A 100-ak támogatása

Felhívás


Felhívással fordulunk a Magyar Országgyűléshez, hogy az ezredforduló második évében, 2001-ben hozzon ünnepi megemlékező törvényt az ezer éves magyar állam alkotmányosságáról.

A magyar állam történetének sajátossága, hogy korának viszonyaihoz mérten a kezdettől fogva alkotmányos jellegű volt. Ez alatt olyan fokozatosan kiépülő alkotmányos rendet érthetünk, amelyben abszolutizmus, diktatúra, törvénysértő uralom jogi elismerést nem kaphatott.

Sorsformálóan befolyásolta a magyar alkotmány a magyar nemzet viszonyulását a történelemhez, nehéz körülmények közötti kiútkeresését, probléma megoldási szellemi eszközeit – mégha nem is védhette meg minden sors-csapástól, hibátlanná sem tehette, nem szakíthatta ki környezetéből. A magyar nemzet számára ma is fontos az alkotmányosságának eredete, története, állapota.

A magyar nemzet önazonosságát, összetartozását ez az alkotmányos tudat lényeges vonásaiban határozza meg.

Olyan ünneplő-megemlékező törvényt javasolunk, amely az alkotmányos múlt tényeiről emlékezik meg a mai kor számára; a rendelkező részében pedig az alkotmányos kultúrát szolgáló intézkedéseket tesz. Ez a törvény egyszerű többséggel hozható meg, nem igényel 2/3-os alaptörvényi szintű országgyűlési döntést.

Kérjük a magyar kormányt valamint az állam elnökét, hogy támogassák ezen ünnepi megemlékező törvény megalkotásában az országgyűlést.

Kérjük mindazokat, akik felelősen érezve és gondolkodva a saját személyükben vagy szervezeteik keretében az alkotmányosság elkötelezett hívei, hogy támogassák felhívásunkat.

A támogató nyilatkozatokat küldjék a megadott postacímre, e-mail-címre, hogy rendezett formában továbbíthassuk a törvényjavaslat beterjesztésére jogosult és azt elvállaló személynek vagy testületnek.

Budapest, 2001. március 30.

Alkotmányossági Műhely és Fórum Társaság

Alkotmányossági Műhely és Fórum Társaság – kiemelkedően közhasznú egyesület

elnök Fáy Árpád, tel/fax 467-0060, fay@ngo.hu levélc. 1141 Bp Ürmény u. 17.

titkár dr Pásztor Miklós, tel 06-20/9374-845, mosz.int.dept@pronet.hu

bankszámlaszám: 16200106-60315362 HBW Express

Interneten www.alkotmany.ngo.hu

 

Vissza az elejéhez