vissza a főoldalra *    

 

From: Fáy Árpád [mailto:arpad.fay@gmail.com]  - Sent: Sunday, September 29, 2013 12:32 PM - To: 'mindenkinek.akit.erdekel@gmail.com' - Subject:

devizahitel - oklista - hitelfelvevő jogai

Tisztelt Politikusok!

Nagyon nagy lépés lenne a devizahitelek forintosítása. Fordulatot hozna.

De megjegyzem nem megoldást.

Ugyanis egyrészt az oklistákról ki kellene deríteni, honnan, hogyan kerültek ide, mert az oklista ügy egy sokkal nagyobb jéghegy látható csúcsa. A devizahitelek forintosítása után, azaz a jéghegy kiálló tetejének levágása után a víz alatti nagyobb rész egykilencede ismét víz fölé fog kerülni.

Lényegében miért fizetünk kamatot azokért a lakáshitelekért?

A 2,5%-os hitelek már enyhítik a problémát a jövőben, ha tartósan maradnak. A probléma jellegére mutat, hogy Svájcban ha jól tudom, az ingatlan hitelek kamata fél %. Ha a lakásépítő nem kívánja a tőkét törleszteni, akkor csak a fél % kamatot kell fizetnie fegyelmezetten, legfeljebb halála után nem örökölnek a rokonai, vagy ha eladja az ingatlant, akkor elsőnek a bank felé kell törlesztenie a fennálló hitel tőke tartozását. Mintha a hitel felvevőnek lennének jogai, alanyi jogosultságai a hitelben, amit a bank adminisztrál mint szolgáltató – nem pedig fordítva, hogy a hitelfelvevő a bank túszaként kell életét elvesztegesse.

Hogy Svájc gazdag és megteheti, ellenben a szegény Magyarország nem? Vagy éppen fordítva. Svájc, ahol nincsen feje tetején a hitel rendszer, az a Svájc módosabbá válhatott.

Nem tudom elképzelni, hogy Svájcban az oklisták intézménye ha van, akkor azt a bankok úgy tudták volna kiforgatni értelmes mivoltából, mint Magyarországon – ahol a még oly jóakaratú parlamenti ellenzék sem teszi szóvá, hogy nem az autó fényszórója ütötte el a gyalogost, hanem a fényszóró mögötti autó, amit valaki vezetett (adott esetben az áldozat autóját eltulajdonítva).

tisztelettel


A devizahitelek forintosítását kéri a Jobbik

2013. szeptember 28., szombat, 21:52
Szerző: MTI


A Jobbik arra szólítja fel a kormányzatot és a bankrendszert, hogy azonnali hatállyal forintosítsák a devizahiteleket, mégpedig a felvételkori árfolyamon - mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

A frakcióvezető-helyettes hozzátette, pártjuk benyújtotta a parlamentnek a családi csődvédelem kiterjesztett konstrukciójáról szóló javaslatát.

Azt mondta, indítványuk nem sokban tér el a KDNP korábbi elképzeléseitől. A Jobbik koncepciója szerint a kirendelt csődgondnok nem szólhatna bele a családok költségvetésébe, ehelyett egy jogvégzett segítő közvetítene a bankok felé, aki az állásukat elveszített embereket is megpróbálná visszavezetni a munkaerőpiacra - ismertette az ellenzéki politikus.

A kormányzati intézkedések a Jobbik szerint csak a "probléma megoldásának a halogatását" jelentik. A Jobbik szerint is mindenkinek vissza kell fizetnie a felvett hitelét, de "egyetlen árva forinttal sem többet az indokoltnál" - mondta Z. Kárpát Dániel.


 


 Vissza az oldal tetejére