vissza a főoldalra *     

From: Fáy Árpád [mailto:arpad.fay@gmail.com]  - Sent: Friday, November 22, 2013 8:27 PM - To: 'csakugy@gmail.com' - Subject:

szerencsejáték adózás
meg a szerencsénk eljátszása

 Hankissnak volt egy emlékezetes írása egy vállalatigazgatóról, aki úgy harcolt a vállalati alkoholivás ellen, hogy megengedte a büfésnek az alkohol árusítását – azzal a feltétellel, hogy felírja, hogy ki vásárolt nála….

A szerencsejátékadó tipikusan a kívülálló, részvétlen, különérdekű hatalom adóforrása (ha belegondolunk, ha meg nem gondolunk bele, ….). Ha tehát kell a pénz a hatalomnak és azt onnan szerzi be, ahol viszonylag könnyen hozzáfér, akkor engedi a szerencsejátékot és megadóztatja. Ilyen volt a szovjet megszállás idején az alkohol adó. A társadalomnak egy csapás volt az alkohol mértéktelen fogyasztása, de „a hatalom” nem mondott le az utána szedhető adóról (a károk megelőzése helyett). Azt mondták, ebből fizetik az egészségügyet. Amiről ma már mindenki érzi, hogy butaság, mert olcsóbb lett volna megelőzni az alkoholbetegséget. A szerencsejáték egy eléggé embertelen szenvedélybetegség – szintén, akár az alkohol. A társadalom mentális egészségét nem javítja. Egészséges társadalmat képviselő hatalom a szerencsejátékot igyekszik vissza szorítani, határain kívül tartani, és óvakodni az efféle többe kerül a leves mint a hús bevételeket elfogadni.

Ugyanis a társadalom építése nem hóvégi zárástól függ, hanem sok nemzedékre szól. Ahelyett, hogy rendbe tennék a társadalom jövedelem forrásait (a társadalom egyéni tagjainak és közösségeinek jövedelemforrásait) – ami összetettebb dolog mint az adókulcsok tekerése – ahelyett a társadalmi érdek kiiktatásával felérő szerencsejátékipar szervezése zajlik. Ahelyett, hogy a banki szolgáltatásokat rendbe tennék, és nem hagynák intézményesített markecolásként működtetni, ahelyett szerencsejáték ipart telepítenek, innoválnak.

De én vagyok az álnaív, ha nem vallom be, hogy lényegében a szerencsejátékipar kifehérítése folyik, amint azt a cikk is említi. Az jó is lehetne. Mert ma egy állami hivatalban ügyet intézni nemritkán lottószelvény vásárlással ér fel. A bank úgy viselkedik, mintha sorsoláson dőlne el titkos hátsó szobákban, hogy kivel állnak szóba, ki kap hitelt és ki nem, kinek tekerik fel a törlesztéseit az egekbe és kinek nem. Itt jog semmi. Elküldték ideiglenesen Brüsszelbe a jogainkat. Korábban az oroszok voltak itt ideiglenesen (és mindenkit meglepett, amikor a végtelennek gondolt ideiglenesség véget ért), ma a jogainkat engedtük át ideiglenesen Brüsszelnek. A moszkvai ügynökök ide jöttek a belügybe, itt trónoltak és intézkedtek. A mostani ügynökök után mi küldjük a jogainkat, ott kint helyben tegyék rá a kezüket, és azok risztelnek, osztoznak a maradékon a bankokkal, gázszolgáltatóval, villanytársasággal, ilyen-olyan hivatalokkal.

Honnan tudom? Ezt mindenki tudja, még az is akinek minden barátja rég elhagyta az országot. Az is, akinek van még valakije, aki nem ment el. Jobban tudjuk, hogy mi zajlik, mint Brüsszel. A bőrünkön érezzük és a bőrünk alatt. Ezért olyan könnyű nekik, meg a bankoknak, meg a szerencsejátékos cégeknek, mert az öncenzúra itt maradt a diktatúrából, az elproletárosodott valóságunk torzójaként. Tudjuk és nem beszélünk róla. Mert a hatalom a szerencsejátékossal összefogva lép fel ellenünk, hagy cserben minket. Mert már nem is akarjuk megérteni, látni, csak tompán elszenvedjük. A fehér kesztyűs bűnözés. Adózz tisztán, és nem érdekes kinek a nyakán a (fehér kesztyűs) mancsod. Az ember egy ideig még küzd, még konok, még azt mondja a török is csak százötven évig volt itt, van még hátra ötven, száz, (ki honnan számolja). De hogy ne tévedjünk nagyot, szerencsejátékipart telepít (fehérít) a kormány. Választás előtt. Hogy jobb ha a 2×2 kilenc és nem tizenöt? Az biztos. De nem lehetne négy? Nekem az elszalasztott rendszerváltás fáj a legjobban. Már amelyikben mi aktívvá váltunk volna, életre keltünk volna. De csak sodródunk.

