemeskürty tanárúr megállapításával, miszerint a "... népköztársaság alkotmányának elnevezett és máig toldozott-foldozott hatalmi szabályzat a népköztársaság megszûntével érvényét vesztette." (Az elôbb említett kiadvány hátoldalán olvasható) de ez a hit  nem állítja meg az ellenségeinket akik a megsemmisítésünkre törekednek a történelmi  alkotmánnyal, a szent koronával és az összes hagyományunkkal együtt.

Ha a jelenleg hatalmon lévôk képesek végigvinni elképzelésüket,  a nemzet akár meg is semmisülhet a történelmi alkotmányunkkal együtt.

Ezt kell közösen megakadályoznunk. És ez van olyan fontosságú, hogy félretegyétek az ellentéteiteket.

Üdv

Viki


-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of megujulás

Sent: Friday, June 15, 2007 3:01 PM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: RE: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Kedves László!

Egy időben örültem a megtiszteltetésnek meg a szerencsének, hogy tagja lehetek a listának. Aztán másolatokat küldözgettem a leiratkozásaimról, még te is válaszoltál, hogy ne siessem el. Vagy azóta megjavult az automatizmus?

De hogy érdemi beszélgetés igénylése mindig ide lyukad ki, az is - érdekes. És nem csak itt. Szériája van a listáknak, ahol lehet szörnyülködni a vörösökön, de nem lehet kiutat keresni, a rendszerváltás egészét minősíteni, nem lehet lényegi kérdésekbe belemenni.

És nem mindig nők beszélik szét a listát. Volt egy rovásírás-történész lista, azt például egy manus addig zaklatta, amíg megszűnt. Pedig ott tanult fiatal történészek feszegették a horizont határait.

Az internetes polgári kör, meg a bennszülött, meg folytatásai viszont történetesen női tollaktól lettek fülledtebbek.

Gyerekkoromban a nők nem szóltak bele a férfiak beszélgetéseibe. Ma emancipáció van. Utánuk mennek a kocsmába, és átírják a kocsmai témaköröket. Úgyhogy mars ki a kocsmából, de akkor most hova? Megtöltik a lelátókat, a mindenféle társalgásokat?

Mert lehet emancipált világot csiszolni, de akkor tessék észrevenni, hogy a sakk kibicek azért vissza húzódnak, amikor tétmérkőzésről esik szó. Nem csak a világot kell átalakítani, hanem nekünk is észre kell venni, amikor a világon bolyongunk, hogy más ruha illik az eszkimóknál meg Afrikában. Különben jönnek a náthás időszakok.

Lényegi dolgokról sajnos megint nincs eszmecsere, csak visszatérően a stílusról meg amikor valakinek elfogy a türelme, hogy milyen bumfordi módon viselkedik.

Furcsa világ - s benne mi fütyörészünk - ha nem szól rám _ _ _ a házmester!

Minden jót

F


-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of Pataki László

Sent: Friday, June 15, 2007 12:19 PM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: Re: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Árpád gondolataira nem kívánok reflektálni. Arra azonban, hogy leiratkozott, igen.

Leszögezni kívánom, és ez nálam elvi kérdés, hogy aki távozni akar a listáról, megteheti maga is.

Minden levél végén megtalálható a következő szövegrész

Change settings via the Web (Yahoo! ID required) Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch format to Traditional Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

A kinagyított, vastagított unsubscribe szócskára kell kattintani, majd feladni a levelet.

Többen megtették már, hogy angolosan távoztak.

Már jártam úgy, hogy valakit leírtam a saját kérésére, aztán utólag visszahallottam, hogy Pit eltávolított a listáról.

El akarok kerülni minden féltreértést.

Pit


-----Original Message-----
From: megujulás [mailto:megujulas@ngo.hu]
Sent: Wednesday, June 13, 2007 3:31 PM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: RE: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Egy határon túl furcsa dolog az udvariasságot elvárni.

Ezen a listán igen nagy türelem nyilvánult meg a szerényen Ágnesként aláíró személlyel szemben, amit ő a személyes agresszivitása természetes eredményének tekintett, és visszaél vele folyamatosan.

Az álszent pofátlanságára tekintettel én már kértem, hogy töröljenek, mert elég, ha a reggeli rádióban vagyok kénytelen ilyesmit hallgatni, nemhogy 56-os listán olvasni.

Ennek semmi köze a jobb- meg baloldalisághoz, ez egyszerűen gusztustalan - a zaklató szenvelgése.

Aki akar, az írjon nekem személyesen.

Indulat nélkül, szép szavakkal felvilágosítani? Miért nem megy? Többek között ezért, ami itt folyik.

Nehezen viselhető egy határon túl a megalázás, a minimális szolidaritással való rendszeres visszaélés. Félméteres mankót is a hóna alá dughatna a kedves hölgy, most sok mintát talál úton-útfélen.

Egy valamirevaló összeférhetetlen nőszemély is észreveszi idő után, ha szétveri a társaságot, hogy ideje lenne váltani a hangon, és nem erőlteti a végtelenségig a _ _ _ _ _ .

Szóval menekülnék ebből a légkörből, ahol kudarc beismerés, baráti kézfogás, megkönnyebbülés, vagy a másikkal a kaontaktus keresés sehol - viszont folyamatos intrika, féligazságok teregetése adja a hátteret.

Mellesleg vannak szép emlékeim olyan plébánosokról meg lelkészekről is, akik az ilyen viselkedést nem a női nem előjogának tekintették (még kevésbé az emancipáció megdicsőülésének), hanem mint alakoskodást vastagon kiprédikálták vasárnap délelőtt (érdekes volt látni az arcokat, mindjárt az első sorokban, akiknek szólt az efféle lelki munició).

És most tessék, lehet visszafogott tárgyilagos hangnemben folytatni.


-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of Frigyesy Ágnes

Sent: Wednesday, June 13, 2007 5:51 AM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: Re: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Importance: High

Mindszenty bíboros mondta egyszer fogvatartóira, üldözőire, verőlegényeire, akik kéjes pofával vetkőztették meztelenre, és rugdosták, ütötték, ott ahol tudták - nem érek rá fogvatartóimmal, üldözöimmel, verőlegényeimmel foglalkozni. Micsoda bölcsesség!

De talán feltehette magában a kérdést: Miért utálnak ezek ennyire engem?

S ha Jézus Krisztusra tekintett a kereszten, bátran és szó nélkül továbbhaladt az úton...

Üdv: Ágnes


-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of JoPolgar@AOL.COM

Sent: Wednesday, June 13, 2007 2:02 AM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Kedves Árpád,

Először is elnézésedet kell kérnem. Előre is.

