vissza a főoldalra *

Tisztelt AEB! --- Élek a felkínált lehetőséggel és észrevételeimet megküldöm Önöknek lehetőség szerint szíves figyelembe vételre, korábban közzétett más egyéni hozzászóláshoz fűzött közbeszúrt megjegyzések formájában. - Önálló tanulmánnyal illetve szövegszerű javaslattal nem tudok szolgálni. - Jelen észrevételeimet az alkotmányossági Műhely és Fórum tevékenységére alapozom, amely interneten hozzáférhető. - Célom a figyelem felhívása volt bizonyos elhanyagolt összefüggésekre és lehetőségekre. - A megfogalmazásban nem törekedtem a szokásos „tudományos” megfogalmazásra, hisz Önök sem törekedtek az alkotmányos problémák alapjainak döntés előkészítés jelleggel az elfogulatlan  és elegendően körültekintő felmutatására. - Remélem észrevételeimet haszonnal olvassák. - Amennyiben közzétennék levelemet, azzal egyetértenék. - Szívük és lelkiismeretük szerinti, képességeik legjavát érvényre juttató munkát kívánok. --- üdvözlettel - Fáy Árpád


 --<<Az alábbi lakáshitel válsággal foglalkozó levél kapcsán szeretném hangsúlyozni, hogy az alap-rendelkezés, az alap-törvény és az alkotmány mennyire külön műfajok. Egy alaptörvény aktuális módosításában kétségkívül helye van felvetni egy olyan §-t, hogy a munkáját önhibáján kívül elvesztett hitelestől ne lehessen elvenni a lakását. De hosszú távú alap-törvény alkotásakor tovább lehetne menni. Be lehetne vezetni például az állami (állami megfigyelő stb) ellenjegyzést a hitelekhez. Hogy ez mennyire nem a piac megkurtítása volna, azt a mostani helyzet drámaian mutatja meg.

 

A vörösiszap áldozatainak kipostázzák a hitel felmondását a jelzálog értékvesztése miatt. Ez nem egyszerűen lelketlenség, hanem a mai felállás példa értékű állatorvosi lova. Tanulni kellene belőle. Világpiaci folyamatoktól és állami politikától függ nagy mértékben a munkahelyek megmaradása. Akkor pedig az állam egy új típusú közjegyző szerű megfigyelője, képviselője révén vehetne részt a hitelszerződések megkötésében és munkahely vesztés miatti problémák kezelésében. Átvállalva a törlesztést vagy felfüggeszteni a törlesztést vagy egyéb módon. A bankok a világpiaci trendeket jobban ismerik, mint a hitel felvevő vagy akár az állam (4 évenként változó gazdaság politikájával).

Tehát a világpiaci folyamatok kockázatát tessék megnevezni, mint a banki extraprofit egyik indokát kockázati felárként. Korábban elfogadták az extraprofitot, most ne hárítsák a felelősséget kizárólag a hitel felvevőre.

 

Ugyanúgy benne van az extraprofitjukban az állami gazdaságpolitika kockázata.

 

Menjünk tovább.

Az állam feladata lenne olyan helyzet kialakítása, amelyben a munkabér minél alacsonyabb hányadot képvisel az emberek bevételében, megélhetésében válság idején. Nem a segélyre gondolok kiegészítő forrásként. Hanem pld az önellátási formák támogatásában (kiskertek és egyebek). Ezek ma azért szorultak vissza, mert a monopolprofitos nagy cégek érdekében a lakosság kiszipolyozhatóságát erősítendő mesterségesen szorították vissza az önellátást, önszervezést már vagy 200 éve! Egyetemi tananyagban közhely, hogy a városi lakások kisméretű éléskamráit azért alakították ki céltudatosan, hogy sztrájkolni a spájzra támaszkodva sokáig ne tudjanak a városiak, illetve hogy az élelmiszer minden morzsájáért kereskedelmi hasznot minél inkább megfizessék (tároljanak a higiénikus nagy raktárakban élelmiszert jelszóval). Ennek következményét nem lehet az uzsorás banki műveleteket is helyeselve a hitelfelvevők nyakába varrni.