A matematika már nem deduktív tudomány, olvasom a matektanár könyvében. Lemaradtam, kisodródtam. Mint a nagy bumm Pár évtizedig harsogták a baromságot, hogy a nagy pukkanással mindenre meg van a magyarázat. Ma már mindenki tudja, hogy lehet még pukkantgatni, de a nagy bumm se mutatja meg a végtelen igazságot, és nem is iktatta ki az igazság fogalmának helyét az emberi gondolkodásból. Nekem még mindig szebb lenne, ha nem tudom mi az igazság, de érdekelhet – szemben az igazság nem is létezik őrültségével – amikor a „normális” átlagosat jelent és nem mintaszerűt, nem célszerűt.

Hogy a pártpolitika? Nem érdekel, már nagyon nem. Nincsen pártom, aki érdekelne, akit érdekelnék. A politika mint a Szabadnép félórák idején hatékonysági vágytól fűtve ott tolong mindenütt, mint valami fene nagy elefánt, amely beül mindenbe és tipor, radíroz fék nélkül. Ez a mi elefántradírunk. Hangzatos márkanév. Nem elefánt bőrből van, de mint az elefánt tarol maga körül.

Adóbevétel az államnak emberi élethez való jogok, eshetőség nélkül az embernek (amint az erős belső cenzúrát elváró korszakokban mindig) – közben az emberi jogokról zúg a sajtó üresen és oktalanul – pályázati pénzből. Hol van már a 32 ezüst? 32 pályázat van, amelyre rá lehet kattanni. Hülyeséget beszéljünk napestig, mert élni nincsenek meg a feltételek. Csak mint mocsárban rejtező szigeteken lakók próbálhatunk meg rejtekéletet élni a sűrű-fojtó bűzös párában. Aki túléli az tovább szagolhatja.

Szabályozzuk a szerencsejátékot, amikor a matematika már nem ismeri a dedukciót….. Nem értem na. De hát ki vagyok én, aki azt sem tudja, hogy már mormogási jogát is átengedték-e valakinek, talán ideiglenesen.


http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/26/17/A_Haz_elott_a_szerencsejatek_szervezesrol_szolo_torveny_modositasa.aspx

PÁLYÁZAT Hévíz óriáskaszinót is nyitna - Szentendre csak iskolától, templomtól messze engedné

Közel tucatnyi magyar város lenne a szerencsejáték fellegvára

2013. 11. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2013. 11. 22. 09:35|Vállalatok

Összesen már 11 település: Győr, Debrecen, Szombathely, Pécs, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, Szentendre, Hévíz, Gyula és Balatonfüred szeretné, hogy kaszinó nyíljon a városukban.

http://www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/35000/35934_2_2.jpg

A települések képviselő-testületei többnyire augusztusban, illetve szeptemberben fogadtak el (Debrecen korábban) támogató határozatot arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium koncessziós pályázatot írhat ki a városban. „Szentendre támogatja II. kategóriájú játékkaszinó működésére vonatkozó koncessziós pályázat kiírását, alább felsorolt területek kivételével: alsó és középfokú oktatási-, gyermek-, ifjúságvédelmi-, valamint vallás gyakorlására szolgáló intézmény bejáratától számított 200 m-es közúti (közterületi) távolságon belüli terület” – olvasható a testület augusztusi határozatában.

A legjobban talán Hévíz szeretne kaszinót, ugyanis a II. kategóriás nyitását is támogatta, de megfontolásra javasolta a Nemzetgazdasági Minisztériumnak I. kategóriájú játékkaszinó létesítését is. Az I-es kategóriába az a kaszinó tartozik, amelyben legalább 100 játékasztal, valamint 1000 pénznyerő automata üzemel. Ez alatt minden kaszinó másodvonalbeli. A sármelléki Hévíz-Balaton reptérre főleg német városokból és Moszkvából érkeznek charterek. A lista egyetlen meglepetés tagja Gyula lehet, hiszen a többi városba korábban működött már kaszinó. Hosszabb-rövidebb ideig Siófok, Székesfehérvár és Kecskemét is rendelkezett koncesszióval, de ezek a városok egyelőre most kimaradhatnak a pályázatokból. Jelenleg Budapesten két, Sopronban egy kaszinó üzemel. Korábban úgy lehetett tudni, hogy a tárca csak kilenc új kaszinóban gondolkodik. „A szerencsejáték koncessziók kapcsán tervezett 2,1 milliárd forint növekedést mutat, mivel 2014-ben a jelenleg működő három II. kategóriájú játékkaszinó mellett 9 új II. kategóriájú játékkaszinó befizetésével is lehet számolni” – szerepel a 2014-es költségvetés tervezetében. Azóta viszont már megszavazták, hogy koncessziós díj összege levonható a fizetendő játékadóból.

„Az új jogszabály szerint csak olyanok rendelkezhetnek koncesszióval, akik 10 éves tapasztalattal rendelkeznek, feddhetetlen a tevékenységük, és minden adót befizetnek. A törvénymódosítás a szerencseipar kifehérítésének és átvilágításának a része” – közölte a Fidesz.


  Vissza az oldal tetejére