Azért kell ezt megtennem, mert hajlott korom ellenére aktiv dolgozó vagyok és igencsak be vagyok fogva ami nálam nem rendkivüli. Hajnali levelemen a vételi időpont van itt alant de a hat órás idolódás miatt a küldés időpontja igy néz ki:

Subject:

 

Date:

6/12/2007 2:54:08 AM Eastern Daylight Time

Azaz éjjel három. Ezután elmentem dolgozni és most, azaz este hétkor értem haza De ezzel nincs vége, mert kb éjjel kettőkor kelek és megyek vissza egy másik "műszakra".

No nem sajnáltatni akarom magam, nincs is miért. A munkát szeretem, rendkivül érdekes. Ez a hajtóerő.

Pusztán azért irtam ezt le, mert még elolvasni sem volt könnyű a megtisztelő leveledet, nemhogy érdemben válaszolni rá.

És ezzel magyarázom azt, hogy csak az általam legszükségesebbeknek itéltekre reflektálok. Például a listáról, az ujságirónőről és a személyes sérelmeidről általad irottakra ezúttal nem.

Arra koncentrálnék, hogy megértessem Veled, mit értettem a nem LEHET és nem SZABAD megcsinálni alatt.

Sok vitának vagyok tanúja és néha résztvevője is a Korona kapcsán. Részemről a Korona Tant részben elfogadom. Tartalmában szinte teljesen. Formájában nem hinném, hogy egy az egyben implementálható lenne a mai viszonyokra.

Laikus vagyok, semmi képzettségem nincs a jog és az alkotmánytan terén de a jószándékú érdeklődés megvan bennem. Úgy mondanám nyitott vagyok, de nem fenntartások nélkül.

A multkori találkozón Tibor véleményét kikérve megvettem Kocsis István könyvét a témáról és a tőlem telhető mértékben áttanulmányoztam. Sokat tanultam belőle és ezért mindig hálás vagyok. De ugyanakkor megmaradtak fenntartásaim is. Szerintem helyenként kinyilatkoztatásszerű a könyv amit a magamfajta műszaki logikán felnőtt ember nehezen emel be. Ezen kivül helyenként terjengősnek, regényszerűnek éreztem. De ezzel együtt nem bántam meg a rá szánt időt.

Nos közelitve a témához:

Ahol én ma tartok a Korona Tannal kapcsolatba - máshol is kifejtettem - az az, hogy szerintem akkor kellene elővenni, ha az kormányrúd erre alkalmas kezekben van. És ez nem ma vagyon. A Tan arra nem alkalmas, hogy választást nyerjünk vele és szerintem - kifejthetem a miértjeimet részletesen is - arra sem, hogy egy hatalomátvételhez tömegbázist teremtsünk. Értő és avatott kezekben alkalmas lehet az ország állapotának javitására de előbb ki kell harcolni legalább azt, hogy a kormánykerék a mostaninál jobb kezekben legyen. Tudom, hogy ezen is vita lenne közöttünk, de én erre az Orbán vezette Fidesznél nem látok alkalmasabb csoportosulást minden hibájukkal egyetemben. Azt én is tudom, hogy nem tökéletesek de két dolog nálam melletük szól. Az első, hogy a mostaniaknál SOKKAL, de SOKKAL jobbak amit egyszer már bizonyitottak. A másik, hogy legyenek bármilyenek, nincs alternativa. Ha nem segitjük Orbánékat abban, hogy leváltsák a neolib bandát mire megfelelő erejű erre alkalmas párt vagy szervezet jön össze a rombolás visszafordithatatlan lesz.

Mellesleg én ráismerek az első Orbán kormány politikájában számos olyan elemre amely akár a Szent Korona tanból is lehetett volna kiollózva.

No most jön a magyarázat.

Fentiek előrebocsájtása után sajnálattal közlöm, hogy általános tapasztalatom, hogy a korona tan hirdetői türelmetlen, robbanékony emberek. Ne vedd zokon de két beirásod klasszikus, de nem egyedüli példája ennek. Robbanásszerű idegességet és lehengerlést érzek rajtuk.

Ez annál is meglepőbb, mert úgy tudom Te komoly tudás birtokában vagy. Lehetnél egy kicsit türelmesebb és megértőbb balga tanitványaiddal. Ha tényleg olyan komolyan hiszed a tant akkor a tan erejével és igazságával a hátad mögött inkább tanitani, magyarázni kellene és megérteni azt, hogy az átkos után - amely a Horthy rendszert csak fasizmusnak tanitotta - sok felvilágositó munka lenne szükséges a fejek rendbetételére. Ha ezt az utatat járnád (járnátok) a magam részéről hálás lennék. De lépten nyomom tapasztalom (nem Te vagy azt egyedüli), hogy a kirohanásaitokból tanulni nem sokat lehet, legfeljebb azt, hogy én, vagy az éppen megcélzott személy mekkora nagy barom. (61 évesen ennek már régen tudatában vagyok és nincs szükségem újabb bizonyitékokra.)

Nos ez az egyik, vagy a másik hozzáállás amit Tibor prezentált és amelynek olvasata számomra az, hogy magas lováról nem ereszkedik le odáig, hogy ilyen pórnéppel szóbaálljon.

Nos erre a kétféle mentalitásra mondom azt, hogy egyrészt igy nem LEHET ország és nemzetegyesitő tant hirdetni. Főleg azt nem. Ez magának a tannak árt, mert a rossz formaságok miatt elrisztja tőle az embereket mielőtt még alkalmuk lenne megismerni, hogy miről van szó.

És mivel a magam részéről a bevezetésben leirtak szerint a tan iránt ha nem is fenntartás mentes, de jószándékú érdeklődő vagyok, ezért mondom azt, hogy nem is SZABAD. Ha hiszed, ha nem, a Szent Korona Tan védelmében.

Baráti üdvözlettel

Tamás


-----Original Message-----

From: megujulás [mailto:megujulas@ngo.hu]

Sent: Tuesday, June 12, 2007 11:27 PM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: RE: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Tisztelt "Tamás"!

Én arrogánsan vagy ötször kértem, hogy hagyjanak inkább ki, komolytalankodó, ráérő listára nem akartam kerülni.

Az "újságíró nő" arroganciája sok mindent felborított, elvette a reményét is annak, hogy általam nagyra becsült kezdeményezésnek, ennek a listának legyen olyan súlya, amilyent korábban vártam tőle, amikor az alapítását üdvözöltem.

