vissza a főoldalra * Vissza Százak Tanácsa előlaphoz

 -----Original Message-----
From: jolszolgalati [mailto:joszolgalati@ngo.hu]
Sent: Friday, December 15, 2006 7:27 PM
To: belpol@mti.hu
Subject: Százak - nyilatkozat és emlékeztető

Zárónyilatkozat

 

A Százak Tanácsa által szervezett „Összefogás a betegellátásért”c. tanácskozás résztvevői egyhangúan kinyilvánítják, hogy

   tiltakoznak az állampolgárok törvényben foglalt jogainak megnyirbálása ellen,

   ragaszkodnak a társadalmi szolidaritás eszméjét kifejező egységes társadalombiztosítás megőrzéséhez,

   elutasítják a több biztosítós, szabadpiaci ellátórendszer burkolt bevezetését,

   a betegellátás intézményrendszerének kiárusítását és kapacitásának veszélyes beszűkítését, amely a betegellátás feltételrendszerét és jövőjét fenyegeti.

 

A reformnak nevezett megszorítások a lakosság körében és az egészségügyi társadalomban egyaránt elégedetlenséget és bizonytalanságot keltenek. A kórházakra vonatkozó döntések és a naponta közölt módosítások által előidézett fokozódó feszültség veszélyhelyzetet szül, amelynek minden társadalmi következménye a kormányt terheli.

 

A tanácskozás nyomatékkal kéri, hogy a kormány a törvénytervezet végrehajtását függessze fel, a további törvényjavaslatok vitáit halassza el, hogy a szakmai és érdekképviseleti testületek segítséget nyújthassanak a nemzet érdekeinek megfelelő egészségügyi reform kidolgozásában. A magyar népesség aggasztó fogyatkozása miatt a betegellátás helyzete különös jelentőséggel bír.

Amennyiben a Kormány a tanácskozás javaslatait figyelmen kívül hagyná, számolnia kell az általa tervezett reform kudarcával, széleskörű polgári engedetlenséggel.

 


Emlékeztető

A SZÁZAK TANÁCSA által szervezett

Összefogás a betegellátásért című tanácskozásról.

A meghívóban jelzett tervek szerint egyesületünk orvos tagjai és a meghívott szervezetek képviselői fogalmazták meg véleményüket. dr.Szijártó István köszöntője után dr. Bene Éva, dr. Éger István, dr. Papp Lajos, dr. Kisida Elek, Fekete Gyula, dr Andrasofszky Barna, Pós Péter, Tari Tamás, dr. Szabó József, dr. Körmendy Béla szóltak. Császár Angela színművész felolvasta az EDDSZ nyilatkozatát, s minden résztvevő elfogadta a mellékelt zárónyilatkozatot.

A résztvevők a Százak Tanácsa orvosprofesszor tagjai mellett, a SOTE és PTE tanárai mellett a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Társaság, az Egészséges Utódokért Alapítvány, a Magyar Májátültetettek Érdekvédelmi Szövetsége, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége vezetői voltak, - de mérnök, közgazdász, bölcsész, természettudós, filmrendező résztvevőket is üdvözölhettünk.

Köszönet dr. Bene Éva és dr. Andrasofszky Barna főorvosoknak a lelkes és eredményes szervezőmunkáért.

 

(A találkozóról a DUNA TV adott hírt, a Kossuth Rádió, a Katolikus Rádió és az Info Rádió tett közzé eddig interjúkat)

 

A Százak Tanácsa minden tagjának és barátainknak áldott Karácsonyt, nemzetünknek is nagyon boldog, békés Újévet kívánva felhívom figyelmüket, hogy 2007 január 4.-én (csütörtökön) 14.00 - kor, s később is minden hónap első csütörtöki délutánján találkozunk a Várban,a Szentháromság tér 6 alatti otthonunkban.(febr.1, márc.1, ápr.5, május 3, jún.7)

(A tavaszi nyilvános ülések programjairól új soros elnökségünk dönt majd.)


 Vissza az oldal tetejére