vissza a főoldalra *   


Most ünnep van, ne merüljünk a részletekbe – de mint említettem, a FED-re való hivatkozás csak arrébb tolja a kérdést, hogy a pénzrendszer forrás oldalán hol van a társadalmi bizalom szervesülve? (Most esetleg éppen "a gonosz boszorkány vagy a hétfejű sárkány tette be a kis kamrácskájába a társadalmi közbizalmat" – ami a lényegen nem változtat, lehetne kulturáltabban is bánni a társadalmi bizalommal – csakhogy ahhoz érdeklődni kell a dolgok iránt.)

Mert csak ez a kérdés, a kezelés módja, nem a társadalmi bizalom léte, szerepe eredendően - mert annak a léte evidencia, annak tagadása olyan mint a király láthatatlan ruhája.

A király kamrájában is a kolbászok mögötti polcokon szereplő arany nem más, mint a társadalmi bizalom akkori megtestesülése illetve jelzése.

Tehát az arany csak a társadalmi bizalom egyik mennyiségileg korlátozott kifejezési formája, aminek a történelemben hosszú karrierje volt, egészen száz évvel ezelőttig. Erről tértek át nem egyszerűen a képernyőre, hanem a mennyiségi szabályozás egyéb eszközeire, szabályozási mechanizmusaira (amit a képernyőkön lehet szemléltetni - de ami forrásként a társadalmi közbizalmat nem vetette el, továbbra is arra épül, akár tudjuk, akár tudomásul vesszük, akár nem - mint a statika összefüggései az építőiparban, amely összefüggések működnek akkor is ha figyelmen kívül hagyjuk őket).

Tehát beszéljünk a társadalmi közbizalomról a pénzrendszer forrásai között, és arról is beszéljünk, hogy a devizahitel ügylet ennek a közbizalomnak a megcsúfolása.


   Vissza az oldal tetejére