Valamire azt mondod, hogy "Ezt ma nem LEHET megcsinálni". Nem egészen értem, hogy miről van szó. A rendszerváltást úgy élem meg, hogy időnként egy nyugdíjas úgymond nemzeti és 56-os érzelmű egyetemi tanár levelet ír, hogy "többet nem akar figyelmeztetni, szálljak le az alkotmány és gazdaság kérdéséről" (2005-ben ha jól emlékszem), vagy elém áll máskor egy mszp-közeli szerencsétlen fickó egy intézmény bejáratánál, és 10 centiről a képembe ordítja több percig, népes találkozó résztvevői előtt, hogy ki fog készíteni, ha (kapaszkodjon meg, de így történt) továbbra is követelem, hogy az oktatási reformban tisztességesen rendezzék a szülők és az iskolai intézményrendszer kapcsolatát (1994-ben). 2004-ben levelet kaptam egy budapesti egyetem jogi karának dékánjától, hogy az addig fél éven át egy volt alkotmánybíró részvételével előkészített tudományos konfenerencia nem tartható meg, mert az egyetem nem kockáztathatja a pályázatait esetleges politikailag értelmezhető hozzászólások miatt.

Gondolom erre célzott, amikor azt írta, hogy "Ezt ma nem LEHET megcsinálni".

Gondolom azt akartad írni egészen pontosan, hogy ezt ma nem szabadna megcsinálni. De ebben a világban élünk. Egyetlen fungáló parlamenti képviselőről tudok, aki a nemzetgyűlés összehívását követelte hivatali ideje alatt, a történelmi alkotmány híveként - mit tesz Isten? - két héten belül véletlenül leszúrták. De maga azt mondja "Ezt ma nem LEHET megcsinálni". De. Megcsinálják. Például a maguk kedveskéje megjelenik egy levelezőlistán, és addig fecseg bele mindenkinek a képébe, amíg megúnják az eredeti tagok, és csapatostul menekülnek. "Ezt ma nem LEHET megcsinálni" ? De, meg lehet csinálni. Ez zsinórban a negyedik ilyen esetem volt.

Lehet, hogy ő nem is tudja, mit csinál. De teheti, mert szólni neki nem lehet "Ezt ma nem LEHET megcsinálni" alapon.

Ma lehet 3 jobbik névre hallgató, tudtommal egymástól független internetes portál. "Ezt ma nem LEHET megcsinálni"? De meg lehet csinálni.

Az egyetemeken alkotmányjog címén kifejezetten önkényuralmi alaptételeket oktatnak, abból kell vizsgázni 16 éve (az emberi jogok forrása az állam önmegtartóztatása). "Ezt ma nem LEHET megcsinálni"? De, ez van. És tudja, hogy miért erősödött fel a történelmi alkotmány szimbólum rendszerének is a divatja? Mert a lényegi mondanivalón kacarászik a rendszerváltó értelmiség, politikai elit, az aktuális kormányzó és ellenzéki oldalával. Ezeknek nincsen mit magyarázni. Csalással uralomra került minisztert az államelnök mentegeti, hogy csak erkölcsileg hibás, nem kell a sikeres csalónak lelécelnie de azonnal.... Ismeri az esetet nem? Ilyenkor nem lehet mást mondani, mint hogy "törvényszegés jogot nem alapít". Régiesen szólva, és aki műveltebb, mondja latinul. Ilyen egyszerű.

Ezzel szemben azt írod, hogy "zárt klubokba tömörülve acsarkodunk a kétkedőkre azzal, hogy ha nem fogadjátok el amit mondunk akkor majd belétek verjük" - mármint az alkotmányosság hívei szerinted. Egyszer azért elemezzed, hogy a hatalombitorlással mit sem törődő, a hatalombitorlás tényét elfogadó kormány és ellenzéke gyűrűjében ki kit akar megverni?

Vagy most én tévedtem, és a "zárt klubokba tömörülve acsarkodunk a kétkedőkre azzal, hogy ha nem fogadjátok el amit mondunk akkor majd belétek verjük" megjegyzés arra a Pokornyra vonatkozna, aki a rendőrök által lovasrohammal ostromolt nagymamáknak segítség helyett azt vágta oda, hogy "akit itt vernek, az mind provokátor, megérdemli"?!

Illetőleg ne politizáljunk, meg ne olyan forró fejjel tegyük?

Néha azért hitvallása szerint ezen apolitizáló listán had lehessen komolyan is beszélni. Az általam valóban tisztelt László talán óvatlanul egyetlen dologra akart koncentrálni, amit pld az összeesküvés elméletekkel önmagukat felmentőknek írt megrovó szigorúsággal. Egyetértek vele. De itt az alkotmánnyal kapcsolatosan hasonlóan komoly hangon miért nem lehet érvelni? "Ezt ma nem LEHET megcsinálni" Hát nagyon sajnálatos, mármint hogy még mindig kevesen érzékelik, hogy a bőrükre megy a játék. Hülyét csinálnak az országból (ellenzékestül-stul együtt), közben hogy a kudarc ne legyen nyilvánvaló, de kis akció is legyen, el-elhúzogatják azok nótáját, akik nem úgy beszélnek közérthetően, hogy az minden odafigyelés nélkül is magától értetődő legyen. Tehát ha ég a háztető, akkor egy emelettel lejjebb csak bájos csasztuskákban szabad megjegyzést tenni.

Szó se róla, vannak, akik visszaélnek a helyzettel, és minden értelem nélkül szentségelnek, homályosan fogalmazott kijelentéseket erőltetnek (erőltetnének). De hát a sok szóból kinek-kinek kell kiszednie azt, amiben érterlmet lát, amire támaszkodhat.

Ébresztő, kedves Tamás!

Te a Gulagok százada után finomkodsz, és a mondanivaló helyett mániákusan azok véleményére kívánsz támaszkodni, akik állandóan pisszegnek: jó-jó, hogy egy-egy várossal kevesebben vagyunk évente, de odaszólni egy újságírónőnek, hogy érdekes, amit mond, legyen rovata, de ne szóljon le minden fél mondatot, amibe kedve sincsen bele gondolni - szóval hogy ez nonszensz? Nem éppen esszel véded a könnyű misztikumot, a csalóka délibábot éppen te is? (Megjegyzem ebben a részletkérdésben visszamenőleg nem elemeztem a te hozzászólásaidat.)

De nem róla (újságíró) van szó elsősorban, ő csupán lovagol egy hullámon (még nem az enyémen - de hát itt nincs helye viccnek).

Az "Árpád agyagbadöngölő stilusa nem éppen az a dolog amivel azonosulni tudok" kijelentés jogos. Miért ne? Én magam sem szeretek bizonyos alpári megszólalásokat. Nem tartom épületes viccnek a meztelen lányok közt tévelygő télapós képeket, mint jobboldailakat szórakoztatni kívánó produkciót.

