vissza a főoldalra *   

From: Fáy Árpád [mailto:arpad.fay@gmail.com]  - Sent: Tuesday, February 10, 2015 11:12 PM - To: 'devizahitel@googlegroups.com' - Subject: RE:

Devizahitel - Csődtörvény - de így?

Három internetes cím a magáncsőd törvény tervéről az alábbi levélben.

Az országgyűlés honlapján nem találom a szöveget. Bizonyára benyújtás előtti.

Az a véleményem – meglehetősen indulatosan – hogy megérdemeljük, megérdemlitek…!.............

Tükörbe nézek, hogy én mit tehetnék?

Beadom a nyugdíj kérelmet. És lehet hogy egyszercsak kikapcsolom a számítógépet.

Mert megterhelő, hogy egyedül vagyok, hogy nem találok fogadó készséget senkinél.

Mindenki sír-rí, de még egy épkézláb helyzetfelmérés sem telik ki sem a károsultakból sem az érdekvédőkből, sem az ügyvédekből, sem a bírókból sem a politikusokból. Mert csak a rendszerváltást tekintve negyed százados mulasztásról van szó (aminek fogalmi alapjai sokkal korábban megvoltak már, nem lett volna lehetetlen kikerülni e mulasztást).

Vegyük a politikusokat. A jobbikos, magát világlátottnak nevező Z. Kárpád Dánielt. Egy időben láttam őt személyesen többször a kezdeti időszakban. Neki sem fontos, hogy áttekinthető alapokat teremtsen, nevezzen meg, amire támaszkodva érdemes politizálni. Hol van ugyanis nála valamifajta általános életpálya modell, amelynek elemzését segítheti például az emberi életpálya finanszírozottsága? Sehol. Ha nem az életpálya egészét vesszük alapul, akkor a magáncsőd olyasmi, mint valami előírás a kivégzés formaságaira. Az élethez, az életpálya minimumához való jog meg sem nevezhető nélküle, mármint valami általános életpályamodell meghivatkozása nélkül. Miért van a lakáshoz való jog, az élet feltételekhez való minimális jog? Miből álljon? Ott az életpálya közgazdasági sémája. Tessék hozzá kapcsolódva megjelölni azokat a minimális szervezeti feltételeket, amelyeket semmiféle végrehajtó nem léphet át! Miben jobb a jobbik? Ha ebben nem – akkor semmiben. Akkor jobban alkalmatlan a maga szerepére, mint mások. Igaz Balczó tanárúr!? A jobbikosok atyamestere? Nem vette észre? Már sehol sincsen Csurka István, hogy visszafogja, hogy csettintsen, hogy ez nem trendi, mármint a történelmi alkotmány valahol 2000-ben. Krisztinát nem említem, őneki mindent megér a népszerűség, jogászként nem fogja fel, hogy mi mellett megy el. Méghogy általános életpályamodell és emberi jogok, emberi méltóság? Netán emberi jog az alkotmányossághoz, az alkotmányos léthez, hagyományhoz, emberi jog az alkotmányos életfeltételekhez? Emberi jog az életfeltételek átgondolhatóságához? Hiányos, azaz legfőképpen ELÉGTELEN a szellemi, szemléleti alapja a jobbikosoknak. Tagtoborzás legfőbb kritériuma, nehogy értelmiségi legyen?! Bejött. A szellemi kapacitás reménye meg ki az ablakon. Miféle világban élünk?

A fideszről látjuk, hogy szívós csapat – abban is, nehogy egy végiggondolt érvelési láncon lehessen rajtakapni őket. Ha mindez taktika, sikerült. Hol van az általános életpálya modellben való gondolkodás? Sehol. Brillíroztak vele mint a társadalmi konzultációval, aztán sutba vágták. Az életpálya olyan volna mint a ródlipálya? Csak kivezet az országból? Belenézek a tükörbe, ismerőseim közlik, hogy nem ismernek meg, régen nem voltam fehér mikulás. Inkább nem nézek a tükörbe olyan sokat. Mit magyarázzak egy kvázi mikulásnak? Egyre jobban elképeszt az évek, évtizedek pazarlása. Ők még fiatalok, nekik telik? Nekik mindenki felesleg, aki menekül amerre lát? Inkább fussanak, mint életpálya modellről legyen szó amúgy általánosságban, alanyi jogok szintjén? Pénzhasználati jogot úgy gondolják, hogy az valami útmenti értelmetlen zsiványság? Majd a zsiványok élnek a lehetőséggel az út mentén, és falnak vezetik a tisztelt társaságot… Tudom, hogy határaink mellett kataklizma zajlik – erre Ady tekintettel is volt, és nehogy valami rezonancia léphessen fel, a Hortobágy poétájáról jó korán megírta sorait. Én nem tudok időben annyira eltolódni. Csak most élek és csak most tudok megszólalni: otromba butaságnak vélem ami a devizahitelezés nyomán magáncsőd ügyben formálódik. Nem először az ország tönkre tételének újabb lépcsője. És ez független attól, hogy fidesz meg kdnp (mohamedán egyházat vizionáló törvényt beterjesztő kdnp) miként küzd meg Dávidként a hamisság Góliátjaival. Mert a féligazság nem teljes menedék. Csak az életpálya egészének modelljéhez csatolt magáncsődnek van értelme! Akár Góliát, akár Dávid, akár fidesz-kdnp.