 

Fordítani kellene a helyzeten. Most valamiképpen kimenteni az embereket ebből a helyzetből – tömegével. Majd szembenézni azzal, hogy nem ez volt az első ilyen akár bíróság elé vihető ügy, hanem korábban ilyen visszaélés volt az OTP lakáshitel kamat emelése is (minden közgazdasági törvényszerűség nélkül, egyedül a piaci hatalmi erővel való visszaélésként). Az akkori károsultaknak kárpótlás akár OTP részvények arányos kiosztásával még bőven megléphető. Minden hasonló banki ügyben, ahol a méltányosság határát a banki önkény vagy más monopólium átlépte, simán lehetne kárpótolni a kárvallottakat a bank, áruházlánc, egyéb tulajdoni hányadával (az elszenvedett kárt pótolandó akár kamataival, meg az elszenvedett méltánytalanság nem-vagyoni kárát figyelembe véve, megítélve), ha a bank vagy egyéb cég netán erőn felülinek érezné, hogy a kártérítéseket közvetlenül fizesse ki.

 

Hogy ez visszaható törvényhozás lenne? Nem. Ez a megnevezése lenne az egyébként az elkövetés idején is tisztességtelen, erkölcstelen, csaló erőfölénnyel való visszaélésnek – úgy általában. Csak most az úgy általában mezőnyből néhány elkövetési mód, eset kiemelhető. Ilyen a lakáshitelek visszatérő tömeges gigaméretű bedöntögetése előbb OTP majd bankközi szélességben.

 

Egyszer lehet esetiként kezelni egy hasonló esetet. De itt sorozatról van szó, ezért rendszer szintű választ kell kialakítani, a struktúra átalakításával. Nem a jelzálog hiteleket kell ellehetetleníteni. De a jelzálogos uzsora ellen orvosságot kell találni, intézményes segítéssel. Valaha az ingatlan szerződések földhivatali bejelentési kötelezettsége hasonló visszaélések elleni módszerként terjedt el. Most is meg kell találni a módját. Az alkotmányozási szándék nagyszerű alkalom az efféle feladványokra. Rengeteg ötlet van az asztalfiókokban, félig-meddig a megvalósulás küszöbén is. Szét kellene nézni közöttük. A lakáshitelek bedőlése a gazdasági és pénzügyi szabályozás elégtelenségének, válságának, megoldatlanságának csak az egyik jele, az egyik színtere. -FÁ>>--


nail.parlament.hu/webmail/print.html

Tisztelt Alkotmányelőkészítő eseti bizottság

Legyen Magyarországon állampolgári jog a lakhatás !! Az alkotmányban szerepeljen a lakhatási jog !!

Legalább egy millióan élnek méltatlan körülmények között. A hajléktalanok utcai ellátása, szállókban tömörítése nem oldja meg a helyzetet. A jelzálogválság, a lejáró moratórium újabb embereket űz az utcára. Hosszú távon a lakásfenntartási támogatás, újonnan épülő bérlakások építése jelentene megoldást.

Elfogadhatatlan, hogy a leghidegebb napokon is két-háromezer ember alszik az utcán.

lakástámogatások igazságosabbá tételével többletforrások bevonása nélkül is jelentős eredményeket lehetne elérni a hajléktalanság visszaszorításában. Bérlakás szektor kialakításával elhelyezés nélkül ne lakoltassanak ki senkit. Körülbelül 20-30 ezer hajléktalanról beszélünk, addig a méltatlan körülmények között élők száma milliós nagyságrendű lehet.

Hitelesek esetében, nem kellene megvárni, hogy az emberek a jelenlegi törvények miatt az eladósodás olyan fázisába érkezzenek, ahol már nagyon nehéz a segítségnyújtás. A moratórium nem old meg semmit, a kilakoltatás időpontjának eltolásával az adósság csak halmozódik.

Ha valaki elveszíti a keresetét és ezáltal a jelzáloggal terhelt lakását, akkor vajon miből fizetne bérleti díjat? A hitel havi költsége átlagosan megegyezik ugyanannak a lakásnak a bérleti díjával. Ha az adós az elsőt nem tudja fizetni a másodikat ugyancsak nem fogja tudni a saját lakás átmegy bérleménybe ehelyett,munkát kell adni a népnek, olyan gazdaságpolitikát kell kialakítani hogy, munkával hosszútávon a mai árakhoz képest megfelelő jövedelemre tehessünk szert.