De amikor az alkotmány ügyét oly sokan hagyják magára, akkor eljut az ember egy ponthoz, amikor megpróbál egyérteműbben fogalmazni. Vagy ha úgy tetszik, nyersebben.

Öngól? Lehet. Szóljon a bíró sípja. De ne csak az öngólra figyeljünk már.

Azt mondod, hogy "Pit számomra egy válaszokat kereső, gondolkodó embernek tűnik".

Azért engedjed meg, hogy HAHAHAHAHAHA.

Ugyanis éppen László írta meg, hogy őt lényegében nem érdekli a témakör, és azért nem is hajlandó olvasni róla, sajnálja az időt a tájékozódásra. És ezzel a lendülettel mindjárt le is szólja az egész ügyet. Megteheti. Erre írtam, hogy ilyet én is tudok. Szerinted meg az ilyen "elismerő" válasz pimasz dolog (fogadjunk, hogy hessegetted ezt a kifejezést: pimasz dolog).

Tehát amely témában László nem akar bíbelődni a rejtett összefüggésekkel, és ezt érzelmi alapon bejelenti, ott te őt úgy minősíted, hogy "Pit számomra egy válaszokat kereső, gondolkodó embernek tűnik".

Te Tamás! Ez a te megjegyzésed finoman szólva nem figyelmetlenség az általad pártolt személlyel szemben? "Ezt ma nem LEHET megcsinálni"!??? De, képzeljed ez is megtörténik!

László azt mondja, hogy "Fáy Árpádnak A matematikai hasonlatodat valahogy nem tartom meggyõzõnek, a további érvelésed nem vitt közelebb ehhez a misztikumhoz megértéséhez. Szerintem ez az egész hit kérdése. Én nem hiszek benne." Egy idős emberrel keveredjek részletesebb vitába, hogy az általam hozott hasonlat mennyire kell meggyőző legyen, mert tiszta logikára épül? De őt a logika itt nem érdekli - ami szíve joga. Ne fárasszuk olyasmivel, ami nem érdekli, ha egyébként tiszteljük valami másért. Csakhogy az ő érdektelenségéből logikai érvet fabrikálni, és azzal ledorongolni próbálni az alkotmány egész kérdéskörét, mondván, hogy _ _ _ _ _ Mit is? Még egyszer nem megyek neki annak, amit ebben a levélben is legalább már 3-szor körbe jártam.

Tehát vitafórum - vagy 56 szellemiségét ápoló emlékező beszélgető lista - vagy levelező kapcsolat tartó lista, vagy - akinek mondanivalója, de legalább sokat rágott kérdése volna, azokat elküldözgető lista?

Végül is ezt döntsék el mások.

Nem lehet örökké kételkedni.

Nem lehet örökké lényeges vagy lényegtelen sebeket felvakarva élni.

De mintha egyirányú lenne a kiokítás kicsit, hogy hogyan kell csendben lenni - merő udvariasságból.

Szeretném lánti a kifejletet - az egymást a zsúfolt ketrecben megkannibálók idegessége helyett.

És nem képzelem, hogy ez a stílus hosszan folytatható. Nem az átlag hangot akartam megütni - hanem ha lehet a szóval élni, helyre ütni akartam valamit, ami megcsúszott, és örömmel venném, ha jobbá válna.

De mily kicsi dolog egy ilyen lista a nagyvilághoz  képest? És mily fontos alkotmányos tétel, hogy egy ilyen kicsi lista is a világ minőségét meghatározó egyik tényező, a világ egyik központja - ha sújt adunk a szavunknak?!

CSakhogy ez megint kiokítás. Ügyesebben úgy kellett volna csinálni, hogy a levelezők egymás között mondják ki azt, ami az én véleményem, ahelyett, hogy magam fogalmazom meg? - Szerintem ez a törekvés egyszerűen marhaság volna. Itt voltam, elmondtam a véleményemet, és nem mondatok ki senkivel semmit sem.

Aki megsértődik, meg aki nem, az mind a kettő formálja ezt a lista-közösséget.

FÁ (annyiszor kiírtam, legyen ez is műtalányos szignó)


-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of JoPolgar@AOL.COM

Sent: Tuesday, June 12, 2007 8:54 AM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: Re: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Háááát, nem tudom kedves Tibor ebben mi volt a nagyon szép?

Én még azt is el tudom képzelni, hogy a korona tanról vallott nézeteim sokkal közelebb állnak Árpádéhoz, mint Pit-éhez. De olvasva kettőjük megnyilvánulásait Pit számomra egy válaszokat kereső, gondolkodó embernek tűnik, mig Árpád agyagbadöngölő stilusa nem éppen az a dolog amivel azonosulni tudok.

Lépten nyomon ez a gondom a maikoronásokkal. Szerintem azt a kultúrális sebet amit az átkos ejtett az oktatásban és más egyébben nem úgy lehet begyógyitani, hogy zárt klubokba tömörülve acsarkodunk a kétkedőkre azzal, hogy ha nem fogadjátok el amit mondunk akkor majd belétek verjük.

Ennyiben tényleg megváltozott a világ. Ezt ma nem LEHET megcsinálni.

De ami ennél még fontosabb az az, hogy NEM SZABAD megpróbálni sem.

Üdv

Tamás


-----Original Message-----

From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of Apex-buda

Sent: Tuesday, June 12, 2007 6:52 AM

To: magyar_oktober@yahoogroups.com

Subject: Re: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Ezt nagyon  szépen írtad Árpi.

/ Vitatkozni csak azzal lehet, aki egyáltalán elolvassa, hogy miről van szó. Amihez - Tapasztalat, vagy az olvasottság hiánya miatt -nem tudok ezért nem is szoktam hozzászólni, nehogy butaságot mondjak. /

Üdvözlettel:

Tibor


-----Original Message-----
From: megujulás [mailto:megujulas@ngo.hu]
Sent: Tuesday, June 12, 2007 2:58 AM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: RE: [magyar_oktober] Néhány szó a szabadkőműves elméletekről.

Kedves László!

Ezen a színvonalon miért nem tudsz az alkotmányos kérdésekről szólni, hozzá szólni, megjegyzést tenni?

Mert ez egy maximálisan alkotmányos szemlélet, a felelős szabadság jegyében.

Hogy régen Magyarországon ezt a szentkorona szimbólumával fogalmazták, más kérdés, arra kényes vagy, hogy ne emlegessük.

