vissza a főoldalra *

From: polgari_hirszemle@yahoogroups.com [mailto:polgari_hirszemle@yahoogroups.com] On Behalf Of Hirszemle
Sent: Thursday, September 20, 2012 6:13 AM
To: polgári hirszemle
Subject: [polgari_hirszemle] Fw: Béke nem lesz? - Benes dekrétumokról

Béke nem lesz? - Benes dekrétumokról

Elgondolkodtató ez a petíció. Jogilag még mindig nincsen béke?

Egy hódító hatalomnak lehetnek efféle dekrétumai a nyílt szembenállás idejében. De nem a megbékélésben.

Sok más mai furcsasággal kapcsolatosan ugyanez a kérdés merül fel. Még mindig a hadiállapot működik?

Ijesztő, elszomorító. És érdekes. Még mindig a megszállás miatt képtelen a talpra állásra Közép-Európa?

És a megszálló időszak joganyaga majd békeidőben érvényesnek tekintendő?

 

üdvözlettel

Fáy Árpád


 "Az EU a barátunk": tíz percet kapnak a Benes-dekrétumok ellen tiltakozók BrüsszelbenCsütörtökön hallgatja meg az Európai Parlament illetékes bizottsága a Benes-dekrétumok elleni petíció aláíróit, akik egy öt évvel ezelőtti szlovák döntést is támadnak.

Az uniós alapértékekkel ellentétes a Benes-dekrétumok egy része, illetve az érintethetetlenségüket kimondó öt évvel ezelőtti "szlovákiai" jogszabály – állapítja meg magánszemélyek januárban fogalmazott petíciója, amely csütörtökön az Európai Parlament illetékes bizottsága elé kerül.

Hahn-Seidl Alida, a Benes-dekrétumokat támadó dokumentum egyik aláírója elmondta az európai uniós petíciós bizottság előtt is fel akarnak lépni, nemcsak a dekrétumok, hanem a Szlovák Nemzeti Tanács által 2007. szeptember 20-án hozott határozat ellen is, amely sérthetetlennek nyilvánította az 1945-ös rendeleteket.

Az aktivista emlékeztetett rá, hogy a második világháború után a "Csehszlovákia" területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét is rögzítő Benes-dekrétumok egy része napjainkra elvesztette a hatályát, közülük egyeseket eltöröltek vagy módosítottak. Vannak azonban olyan dekrétumok is, amelyek máig megőrizték jogi hatályukat, és a jelenben is megalapozhatnának új jogi vonatkozásokat – fogalmazott Hahn-Seidl Alida. A bírált rendeletek közé tartoznak például azok, amelyek kimondják a kollektív bűnösség elvét. Ez összeegyeztethetetlen az európai uniós emberi jogi jogszabályokkal – tette hozzá.

Az egyik jelenig ható következmény a Magyar Bencés Kongregációt érinti, amelynek tulajdonát, az oroszvári kastélyt is 1947 után kobozták el magyar magánvagyonként. Az ingatlanukat pedig éppen a Benes-dekrétumok sérthetetlenségére való hivatkozással nem kapják vissza. A majd’ hetven évvel ezelőtti rendelkezéseknek hasonló módon a szlovákiai magyar református egyház is a kárvallottja – mondta az aktivista.

Hahn-Seidel Alida szerint a csütörtöki EU-s meghallgatás eredményét nem lehet megjósolni, neki, valamint Juhász Imre európai szakjogásznak fejenként öt percük lesz, hogy elmondják az érveiket. Ez nem sok, nagyon nehéz volt olyan szöveget összeállítani, amellyel ennyi idő alatt jól meg tudják indokolni Benes-dekrétumok elleni tiltakozásukat. Igaz, a petíció aláírói előre le tudtak adni több adatot, ügyiratot, és remélik, ezeket is figyelembe veszi a bizottság, amely a referálások után kérdéseket tehet fel – mondta el az aktivista.

(Kossuth Rádió nyomán) Vissza az oldal tetejére