vissza a főoldalra *      

Feladó: zsortolodes [mailto:zsortolodes-fa@alkotmanyossagi-muhely.hu]

Küldve: 2008. június 24. 22:59

Címzett: 'polgari-hirszemle-owner@yahoogroups.com'

Tárgy: RE: [polgari hirszemle] Bokros Lajos minden felnőtt magyar állampolgárral 10 ezer forint egészségügyi hozzájárulást fizettetne

a 10- meg a 20- ezer

Bokros egy idióta - gondolom nyilatkozatait olvasva.

Ilyen magas polcon és ilyen életúttal a háta mögött meg kellene tanulnia, hogy az egészségügy nem luxus, hanem produktív beruházás, hasonlóan az oktatáshoz. Nem vissza szorítani meg karcsúsítani kellene tehát az oktatási és egészségügyi költségvetést, hanem a két rendszer hatékonyságát kellene javítani olyan mértékben, hogy feladatukat könnyebben láthassák el (minden erkölcsi káosz és genocidiális hatás nélkül). Az tehát a központi cél, hogy rutinszerű és biztonságos finanszírozást kaphassanak.

Ennek nem tudom mi az akadálya. Talán az, hogy az ország vezetése rég eladta az ilyen komplex, célszerű politika, probléma megoldás jogát, amikor betolatott bármi áron a tisztázatlan jellegű unióba. Mert az, hogy az állampolgárok fizethetik be a 10.000 Forintokat az állam helyett, látszólag egyenértékű finanszírozást jelenthet, változatlan egészségügyet ahhoz képest, mintha az állam tenné ugyanezt ugyanennyi ember helyett. De a leglényegesebb dolgot, az egészségügy érdekeltségének belső átrendezését az 1980-as évek felvetéseinek szintjén nem vállalja és nem is veti fel (a sokbiztosítós szélhámoskodás sem jelentett volna az állampolgárnak kedvező, a rendszerváltás képtelenségeit némiképpen korrigáló megoldást). Mint egy bankos, aki triblizik a %-okkal, hátha a másik bele feledkezik a produkcióba, ahelyett, hogy a lényegi kérdésekről esne szó.

  1. Ki és hogyan fogja az egészségügy mögül ellopott TB tőkét pótolni?
  2. Ahelyett van a 10.000 Ft/hó fizetgetés fejenként?
  3. CSak hogy érzékeljük a rendszerváltó diszkrét báját, a 90-es évek elején az szdsz-liberálkommunisták 20.000 Ft-os egyszeri összeggel akarták fejenként kárpótolni a magyarságot a privatizációból való kirekesztettségükért. Most más a helyzet, most az mszp-kommunistaliberálisok részéről elhangzott, hogy ugyan 20.000 Ft, de nem osztják hanem fosztják, kéthavonta ismétlődően, ha valaki egészségügyi ellátást akar. 
  4. A TB meg nyugdíjtőkéről mikor fog valamit mondani a tolvajok pénzügyi tanácsadója? Ellenérv csak az lehet, hogy akinek nem tétel a havi 10.000 Ft, az észre sem veszi, akinek meg tétel, az nem fog legalább az épületükért felszámolt kórházak miatt zajongani.
  5. Tehát Bokros nem beszél a nyugdíj-vagyonról, a TB-vagyonról, a TB-önkormányzatról, a kórházingatlanokról, viszont megengedi, hogy fizessünk neki 10.000 Ft fejadót és fogjuk be a szánkat.

Ha tehát minimális praktikum, józan mérlegelés van Bokros javaslataiban, akkor az csak a nyilvánosság számára ismeretlen, gyakorlatilag titkos megállapodások deformáló hatásának köszönhető (különben egy közgazdász tisztában volna a stock-flow műszavakkal: folyó jövedelem és a jövedelem forrása tőkeértékben kifejezve). Ha tehát titkos, hogy miért beszél Bokros féligazságokban, akkor érdektelen, mert nem mások a tanácsai, mint a kommunista ukázok utánérzései, nem a józan ész szól belőlük, nem is a szolidaritástól áthatott jobbító szándék, hanem az újkori pártitkárok mameluk ellenszenve velünk szemben. Ha viszont nincs ilyen torzító rejtett hatás Bokros nyilatkozatainak magyarázatában, akkor: nemcsak szíve nincs, de egyenesen NEM NORMÁLIS.