Van egy ismerősöm, az a nagybátyját nem szereti, ha előtte emlegetik (az apjának a testvérét, amely rokonságról mégsem ő tehet). Lehet valaki dühös az időjárásra is.

Történetesen ezt a letisztult szabadságigényt, amit itt megszólaltatsz, ezt a szabadság jegyében fogant történelemszemlétetet a keresztény Európa termelte ki (cakli-pakli Brúnóstul, Galileistül meg egyházatyákkal együtt)

Kellene egy olyan levelező fórum, ahol ez az írásod az alaphang, a mérce.

Minden jót


-----Original Message-----
From: magyar_oktober@yahoogroups.com [mailto:magyar_oktober@yahoogroups.com]On Behalf Of Pataki László
Sent: Thursday, June 07, 2007 12:02 PM
To: 1956.oktober
Subject: [magyar_oktober] Néhány szó a szabadkőműves elméletekről.

       Még ezt az írást közreadom, aztán megint eldugulok egy kis időre.
         Pit

Néhány szó a szabadkőműves elméletekről.

Szeretnék néhány alapvető dolgot leszögezni, miheztartás végett. Valamint azért, hogy a későbbik során ne legyen félreértés.

Én hiszek abban, hogy a történelem, ami az egyedi történések összessége, bizonyos törvényszerűségek folytán alakulnak. Az a hadsereg győz, amelyik erősebb, vagyis több a gyalogsági, tüzérségi, harckocsi és légi ereje, vagy ha ez közel egyenlő erőt képvisel, győzhet az, amelyiknek jobb, felkészültebb, taktikusabba vezetése, esetleg ha egy gyengébb anyagi erejű harcegységnek jobb az erkölcsi tarása, bátorsága, leleményessége.

Békében az az állam a virágzó, amelyiknek a vezetése rátermett, becsületes, és jól sáfárkodik a rábízott gazdasági és szellemi tőkével.

Ezt most azért mondom, mert akad jó pár olyan elmélet, ami szerint az egész történelmet bizonyos cionista szabadkőművesek irányítják, és az egész történelem egy, az általuk megírt forgatókönyv szerint zajlik. Van, aki odáig megy, hogy a XVII. században egy szabadkőműves angol katonatiszt megírta előre a XX. században történtek forgatókönyvét, és az eszerint is zajlott, és talán még fog is zajlani. Szerintem a Cion bölcsei, különböző zsidó összeesküvésekről kitalált elméletek tudománytalanok, primitívek, és félrevezetők.

Hát én ebben nem hiszek, sőt sértőnek tartom nem csak a magam, de a sorstársaim, és a mártírjaink nevében is. Én ugyanis (és feltételezhetőn a társaim is) egy bizonyos erkölcsi és világnézeti rend mentén éltük az életünket, és cselekedtük, amit cselekedni kötelességünknek éreztünk. Ha pedig igaz lenne az az elméket, hogy az egész történelem  Kohn bácsi, és kapcsolt részei akaratának és csak az ő akaratának megfelelően kellett alakulnia, mi mindnyájan bábfigurák, paprikajancsik voltunk egy ismeretlen szabadkőműves páholy játékszerei. Ez a felfogás különösképpen sértő az 1956-os forradalom mártírjai, a 301-es parcellában nyugvókkal  szemben.

Elismerem, hogy a pénz hatalom, a sok pénz sok hatalom, de azt tagadom, hogy csak ez mozgatná a történelmet. A középkorban voltak Fortunáták, a kapitalizmus hajnalán Rotschildok,  a globalizációban Soros Györgyök, és mindig lesznek új undokok, de a történem útjait nem csak ők szabják meg. Vannak még emberi értékek, amik hatnak a történésekre. Ezt hiszem, sőt ez a meggyőződésem

Az 1956-os forradalom megítélésében ez a hamis, Kohn bácsi szemlélet  többet árt, mint kommunisták ordenáré, primitív dajkameséje az „ellenforradalmi banditák”-ról. Az ő harmatgyenge próbálkozásukat talán még ők is megmosolyogták, míg ez a Cion bölcsei tézis a keresztény, magyar táborban is képes megrendíteni a bizalmat olyan belső értékekből, mint hazaszeretet, bajtársiasság, szolidaritás, keresztény életszemlélet.

Ezt a listát azért hívtuk életre, hogy az 1956-os eszmeiséget ápoljuk, és tovább vigyük. Meggyőződésem, hogy az előbb tárgyalt történelemmagyarázat céljainkkal homlokegyenest ellenkező irányú, ezért minden, erkölcsileg elfogadott eszközzel harcolni fogok ellene, még akkor is, ha egyesek a szólásszabadságukat fogják ezért számon kérni tőlem.

Nem biztos, hogy igazam van, ezért szeretném, ha minél többen, akár mindnyájan hozzászólnátok ehhez a kérdéshez.

Ide kívánkozik egy eszmefuttatásom, aminek azt a címet adtam: Drábik szindróma

Drábik. Ez az ember a Szabad Európa rádiótól jött, ami eleve, kevéske kételyeket ébreszt bennem.

Az ő elméletei arra az alaptézisre épülnek, hogy egyszer valahol a XVII. - XVIII. században egy angol katonatiszt előre meghatározta a világtörténelmet Napóleonostul, Kossuthostul, Hitlerestül együtt. Létrehozta a szabadkőműves szervezetet, az pedig végrehajtotta, és ma is végrehajtja az angol által meghatározott forgatókönyvet. A szabadkőműves páholyok irányítják ma is a világot zsidó pénzen. Minden, ami történik, le van vajazva, az I., a II. világháború, az 1956-os magyar forradalom, mind, pl. Antall József egy ilyen szabadkőműves volt, előre meghatározott feladattal. Ezeket a Drábik szerkesztésében kiadott havi folyóiratból veszem, - a címére nem emlékszem 1500 Ft/db volt akkor az ára, - meg néhány kölcsönkapott könyvéből.

Ez az elmélet először is gyermeteg, de alkalmas arra, hogy néhány jó szándékú, de befolyásolható ember ezt elhiggye, és egy téves világképet alakítson ki magában.

De szerfelett kártékony is, mert kiöli az emberekből a hit, a haza, a szabadságvágy, a szabad akarat, és sok más nemes ösztönt. Mert ha minden előre beprogramozott, akkor mi valamennyien üres marionettfigurák vagyunk, kár áldozatot hozni nemes eszmékért, nevetséges hősi halált halni, vagy mártírságot vállalni, de még 6 évet börtönben tölteni is kész röhej. Minek?

