- mesterséges intelligencia és az orosz rulett -

 évvégi pengeváltás az álmok világáról

 From: Fáy Árpád <arpad.fay@gmail.com>
Sent: Friday, December 27, 2019 10:52 PM
Subject: évvégi pengeváltás

Meglepő K.A. alábbi története az álmok világáról.

Ugyanakkor kételkedőként nekem az jutott eszembe, hogy más lehetőség nincs is, csak választani kell néha, melyik álomvilágban élünk.

Akiknek nincsenek álmai, azokat zombiknak, biodíszletnek stb nevezhetjük.

A kultúra talán nem más mint az álomvilág kultúrája, főleg ha vallásról, identitásról van szó, énképről, önképről, hitről stb.

A kínai haditudós éppen azt írja, hogy ha az ellenségnek nincsen álomvilága illetve azt sikerült összetörni, akkor vesztett, akkor csatára sincsen szükség.

Az erények tudata, a lelkiismeret, a hit, az alkotmányos tudat mind-mind egyéni vagy közösségi álomvilág.

Hollywood éppen azért félelmetes, mert az álomvilágba kontárkodik bele minden erkölcsi felelősség, szolidaritás stb nélkül. Vagy a mindenféle felelőtlenül pusztán hatásvadász műalkotás. Ennyit a kultúra áru-e vagy sem dilemma másik, nem technikai oldaláról.

A kultúra de főleg a vallás ott kezdődik, hogy a gondolatnak (gondolattal ötvözött érzelemnek) valamiféle iskolája, a gondolati önvezérlésnek, önfegyelemnek, mint ahogyan zsebkendőbe köhögj-tüsszents és ne a melled álló képébe (azt is kultúrának mondják).

Ez a titka a tibeti halottas könyvnek, amely az őrületbe tudja kergetni a gyakorlatait kipróbáló szerzetest.

Az álmok iskolája. Az álmok gladiátor iskolája. Az álmok csatatere, apokalipszise. Az álmok tündérkertje. Az álmok legkisebb királyfia.

Mennyire nem mindegy, mit álmodunk!

Tehát nincs más lehetőség mint az álmok világa, csak kicsit tőlünk is függ, ott merre törekszünk, küzdünk.

Ráadásul szerintem igazából, tények szerint egyszer élünk. Egyszer járhatjuk be álmaink világát. Nem mindegy merre tartunk.

Úgyhogy valóban nem egyszerű dolog egyensúlyban maradni, ha valakinek tériszonya volna az álmok tornyaiban, hogy meddig hajol ki, meddig merészkedik a magas párkányokon. A számítógépes álom-világban pedig iszonyú a sodrás a Pinocchió féle lelketlen mesevilág látványába, illúziójába, csalfa hívásába feledkezni.

Lassan igazat adhatok Károlynak, hogy a mesterséges intelligencia valódi veszély, de nem azért mert helyettünk kezd el intelligenskedni valami digitális micsoda, hanem mert egy orosz rulett logikájú felelőtlen vidámparki elvarázsolt kastély csapdáit építgetjük … mi … saját … magunk ……. illetve ők, mert én még nem értek hozzá, nem én csinálom, én csak eltévedni kaptam esélyt …. ő szerintük ….. mióta világ a világ, ember az ember, mióta azt az almát (fügét, bármit) Éva megetette az övével. …. Apropó, sokszori tapasztalat, hogy nem a fagyi, hanem az oldalborda nyalt vissza. Tehát oldalbordát adott, hogy aztán az mint valami farkasverem megannyi éles bordája leselkedjen rá veszélyként ….

Na itt az álom, amit kordában kell tartani.

áldott ünnepeket és boldog-szerencsés új esztendőt

 


From: K.A. Subject: Re: VILLÚZIÓ (Illúzió és valóság)

Kedves Karcsi!