Az olasz munkanélküliek akár egy évre is felfüggeszthetik a lakáshiteleik törlesztését. A program több mint százezer családot húzott ki a bajból. A lakáshitelek törlesztésével küszködő olasz munkanélküliek, miután a kormány és a bankszektor megállapodása révén akár egy évre is felfüggeszthetik a kölcsönök törlesztését a gazdasági válság miatt bankszövetség adatai szerint a mentőöv várhatóan több mint százezer családnak nyújt majd segítséget.

Alkotmányos alapjoggá váljék a lakáshoz való jog, ezt otthonteremtési programmal alapozzák meg, addig pedig teljes körűen tiltsák meg azoknak a kilakoltatását, akik jogszerűen birtokolják egyetlen otthonukat, és önhibájukon kívül váltak fizetésképtelenné.

áOlE Az államnak meg kell akadályoznia, hogy elvegyék a fedelet azoknak a családoknak a feje fölül, amelyek elvesztették a munkájukat és a megélhetésüket. Ezeknek az embereknek lehetővé kell tenni, hogy bérlőkként akkor is otthonukban maradhassanak, ha elveszítik tulajdonjogukat saját lakásuk fölött.

A jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel néhány valós tényt tárnék Önök elé deviza lakáshitellel rendelkező adósok nevében és kérnénk azonnali hatállyal szüntessék meg ,a családokra ráterhelt súlyos uzsorát.

Válogattam a teljesség igénye nélkül néhány bank "mentőcsomagjából".

Raiffeisen Bank:

Az átütemezés keretében a Bank az Ön által fizetendő törlesztés összegét csökkenti és-vagy a hitel eredeti futamidejét megnöveli. A csökkentett törlesztést, maximum 2 éven keresztül fizetheti (továbbiakban: könnyített fizetési időszak). Ön, a csökkentés mértékétől függően, az új törlesztő részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben vagy egészben nem fizeti meg.

Tájékoztató Újrakezdés Hitelről:

Kérjük, hogy mielőtt jelezne igényét a további csökkentett törlesztésre, gondolja át, hogy valóban fennállnak-e még fizetési nehézségei. A csökkentés mértékétől függően az új törlesztő-részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben, vagy egészben nem fizeti meg. Amennyiben a csökkentett törlesztő-részlet nem elegendő a kezelési költség, díjak és kamat összegének fedezésére, a Bank a meg nem fizetett kamatot tőkésíti, ezáltal az Ön fennálló tartozása a könnyített fizetési időszak alatt az eredeti folyósítás-kori hitelösszeghez képest növekszik. Legkésőbb a két éves könnyített fizetési időszak végén a Bank meghatározza az aktuális tőketartozást. Az aktuális tőketartozásból a még hátralévő futamidőre az annuitás módszere alapján a Bank újra kiszámolja az Ön által fizetendő havi törlesztő-részlet nagyságát. Mivel az Ön tőketartozása a könnyített fizetési időszak alatt folyamatosan emelkedhet a meg nem fizetett kamat összegével, minél hosszabb ideig veszi igénybe az Ügyfél a törlesztő-részlet csökkentést, annál nagyobb mértékben emelkedik.

Újra kezdés hitelnél például új szerződést kötnek a jelenlegi árfolyamon fennálló tőke tartozás összegéről, ami akkor sem lenne kevesebb, ha ismét 150-Ft lenne a svájci frank. Továbbá az adósvédelmi programok, mentő csomagok nem tartoznak a hitelszerződéshez, mégis minden költséget, kockázatot és felelősséget a hitelszerződéshez hasonlóan egyoldalúan az adósra hárítanak.

Milyen segítség az, ahol a tartozás soha nem csökken , csak növekszik????

A Magyar Állam állal felajánlott áthidaló kölcsön:

" A Bank felé fennálló tartozása annál nagyobb lesz. minél alacsonyabb havi törlesztő-részlet megfizetését vállalja ez alatt az időszak

alatt."

OTP Bank Adósvédelmi Program

Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra. hogy az Adósvédelmi Program keretében felkínált átmeneti fizetési könnyítést követően a törlesztési terhek sok esetben növekedni fognak. így valóban csak egy rövidebb periódusra jelentenek áthidaló megoldást. Közös érdekünk, hogy a program sikere érdekében Ön is maximálisan elkövessen mindent a fizetőképesség visszaállításra, hogy mielőbb képes legyen a hitel további törlesztésére.