Ki hiszi azt el, hogy a történelmet meg lehet előre írni. Köztudott, hogy a nagy történelmi események milyen apróságokon dőltek el. Ha Napóleon futártisztje Waterloo-nál végrehajtja a parancsot, és eljuttatja a fővezér parancsát a front valamelyik szárnyára, ha 1849-ben a cár  azt válaszolja a Habsburgok intervenciós kérésére, hogy nyet, ha Hitler Dunkicheni csata után azonnal partra száll Angliában, amikor a brit oroszlánnak annyi ereje sem volt, hogy a sebeit nyalogassa, minden másként alakul nemcsak Európa, de az egész földkerekség történelme is.

Ez az ostoba, bornírt felfogás szemen köpi a pl. a 48-as Damjanics piros sapkásait, és főleg, amire nagyon kényes vagyok, a 301. parcellában nyugvókat.

Ennyit szabadkőműves eszmékről, illetve azok terjesztőiről, és kártékony következményeiről.

Pit


-----Original Message-----
From: megujulás [mailto:megujulas@ngo.hu]
Sent: Tuesday, June 12, 2007 2:50 AM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: RE: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Illetőleg az aktuális témák:

-        politikai megfélemlítés érdekében politikai foglyokat koncepciós perek sorozatában ítélnek el

-        az államosító rablást folytató, továbbpasszoló privatizáció

-        életképtelen, kidolgozatlan alternatíva

-        nevetséges dolgokon marakodó magányos ellenzékiek a párthűségesek hullámterében

megint megy az idő


-----Original Message-----
From: megujulás [mailto:megujulas@ngo.hu]
Sent: Tuesday, June 12, 2007 2:37 AM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: RE: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Kedves László!

Mindenki tud hülyeségeket írogatni.

Nem nagy kunszt.

Például én szeretnék egy szolgálati mercedesznek nevezett lovacskát, amellyel naponta fél órát poroszkálhatnék a környéken.

Vagy például szeretném, ha a tej megaludna, amikor kiteszem az ablakba (olvastam valahol, hogy ez így ment régen - nem csak én emlékezem rá).

Továbbá azért nem maradtam keleti turista utamon sok éve a mesés keleten, ahol az emberek sokkal barátibbak, mint idehaza, mert jókat akartam vitatkozni, és azt hittem, az Pesten jobban megy. - Milyen felsülés?!

Egyébként az obsitos véleménye döntő minden sörmárkát illetően.

De erkölcsi tartalékként is. Az elméleti kérdés más ügy. Sajnos.

Giordano Bruno miatt pedig az egész egyházat indexre tenni olyasmi, amilyen igénynek magad tudsz a legkevésbé megfelelni: Sztalinnak is volt fűzős cipője, csizmája, lábbelije meg sapkája és nyakkendője, és sosem rohangált pucéran az Apponyi téren. _ _ _ No Kedves László! És te? Te sem? Te is? Ebből hogyan farolsz ki? Fűzős cipellők, lábbelik, mindenféle gatyák az Apponyi téren? Tán még ott is fagyizol? Ejnye bejnye.

Egyébként megsúgom, hogy a Dózsa idején nem volt szavazati joga a magyar parasztoknak. Úgyhogy annyi a szentkorona tannak! Nem? (dr Zlinyszky professzor is ezzel érvelt, tehát ez nem egyszerű falmelléki, hanem valami nagyon tudományos akadémiai vélemény!) Bár sehol Európában nem volt szavazati joga a parasztoknak akkor, DE: ITT sem. S mi köze ennek a szentkorona tanhoz? Továbbá nem adtak a parasztok kezébe mobil telefont - most viszont mindenkinek lehet. Tehát ne ejtsünk szót a szentkorona tanról, mert akkor még mobil sem volt? Mikorra datálod a szentkorona tant mondjuk az elmúlt egyezer évből?

Az Giordano Bruno ügynek egyébként van olyan olvasata, mely szerint nem is olyan egyértelmű a történet. Az inkvizíció egyrészt nem volt egyházi sajátosság, mint ma sem apácák kiváltsága a mobilozás. Másrészt pedig a gondolkozás terhessége (az áldott képpesség megjelölése helyett) az evolúció ügyben is szembetűnő.

Na egy viccet: a gyerek megy haza az iskolából, és közli, hogy apa, mi a majomtól származunk! Mire az apa: te talán igen fiam, de én nem.

Mi a feloldása ennek a viccnek? Az, hogy a gyerek a fizikai eredetről beszélt, az apa pedig a személyiségről (amely egyszeri, megismételhetetlen. értelmes és szabad akarata van). Lehet a személyiség létének megfelelő feltételeket a szentkorona tanon kívül, anélkül is megadni? LEHET. Akik nem is hallottak magyarokról meg szentkorona tanról, azoknak kiváltképpen.  

LEHET továbbá a szentkorona hagyományának lényegét megkerülve háborút viselni a szimbólum, a kifejezés mód ellen. Ez utóbbi mellesleg kimeríti a genocidium fogalmát. Kicsit erősebb, mint II. József magyar nyelvet eltörlő rendelete. Olyan XX.- századi.

Bár nem illik, tehát nem tanítják, a magyar történelem, irodalom, költészet, politikai gondolkodás szetnkorona tan nélkül nem érthető meg. Ez volt minálunk a politikai sors-fonal. De hát minek?

-------------------------------------

JAVASLOM, HOGY A LISTA TÉRJEN ÁT A NÉMET-ANGOL NYELVRE.   

HAJJ-DUJUDÚ? Vátsjúr ném (ném=néma?)?

Szóval elfelejteni a nemzeti színeket, címert, művészetet, szolidaritást, nyelvet és mindent, amit csak lehet, s akkor kiváló Ludas Matyik lehetnénk. - LEHETNÉNK - De Fazekast is ki kell pöndöríteni az emlékezetből, mert ugye a Mihály-t nem mindenki érti, a Michel csak ismertebb szerte a világon.

Hajrá, gúnyolódjunk mindenen, legalább ez maradjon, mint kiváltság. Elverted Uram jéggel a szőlőt? Had segítsek, nekem is van furkósbotom. Ütöm-verem a szőlőtőkét, svájcisapkázok mindenen, ami szent, és végül nem marad semmi sem, ami szent sem nekem, sem másnak. S akkor mi marad az emlékekből, például 56-ból?

-------------------------

56 azért lehetett magyar, mert volt előtte a Horthy korszak, mert a szabadság szent volt mindenkinek, s a felelős szabadság kultusza magyarul szentkorona tan néven futott (amíg tanították az iskolában).