Néhányan, agyament osztálytársak sokféle bohóságot agyaltunk ki annak idején. Olvasmányaink nyomán belevágtunk a folyamatos álom gyakorlásába, ami abból állt, hogy minden lefekvéskor erősen koncentráltunk az előző éjszaka álmára és egy idő után sikerült ott folytatni, ahol ébredéskor abba maradt. Ez a gyakorlat aztán olyan mértékre emelkedett, hogy az álmodott események kezdtek erősebbé válni a valóságban megélt történéseknél. Akkoriban párhuzamosan olvastuk József és Testvérei T. Mann művét és lassanként átköltöztünk a Biblia világába. Egy idő után ijedten felhagytunk a játéknak indult cselekvéssel, mert megriadtunk attól a lehetőségtől, hogy átköltözünk egy - mostani kifejezést használva - virtuális világba és eltorzitjuk kapcsolatunkat a való élettel. Ez a fajta tévelygés mára számtalan, technikai eszközzel is támogatott formában vált valósággal divatossá. Érdeklődéssel olvasom a szélesebb ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkező szakemberek véleményét és előrejelzéseit a várható következményekről.

Sok hasznos eszmecserét kivánok az új esztendőre.

Aladár


2019.12.26. 10:20 keltezéssel, K. Kiss írta:

Valóság és illúzió

 

Két rövid kis megjegyzés (nem a hagyományos filozófia, és nem a kvantumfizika felől) és egy adalék.

*

Nagyon valószínűtlen, de nem lehetetlen, a valószínűsége 0-tól eltérő pozitív szám, és a fizika törvényeinek nem mond ellent, hogy világunk egy virtuális világ, és benne mi magunk is virtuális lények vagyunk; egy Szuperintelligencia hozta létre, az működteti, annak a játékszerei, kreálmányai, teremtményei vagyunk. (Ha Szuperintelligencia helyett Teremtőt mondunk, ki nem igével, hanem ősrobbantással és evolúcióval teremt, úgy már mindjárt otthonosabb ez a kép.)

Ezt nem egy, a digitális technika csecsét szopó számítógépes guru mondta a Szilícium-völgyből (micsoda zseniális, Bokorleventés szó-találmány!), nem is valami agyalágyult hollywoodi sci-fi forgatókönyvíró, hanem Martin Rees, Ludlow bárója, Anglia legnevesebb, legünnepeltebb tudósa, matematikus és elméleti fizikus, korábban éveken át a Royal Society (az angol tudományos akadémia) elnöke.

*

Tízéves unokám és osztálytársa a tv előtt ülnek.

 – Mit néztek? – kérdezem – milyen meccset?

- Ez nem meccs.

- Hanem?

- Játszunk. – És valóban, ott van a kezükben az irányító eszköz.

Videójátékot játszanak. Neves focistákból összeállítják a csapatukat, majd egymás ellen játszatják őket. Piqué elfut oldalt, cselez, majd beível, Messi belövi… Nem tudok különbséget tenni unokám Ronaldója és egy valódi meccsen játszó Ronaldo képe és mozgása között. A különbség „csupán” annyi, hogy itt a gyerek irányítja, hogy mit tegyen; kapura húzzon, vagy hátraíveljen, vagy egy csellel megkerülje a védőt….

*

Kiegészítés a Descartes életrajzhoz. Ez a nagy gondolkodó élő kutyákat boncolt. Úgy gondolta, hogy az emberen kívül minden élőlény csupán érzéketlen gép, ezért ez megengedhető. Felvágta az élő állat hasát, és látta, hogy ott dobog a szív. Majd beleszúrt a szívbe, és a kis nyílásba beledugta az ujját: érezte, ahogy áramlik a vér. Ezután megállapította (azt gondolta), hogy a szív egy pumpa, az keringeti a vért. Ha nem gondolkodott volna, hanem az érzelmeire hallgat, nem követ el ilyen kegyetlenségeket. (Ez ugyanúgy nem tartozik a témához, mint Descartes életének többi részlete.)

*

Alig több, mint kétoldalas fejtegetésem a virtuális és kiterjesztett valóságról a mellékletben olvasható.

Boldog Új Évet mindnyájatoknak!

Kiss K.