Most választhatunk, hogy melyik okból kellene az országnak őkegyelmességét illetve ő-fél-kegyelműségét komolyan vennie?

Hol az a nemzeti politka, amely a rendszerváltásban döntő volumenű tőkeveszteséget (tőkelopást) és gazdasági tartalommal nem indokolható hitelfelvételeket egyik kiinduló pontjának tekinti? Nem csak a számonkérés óhajával, nem egyszerűen a valószínűtlen újraelosztó fazék ábrándjaként - HANEM - a kikerülhetetlen korrekciós feladatra készülve.

Még egyetlen egy nemzeti poltikai álarc mögül nem hallottam, hogy társadalompolitikai alapfeladat valamely jövedelem-kiadás modellt alkotni az egyes személyekre általánosságban, és annak alapján országos állapotfelmérést végezni (mi van m ost, mi történt az utóbbi 20 évben?). Amíg ez nem történeik meg, addig csak Rákosi Kádár-i kisúttörők randalírozása folyik. Hogy akarnak rendszerváltási tervet, Új Magyarország projekteket megfogalmazni, amíg nincsen állapotfelmérés? Nemcsak magánszemélyekben, hanem egyesületek világában (betegbiztosítók, nyugdíjtársaságok, olvasókörök, mindenféle alapítványok). Tehát közösségi szinten sem találkoztam annak a vagyonnak a jószándékú kimutatásával, amely ugyan nem magántulajdonként, de ilyen-olyan közösségi jószágként szolgálta létfeltételeinket. Téglajegyekből épített színház épületet vagy alapítványi színháztelket üzletközpontnak eladni, átjátszani? Az adományozók bele egyezése nélkül? Legalább természetben és anyagi értékben kompenzálva az alapítványban megjelölt célt, funkciót? És ha valaki kinyitja a száját, akkor átalányhavi 10.000-el büntetni a többnyire ki sem mondott, meg sem fogalmazott, fel sem ismert gyanút, hogy itt valami nem stimmel? Mi az, hogy az önkormányzatok a deficitjüket pótolják az önkormányzati ingatlanok eladásából, ahelyett, hogy azokat működtetnék? Csak gyorsan jó szorosra húzni a hurkot, és majd eladják, el se kell venni tőlük újraállamosítással? Van közösség tulajdon nélkül? A közösségtől erőforrásainak elvétele és elkótyavetyélése nem genocidium? De, az. Majd 20 év múlva oktatják. S oktathassák, most csinálják.

Bokros olyan pénzügyi zseni, aki hozzávágta Torgyán fejéhez, hogy Torgyán nem is tudná jó angolsággal kilopni a szemünket - szemben Bokros Lajossal (talán a Budapest Bankról nyilatkozgattak a parlamentben). Most meg jó magyarsággal akarja a bűzhödt szennyet velünk megetetni? Eltakarítani az emlékét is a korábbi, a rablás előtti állapotnak, elfolytani az igényét is az érdemi, lényegi megoldásoknak?

Abszolút érdektelen, hogy mennyit fizessünk, 10.000, 100.000 vagy 10 Forintot havonta. Valahol az a döntő, hogy mit ér az a 10, 10.000, 100.000. A számok önmagukban semmit sem mondanak (kivéve egy pénzamulettekben gondolkodó, a pénzfétisen túl nem látó bankárt). Ami valamit mond, hogy miből kell kivenni ezt a pénzt, és hogy mire költik el, mit fog fialni, mi az ellenérték?

Amíg nem tisztázódik, hogy az egészségügyi rendszernek mi a fő funkciója, addig egy valamire való egyetemen vagy szervezés szakos középiskolában semmilyen röpdolgozat a témában nem indítható el. Tényleg Bokros elvtárs, mi a fő funkciója az egészségügyi rendszernek? Ne mondja, hogy ez nem tartozik ide, hogy mire adják a pénzt, csak adják?!