Egyébként pedig az 56-ot indító szegedi rendezvényeken szó volt a szentkorona tanon nyugvó alkotmányosságról, és egy győri tanácskozáson az oroszok kimenetele utánra halkasztották az alkotmányról (a sajátosan magyar alkotmányosságról) szóló vitát. Hogy a rádió nem mondta be? Nem mondta be. Mint az MTI sem adta hírül a német megszállást - tehát Szálasi sem volt? (Hiszen őt a német megszállás utánra teszik.) Meg az oroszok is üres fikció? Hiszen ők is a németek után voltak úgymond. De akkor mondhatjuk magunkról is, hogy a kedves idősbekkel nem kell komolyan szót váltani, mert ugyan nők ma már emelnek súlyt, de ők sem a nyugdíjas klubban vagy az obsitos vendéglőben.

---------------------------------

Szeretnék sok olyan obsitost, mint te vagy László, de már ne vedd zokon, nagyon melléfogtál.

Azt írod: "Azzal egyetértek, hogy a hazánkban jelenleg érvényben alkotmány nem  jó, az egy tákolmány, és ideje lenne egy konform, a társadalmi egyetértéssel létrehozott alkotmányt kidolgozni. Antall József ezt annak idején alaposan elfuserálta, ez az ő óriási, megbocsáthatatlan bűne. Akkor adott volt a nagy történelmi lehetőség. De neki fontosabb volt a sajt hatalmi helyzetének a bebetonozása, mint a magyarság sorsa. Ennek isszuk most a levét."

De 16 év után beláthatjuk, egy idő után meg annak fogjuk a levét inni, hogy most megint valamit ki akarunk szakítani az identitásunkból. Ki a diszmagyarral, ki pántlikás délibábbal, ki a kulákkal meg a patikussal, ki a kispolgárral, munkásarisztokratával meg a túlegyszerű segémunkással, a panelprolivá tett vidékivel, aztán le a mérnökkel meg bárkivel, aki saját meggyőződésből fegyvert fogott, kifelé minden intuíciós forrással, ki minden lehetséges gyerekkel a fürdővízzel vagy anélkül. Bibliai párhuzamot már ne is említsünk eliminálandó gyerekek ügyében.

------------------------------------

A legőszintébb megjegyzésed az, hogy neked érzelmileg nincsen szükséged rá. Ezért nem is akarsz bele gondolni a szentkorona tan dolgába. Rendben van. De minek ócsárolod? Miért vonod kétségbe más érzelmeit? Sőt a másik ésszerű érveit is miért vonod kétségbe, ha az a saját érzelmeiddel ütközik?

Csúnya évtizedek, csúnya évszázad után vagyunk. Mélységes mély a az ingerültség kútja, nem értelek.

Csak némi nosztalgiával tisztellek.

-----------------------

Szervusz.

Árpád


----- Original Message -----

From: Pataki László

To: 1956.oktober

Sent: Wednesday, June 06, 2007 10:26 AM

Subject: [magyar_oktober] Szent Korona Tana-válaszok

Megpróbálok válaszolni, a Szent Korona Tanával kapcsolatos reagálásokra.

…………………………

Fáy Árpádnak.

A matematikai hasonlatodat valahogy nem tartom meggyőzőnek, a további érvelésed nem vitt közelebb ehhez a misztikumhoz megértéséhez. Szerintem ez az egész hit kérdése. Én nem hiszek benne.

Azzal egyetértek, hogy a hazánkban jelenleg érvényben alkotmány nem  jó, az egy tákolmány, és ideje lenne egy konform, a társadalmi egyetértéssel létrehozott alkotmányt kidolgozni. Antall József ezt annak idején alaposan elfuserálta, ez az ő óriási, megbocsáthatatlan bűne. Akkor adott volt a nagy történelmi lehetőség. De neki fontosabb volt a sajt hatalmi helyzetének a bebetonozása, mint a magyarság sorsa.

Ennek isszuk most a levét.

……………………………..


-----Original Message-----
From: megujulás [mailto:megujulas@ngo.hu]
Sent: Monday, June 04, 2007 5:17 PM
To: magyar_oktober@yahoogroups.com
Subject: RE: [magyar_oktober] A Szent Korona Tanáról

Kedves László!

Nem nagyon szólalok meg ezen a listán, amelyen végül is nem töröltetek (bár többször felvetettem a lehetőségét).

Külön pályára tettem az én gépemen a csoport leveleit, így kevésbé ragadtatom el magam.

Minden irántad való tiszteletemmel együtt felhívom a figyelmedet egy-két dologra:

 1. teljesen igazat adok, hogy nem szabad régi szövegek és elnevezések hangoztatásával magunkat a tenni valók  alól felmenteni, mert az nem más volna, mint szóvarázslás, buta mágia.
 2. azonban vannak dolgok, amikből a legújabb nem mindig sokkal jobb, mint a régi. Például egy mérnöknek talán nem kell mondanom, hogy a Thalesz tétele attól függetlenül használatos, hogy az eredeti megfogalmazást talán te sem tudnád kibetűzni (nem tudom, hogy az ógörög szövegekben mennyire tudsz jeleskedni).
 3. Amúgy mérnök embernek talán követhető a következő hasonlat: Bolyai (akinek 10 sorát olvasva befizetek arra, hogy egy átlag mérnök meg tudná fejteni), szóval Bolyai a klasszikus matematikát nem kiküszöbölte, hanem kiterjesztette. Lásd röviden iskolai tananyagban: http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b124/sec-16-05.html címen. Ez nem evidens, mert éppen balliberális kötődésű ideológiai szakmunkások könyvek sorát írják, hogy Bolyai felrúgta a régi szabályokat, tehát nekünk is fel kell rúgni a régi szabályokat, ne tiszteljünk se istent se embert, legyünk minden téren szabadosak.
 4. A szentkorona tan XX. századi irodalma viszont szigorúan véve (horvátul a nauka-tudomány szóval fordítják) ugyanúgy a régi hatalomról való gondolkodás legjobbjainak a megújítása a XX. század elején. Olvasgatni kell ugyanúgy, mint a részecskefizikai teóriákat. Hiába csak világító számlapos órát akarunk, vagy könnyen kezelhető számítógépet - elmélet nélkül, azért az egyik a másik nélkül nincsen praktikusan sem.
 5. Egyelőre tragédia, hogy az alkotmánytanon abban a nekihevült indiánosdiban vitatkoznak (általában, nem csak itt), hogy vagy igaz, és aki bántja, az rossz ember (de nekünk se kell megérteni), vagy nem igaz  - de azért, nehogy a magyarok végre össze tudják illeszteni a mai jogot, társadalom szervezést a saját szavaikkal, KÖZJOGI ANYANYELVÜKKEL. Hogy te ezt az a közjogi anyanyelvet nem beszéled, az sajnálatos, de nyugodtan elhiheted, hogy aki 56-ban nem bújt ávós ruhába, az lényegében alkotmányos igazságokra támaszkodott érzelmeiben. Egyébként ezt a közjogi anyanyelvet sokan ismerik, sokan hallottak róla, és ennek hiányában sokan jártak rosszabbul.
 6. Amúgy pedig annál bigottabban (most nem tudom, hogy milyen más szót használjak) vallásos szemléletet nem tudok elképzelni, mint amely egyes szavak értelmét kizárólag a száz évvel ezelőtti vélt pélábános-értelmezés szerint hajlandó elemezni. Merthogy szent az csak a hittankönyvben van. Annak, aki mást nem olvasott. Szerintem egyébként száz éve is voltak intelligens plébánosok, de most ezen ne kapjunk össze. A szónak, hogy szent, sok használata van (túl például a katolikus katekizmuson). A szó eszköz. Mint a kalapács. Ki a téglát üti a kalapáccsal, ki a másik térdét, ki csavarhúzó helyett használja (lásd régi zsigulik gyárát). Te mire használod a kalapácsot? És a szót, hogy szent? Nekem (bár mérnök nem vagyok, csak műszaki főiskolás üzem-mérnök, és bár sokszor vertem az ujjamra kalapáccsal, tehát ügyetlen is vagyok), szóval nekem a szó hogy szent fontosat jelent, példamutatót, amire vigyázni kell. Mint a nagymama, aki unokájának azt mondja "jaj kis szentem", vagy mint aki azt mondja, "a szemevilága mindenkinek szent", vagy mint egykori matematika tanárom, aki a gyenge tanulónak azt vetette a szemére, hogy "maga tudja mit csinál, amikor ilyen tudással jön órára?! Maga elfelejti, hogy a matematika: SZENT dolog!!!".