Mit mondhatnék a bírókról, közjegyzőkről és ügyvédekről? Zúg a fülem ha felrémlik bennem hogy évtizedek során hányszor világosítottak fel, hogy semmi sem változott. Örüljek ha nem visznek el és nem vernek agyon. Gyurcsány kis időre felidézte, hogy ha rajta múlna, akkor bizony vissza jönnének azok az idők is. A politika ügyébe ne avatkozzon a jogász, mert szakmai alap, hogy az elfogadott törvényeken belül kell maradnia bíróként, ügyvédként, ügyészként és közjegyzőként és bármiként – mindaddig, amíg az ügyfél, a tisztesség, az ésszerűség, a társadalmi közérdek ellenében dolgozik. Természetesen ha a közérdek negligálása kívánja úgy, akkor azonnal minden formális gát átléphető – például Sólyom László vezényletével. Aki arra büszke, hogy fiatal „szakemberként” is már az igazság ellen írta dolgozatait a formalizmusra hivatkozva. Hogy ettől minden, amit csinált értelmetlenné, lelketlenné és pusztítóvá vált, arra talán még büszke is. Nagy híve volt a művi terhesség megelőzésnek. Azt olyan könnyű átlátni. De mit kezdene azzal, ha szembesülne a maga lelkében azzal, hogy igazság nélkül leértékelődik az élet akkor is, ha valaki vörösliberális? Lehet még sok ideje van hogy rájöjjön.

Tehát hogy pénz, törvény, hogy pénzrendszer és törvények rendszere fabatkát sem ér, ha nem az emberi életet szolgálja, az felfoghatatlan devizakárosultnak, érdekvédőnek, jogrendszernek és politikusnak, közgazdásznak és bankárnak? Hogy nem lehet a távoli idegenből importálni a know-how-t a gondolkodáshoz, a lelkiismerethez, az még ezutáni felismerés lesz? Lényegében nem veri ki a biztosítékot, hogy a magyar törvényhozásban az emberi élet érdektelen. Mert menjen innen, ha többet kíván? Olyan megfoghatatlan az értelmiség árulása kifejezés? Pedig nem holt ügy, nem régi szemlélet. Él és virul és pusztít. Édesgetik az állami alkalmazottakat pedagógus meg orvosi életpályával, a tanuló meg a beteg életpályája nélkül. Mint az állatkertben a gondozói életpályamodell. Amelyik állatnak nem tetszik, próbáljon megszökni. Mert csak az állami alkalmazottak életfeltételeiből tud ezt-azt garantálni az állam? Na ebből lesz vállalkozás meg nemzet. El sem tudják képzelni, hogy ha valaki nem állami alkalmazott se nem közmunkás, akkor mi a fene lehet az életének a modellje? Azt jobb nem kimondani, arra legfeljebb a magáncsőd törvény lehet az irányadó.

És hogy titeket is megríkassalak (ha éppen nem a ripacs mulattatás jut rólam eszetekbe) kedves károsultak és érdekvédőitek. Szóval soraitokból kikerülnek képviselő jelöltek, banki munkatárs jelöltek és banki alkalmazottak, ügyvédi prakszist felturbózók az ablakon is kilendülőket, a világgá menekülőket, a hajléktalanná válókat nem is említve. Koppány csoport. Minden elismerésem. De cserben vagytok hagyva. Mert egy olyan közeg van körülöttetek, amely nem kíváncsi arra, hogy azt a mocsarat, amelynek hínárjával birkóztok, le is lehetne csapolni. Háttérhatalom?! Biztos van. De mielőtt vele találkoznék, elmegyek ilyen-olyan devizahiteles rendezvényekre, ahol nem lehet hozzá szólni, ahol nincsen helye az előre megfogalmazott észrevételnek.