Aztán meg ha már tudjuk, hogy mire kellene a pénz az egészségügyi rendszerben, mert már megfogalmaztuk az egészségügyi rendszer fő funkcióját,

akkor nem nehéz megmondani, hogy például ki a legfőbb alanya ennek a rendszernek. Hogy tehát nemcsak miért, de kiért van a rendszer? Sők kinek? Kinek és milyen ügyben az eszköze végső soron? Tehát adót fizet az állampolgár havi 10.000-et és kuss, hogy mi lesz azzal, vagy váltságdíjat valamivel szemben, vagy netán saját egészségéért fizet? - végül is a saját maga által tulajdonolt egészségügyi rendszerbe tesz be 10.000-et? Szolgáltatási átalány ez egy idegen külső tulajdonú szervezetnek, akit ugyanúgy nem fog tudni elszámoltatni a befizető, mint az egész rendszerváltási szélhámosságot, vagy tagi finanszírozás volna? A saját rendszerébe fizet? Ha nem verik szét a TB-önkormányzatot, ha szélhámos gyárigazgatók helyett a betegek illetve az egészségügyi rendszer klienseinek személyesen választott és más megbízást elutasító képviselői ülnek az önkormányzatokban, akkor régen nincsenek egészségügyi finanszírozási kérdések, vagy jóval kisebbek a problémák. De itt megy az itt a piros hol a piros (jelen esetben Bokros az mszp-s), és szédítenek mindenkit, hogy ha már mindent elloptak bizonyos elvtársak és barátaik, akkor mi marad holnapra???? tessék fizetni, a tolvaj ne éhezzen kérem szépen.

Egy szavát nem hiszem Bokros hókuszpókuszainak. Szerintem úgy akar minket átverni, mint amit megélhettünk folytatásos kalandként az elmúlt 18 évben.

Tehát: legszívesebben fizetnék havi 100.000-et és felvenném az elsíbolt TB-vagyon rám eső részét vagy csak annak kamatát. Talán 0-hoz közelítene a szaldóm. Ha 50-et fizetnék, talán pozitívan jönnék ki az ügyből havonta?

Tényleg, mik a számok? Mit kellene újra gondolni? Hogyan lehet számszerűsíteni a gombokat azon a mellényen, amit újra kellene már gombolni? Stock is meg flow is.

Túl a partvonalról ilyen a tájkép

Fáy Árpád


Tárgy: [polgari hirszemle] Bokros Lajos minden felnőtt magyar állampolgárral 10 ezer forint egészségügyi hozzájárulást fizettetne

A leggyengébb láncszem

Bokros Lajos minden felnőtt magyar állampolgárral 10 ezer forint egészségügyi hozzájárulást fizettetne.  

 

2008-06-24 Forrás: MTI

Átfogó államháztartási reform nélkül elképzelhetetlen a gazdasági növekedés gyorsulása - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Buda-Cash Brókerház közös rendezvényén kedden, Budapesten.

A közteherviselés, illetve az adóreform alapja, hogy többen fizessenek kevesebb személyi jövedelemadót.

Eközben a minimálbér adómentességét meg kell szüntetni, akárcsak a helyi iparűzési adót, így emellett már nem magas a 20 százalékos társasági adó - jelezte a CEU professzora.

A rendszerváltás leggyengébb láncszeme a gyógyítás, ahol 20 éve szinte semmi sem történt

- jelentette ki a volt pénzügyminiszter,

akinek javaslata,

hogy minden 18 év feletti állampolgár fizessen fix egészségügyi hozzájárulást, például 10 ezer forintot.  

A túlméretezett, 76 intézményből álló felsőoktatást a fejkvóta finanszírozás eltörlésével lehet karcsúsítani - állította Bokros Lajos.

Kapcsolódó cikkek

 

Polgári Hírszemle

Weboldal: http://polgarihirszemle.uw.hu

   Vissza az oldal tetejére