Kedves László!

Szerinted fontos a matematika? Kicsit sem szent dolog?

Koronáról ne is beszéljünk. Korona ugyanis ez esetben = nemzet, a szentkorona pedig = alkotmányos bizalmunk képletes megjenítője, szentkorona tan pedig a horvátok szerint például = alkotmányelméletileg megalapozott tételek (de szerintem is). Egyébként általános iskolás koromban több gyerek között a matematika a legmélyebb megvetés tárgya volt, annál talán csak énekórát vették könnyedebben.

De beszélhetünk eszkimóul is, mert németben pedig a leiterjakabok jönnének elő.

Ennyit a magyar-magyar szóértelmezésről, amibe ha politikát viszünk, még a gyerekeink se fogják érteni - vagy már mi magunk sem. Mi értelme van a Thalesz tételét diszkvalifikálni? Thalesznek is bizonyára voltak nem-vonzó tulajdonságai, például egyesek szerint igen nagy epigon volt. De legalább olyasmit szedett össze, ami érdemes volt a fentmaradásra. Alkotmányelméletben nincsenek nevezetes személyek és elméleti alapok? A fontos koronát nem szabad megemlíteni? Sem a nemzetet? Sem 56-ot? Oroszok nem is voltak? Mert például a németek nem jöttek be, mint köztudott a 2. vh-ban (próbálja valaki előásni az MTI tudósítását a német megszállásról - mert MTI tudósítás nem volt). Nem is volt megszállás? A szómágia furcsán vissza tud ütni.

A szentkorona tant nem elfelejteni kellene, hanem kibővíteni, mint Bolyai tette a lineáris matematikával (újabb görög nevet nem mondok, mert akkor úgy veszed, hogy a matematika királyaival jövök elő). Néhány erről szóló nem-misztikus írás: http://www.alkotmany.ngo.hu/alk_elm_tetelek_2006_nov.htm .

Amiről nem akarunk tudomást venni, arról egyébként senki sem tud meggyőzni.

Amúgy a FIDESZ is így van vele: kellenek a szavazók, de nem kellenek a feladatok, elvárások (az Orbán könyv még nem volt a kezemben, csak a 16 év alapján buggyant ki belőlem).

Üdvözlettel

Fáy Árpád

(és következik egy újabb csendben maradás az alkönyvtárban)


----- Original Message -----

From: Pataki László

To: 1956.oktober

Sent: Monday, June 04, 2007 1:30 PM

Subject: [magyar_oktober] A Szent Korona Tanáról

Köszönöm a válaszokat. Okosabb ugyan nem lettem a szövegektől, de a jó szándékot díjazom.

Nézzük a SZENT KORONA TANÁT.

12 évig tanultam hittant, úgy tudom, egy tárgy nem lehet szent. Szent csak személy lehet, akit az egyház, szigorú szabályok alapján szentté avat.

Tanultam ifjúkoromban számtant (ma úgy hívják matek), nyelvtant, természettant (ma úgy hívják biosz), és egyéb tanokat, de ezeket sok-sok tudós ember alkotta és foglalta rendszerbe. Ezek zárt, logikus tudományok, ahol minden mindennel összefügg.

Amit JPP leírt nekem, az nem tan, hanem történelmi események önkényesen kiragadott laza láncolata. Mik a Szent Korona Tanának tudományos ismérvei? Más szavakkal, mitől TAN ez a konglomerátum?

Szerintem ezt az egészet úgy, ahogy van, a történelem túlhaladta , csakúgy, mint a karóba húzást, a nemesi előjogokat, geocentrikus világszemléletet, vagy az eretnekek megégetését.

Csodálkozva tapasztalom, hogy egyedül maradok azzal az álláspontommal, hogy a magyar korona körül kialakult kultista tisztelet olyan, mint hit gyülekezet, a szcientológia, vagy a baptista szekta. Azt hittem, hogy ezen a listán azért akad olyan felvilágosult személy is, aki nem hisz ezekben az elavult fogalmakban.

Valószínűleg egyedül maradok ezzel az álláspontommal és talán még ki is fogtok átkozni, de én az Internet, a repülő, a világűr fürkészése korában nem hiszek ezekben a középkori dolgokban, sem a Szent Korona Tanában, sem a szabadkőműves elméletben. Az utóbbiról majd egyszer részletesebben is kitérek.

Továbbmegyek, mindkettőt káros, visszahúzó, a tényleges problémák elkerülését célzó szándékúnak tartom

Befejezésül, férfiasan bevallom Nektek, nem vagyok vallásos sem. Hogy miért, arról is van egy írásom. Ezt már olvasta Baltási Nándi , (Pusztaszabolcs plébánosa), kaptam is tőle a pofámra miatta. Ha érdekel valakit, vagy valakiket elküldhetem.

Pit


 Vissza az oldal tetejére