Mert mindenkinek van jó ötlete, de szigorúan véve egyetlen egy elméleti rendezvényt még nem tudtak összehozni a devizakárosultak. Nem az ő dolguk lenne? Igaz. De az értelmiség mint idéztem is az ismert megfogalmazást, áruló lett. Az árulás bűn, nagy bűn mások bizalmával, ráutaltságával szemben. Bűnözni lehet szóval, tettel, gondolattal – és mulasztással. Az önmagáról, társadalmi szerepéről megfeledkezett értelmiség legalábbis ezt a mulasztásos bűnözést „hivatás szerűen” végzi, éli, visszaéli. Nem is lát ki belőle. Ti amolyan botcsinálta (devizahitel provokálta) kiútkeresők vagytok. Nem lehet rátok terhelni még többet és még többet, egy valóságos párhuzamos társadalmat. De ha elrévedtek a dolgokon, akkor lehet, hogy a jogszabályokkal is ügyeskedő történeteket, eseményeket nagyobb eséllyel tudjátok befolyásolni. Szóval nem bűn belegondolni. Például magáncsőd törvény mögül mi is hiányzik? Csak az életpálya egészének tekintetbe vétele, csak a csődmentes életpálya intézményeinek sora. Csak a minimális életvitel feltételeinek megnevezése, megerősítése, kialakítása, védelme. Csak a csődmentes életpálya feltételeiről való gondolkodás. Nem otthon bezárt ajtók mögött a megszálló hatalom szócsöveként működő rádióadást is kikapcsolva gyötrődésre gondolok mint „gondolkodásra”. Hanem valahogy tágabb körökben.

Nagyon ügyes szerveződési mód, hogy utálatunkat, megvetésünket milyen szavakkal is tudnánk legjobban kifejezni. És meglepő módon nem találjátok a szót. Talán nem is baj, hogy nem könnyen találjátok a vendetta, az utálat, a gyűlölködés hangját. De magáncsőd és életpálya intézmények ügyében interjúvolhatnátok közgazdász ismerőseiteket, bármilyen foglalkozású értelmes, jólelkű embereket, és írhatnátok képviselőknek is ebben a témakörben, meg mindenkinek. Még a Z Kárpát Dánielnek meg a Krisztinának is meg a Balczónak is (bár nem hiszem hogy örülnének efféle megrendelésnek, de hátha).

És ha már itt tartunk, tele az újság vele, hogy Orbánból kiábrándult Simicskának mi jött a szájára. Nem is lehet lefordítani nyugati nyelvekre. Megjegyzem fiatal koromban ez egy igen elismerő kifejezés is volt. Már megbocsássatok, de ha úgy tetszik népi környezetben „a kis geci” életrevaló, szeretnivaló csibészt jelentett. Ami meg is keseredhet, mint minden más becézgetés, ha a lurkóból valami kevésbé szeretett viselkedésű felnőtt válik, akivel veszélyesen ütközünk. De minden szó átmehet efféle jelentésváltozáson. A szitok helyett tehát keressük inkább az életpályamodell általánosságait – mert az annyira evidens, magától értetődő, hogy azt megtalálva devizahitel ügyben is jobban érvelhetünk (meggyőződésem szerint).

 


From: devizahitel@googlegroups.com [mailto:devizahitel@googlegroups.com] On Behalf Of Lászlóné Szlaukó
Sent: Tuesday, February 10, 2015 9:11 PM
To: Devizahitelesek
Subject: Devizahitel - Csődtörvény

 

Ez borzasztó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

 

http://www.13keruleti-hirhatar.hu/hirek/torveny-a-magancsodrol-kritika-1-resz

Törvény a magáncsődről - kritika, 1. rész
www.13keruleti-hirhatar.hu
http://www.13keruleti-hirhatar.hu/hirek/torveny-a-magancsodrol-kritika-2-resz-ingatlan-arverese

Törvény a magáncsődről - kritika, 2. rész: ingatlan árverése
www.13keruleti-hirhatar.hu
http://www.13keruleti-hirhatar.hu/hirek/torveny-a-magancsodrol-kritika-3-resz-adossagrendezes

Törvény a magáncsődről - kritika, 3. rész: adósságrendezés
www.13keruleti-hirhatar.hu
Ez mindennek a teteje!

Törvény a magáncsődről - kritika, 1. rész

www.13keruleti-hirhatar.hu

 


   Vissza az oldal tetejére