vissza a főoldalra *  

From: Fáy Árpád [mailto:arpad.fay@gmail.com]  - Sent: Friday, July 05, 2013 5:06 PM - To: 'mindenkinek.akit.erdekel@gmail.com' - Subject: FW: két levélből

 betét eredetű - hitel természetű pénz

gondolat-szilánkok

·         Az aranypénz vagy arany-alapú, pontosabban az arany pénzjelű betéti eredetű banki pénz esetében a kincsképzés alatt érthetjük, ha valaki otthon tartja az arany pénzjelet,

·         de ha beadja betétnek a bankhoz – akkor a betéti eredetű banki pénzzel van dolgunk, amellyel az áru- és pénzmennyiség nem változik a piacon ha 100% betéti fedezete van a banki papírpénznek (de mindenképpen merev a kapcsolat a betéti összeg és a hitel között).

·         A hitelpénz esetében a hitellel keletkezik a pénz, ami feltölti a betétállományt (marginálissá válik a hagyományosnak vagy korábbinak tekinthető nemesfém pénzjel-betét).

 

A hitelpénz rendszerben bonyolultabb a kérdés, mert

·         mert a pénzmennyiség a bankok által éppen a lényegében 0% tartalékráta, azaz a 0% betéti fedezet igény vagy előírás miatt szinte tetszés szerint bővíthető.

·         a megoldásban, a pénz-mennyiség-kontrollban legalább a következő két összetevő benne kell legyen

o   egyrészt az állami, központi banki  kontroll a jelenlegi összkereslet-összkínálat egymáshoz igazításban

o   másrészt a jövő leginkább a hitel felvevők vállalásain múlik (amelyet ha állami gazdaságpolitika hiúsít meg, akkor a hitel felvevő „oklistája” alapján a hitelfelvevőnek vis major jelleggel kell csökkenjen a teljesítési, törlesztési kötelessége).

×  Ha közérdeket jelenít meg az állami akadály az egyéni vállalással szemben, akkor némi kompenzációt kell adni az egyéni hitelterv elgáncsolásáért állami költségvetés címén (lásd oklisták, vis major).

o   Tehát a mennyiségi pénzkontrollt nagyban a minőségi pénzkontrollnak kell kiegészíteni, ha nem éppen felváltania

× a minőségi pénzkontrollra látunk érdekes példákat a támogatási feltételek közt (amiket Kelet-Európában jó bulinak tartanak, és cinikusan kiforgatnak (majd nem értik, mitől feneklik meg az egész gazdaság)

× továbbá a minőségi pénzkontrollt kell jellemezze, hogy a fűnyíró elvű makro egyensúly politika (nemritkán a banki ügyfelek, köztük is a háztartások rovására) vissza kell szoruljon – és helyette az egyes hitelfelvevők vállalásainak, teljesítéseinek kell munkálnia (a kétségtelenül bekövetkező bukási, sikertelenségi %-ok minél kisebb mértékével).


 Vissza az oldal tetejére