Törlesztő csökkentés

Lehetősége van megállapodási kötni a bankkal, melynek keretében - átmenetileg- egy Ön által vállalt, csökkentett havi törlesztő részletet kel! teljesítenie. A törlesztés csökkentés idejének lejártát követően az aktuális tőketartozása és az érvényes hiteldíjak alapján új törlesztő részlet kerül megállapításra, mely magasabb lehet a jelenlegi részleténél. Emiatt ajánlatos a család jövedelmi viszonyaihoz mérten minél magasabb részletet vállalni.

Erste Leasing "HAVI FIX" a tervezhető havi kiadás

Ügyfeleinknek felkínáljuk annak lehetőségét, hogy az árfolyamváltozás következtében megemelkedett havi fizetési kötelezettsége tervezhetőbb legyen.

A "HAVI FIX" konstrukció lényege, hogy deviza alapú finanszírozás esetén a havi díjak a szerződésben rögzített futamidő alatt az árfolyamváltozások miatt nem változnak. A konstrukció szerint az aktuális árfolyamváltozásból eredő különbözet halmozódik, mely összeg attól függően, hogy a devizaárfolyam milyen irányban és mértékben változik, a futamidő hosszát növelheti, vagy csökkentheti. Kérjük, hogy döntésénél szíveskedjen figyelmet fordítani az általános szerződési feltételekben foglaltakra különösen a pozitív/negatív halmozott árfolyam-különbözetre vonatkozó rendelkezésére.

UCB Ingatlanhitel Zrt.

A türelmi időszak alatt meg nem fizetett tőkét a türelmi időszak lejárata után kell részletekben megfizetnie, a kölcsön újra ütemezésre kerül, így azt is tudnia kell, hogy a türelmi idő utáni törlesztő részletei magasabbak lesznek a könnyítés előtti törlesztő részletekhez képest.

MKB Bank

A konstrukció akkor igényelhető, ha az Ön MKB Banknál vezetett bankszámlájára havi rendszeres jövedelem (munkabér, szociális ellátás, stb.) érkezik, vagy vállalja annak átutalását, valamint ha Ön rendelkezik a Banknál 2 db csoportos beszedési vagy állandó átutalási megbízással, vagy vállalja ezek megadását.

Szüntessék meg:

Biztosítás miatt elárverezett lakások

Egyre több olyan devizahiteles került bajba, aki a jelentősen megemelkedett hiteltörlesztését még fizeti, ám az ahhoz kötelezően megkötött biztosítási már nem. A bankok ilyen esetben is szerződést bontanak.

Januárban többszörösére nőtt azon panaszosok száma, akiket különböző faktoring cégek fenyegettek meg a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanuk elvételével. Ráadásul egyre több adós hitelét mondta fel a bank azért, mert ugyan a törlesztő részletet még ki tudták fizetni, ám a kötelezően megkötött biztosítást már nem. á013

Ilyen esetekben a Bank az addig megfizetett kamatot, és Biztosítási díjat is benyeli.

Lehet újrakezdési szerződést kötni, közjegyzői díj, hitel kiváltási díj ami akár 1.300.000Ft-ba is kerülhet.

Tisztelettel kérdezem, hogyan gondolják a bankok, hogy az, aki a jelenlegi törlesztőt sem tudja fizetni, felelősen aláírjon egy olyan szerződést, hogy fél-egy év múlva ennél jóval többet tud majd fizetni. különös tekintettel az árfolyam emelkedésre ?

Banki segítség: csökkentett összegű törlesztő részlet fizetése mellett 5 hónap alatt 2 millió forinttal emelkedett a tőketartozás,

rengeteg ilyen eset van.

A hitelintézeti törvényben ahhoz a paragrafushoz nyúljanak, ami visszamenőlegesen is megszüntetné ezeket az uzsora szerződéseket. Mindenki meg tarthatná otthonát, hiszen sokunk önerővel is rendelkezett, illetéket is fizetett azért ami még nem is az Övé.

Tisztelettel:

Deviza és Forint Lakáshitelesek, Iszapkárosultak, Hajléktalanok Mert lakni kell valahol, a lakhatáshoz mindenkinek legyen joga !!!2010.10.29. 7:19


 Vissza az oldal tetejére