Vissza a Felhíváshoz

Millenniumi Ünneplő Törvényt

a magyarság alkotmányosságáról

 A Százak Tanácsának tagjai ellenvetés nélkül, kevés tartózkodással többségében támogatták az Alkotmányossági Műhely és Fórum felhívását a Magyar Országgyűléshez, hogy az ezredforduló második évében, 2001-ben hozzon ünnepi megemlékező törvényt az ezer éves magyar állam alkotmányosságáról.

A Tanács tagjai a felhívás szövegét 2001. március 30-i ülésükön vették kézhez, illetőleg azt követően postán kapták meg, és következő ülésükön ismét kitértek rá.

Budapest, 2001. október 25-én

Fekete Gyula író,

A Százak Tanácsa Testületének elnökeként


A Százak Tanácsának

A Százak Tanácsának 2001. március 30-i ülésének résztvevőihez

Tisztelt Jelenlévők!

Kérjük Önöket, hogy támogassák a mellékelt felhívást egy a magyarság alkotmányosságáról megemlékező ünnepi feles törvény meghozatalára 2001. évben.

Amint az előző, 2001. februári ülésükre készült levélben is szerepelt, ez a kezdeményezés illeszkedik a Százak Tanácsa 1999. június 9-i ülése állásfoglalásának szellemiségéhez.

A különbség az, hogy Önök akkor a Magyar Szent Korona méltó helyen való őrzésére tettek felhívást, az Alkotmányossági Műhely mostani felhívása pedig egy hasonló megemlékező ünnepi törvény keretében magának az alkotmányosságnak a megünneplését szorgalmazza.

Alkotmányozásra úgy tűnik, hogy nincsen mód, legalábbis ebben az évben, viszont az alkotmány kérdésére irányítani a figyelmet adott a lehetőség.

Szent István államára ugyanis nem csak az a jellemző, hogy 1000 évet élt meg, hanem az is, hogy ezen időszakban döntő mértékben alkotmányos állam volt. Az állam alkotmányosságának pedig a Szent Korona volt a biztosítéka oly módon, hogy az állam főhatalmának alanya volt maga a Szent Korona – ezáltal ebben az országban fogalmi képtelenséggé vált az önkényuralom törvényes legitimitása.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk előestéjén fontos szimbolikus értéke volna a magyarság önazonossága számára, hogy nem gazdasági menekültként érkezik a csatlakozáshoz, minden politikai önazonosság nélkül, hanem ezer éves államisága alkotmányos voltának tudatában.

Kérem mérlegeljék döntésüket.

Tisztelettel

Fáy Árpád

Alkotmányos Műhely elnöke


Vissza az elejére