vissza a főoldalra *    

Feladó: zsortolodes [mailto:zsortolodes-fa@alkotmanyossagi-muhely.hu]
Küldve: 2008. június 11. 10:59
Címzett: 'megujulas@ngo.hu'
Tárgy:
Van ez a "tisztelt-elnök-urazó" levél
olyan arrogáns,
mint amilyen a rá adott válasz,
lássuk be
.

Arrogáns levelek és viszont üzenetek a magas politikában - egymás becézgetve, minket kutyába véve

Így néz ki egy diplomáciai levél
- a sablongyűjteményben.

Ezt így tanítják bizonyára a politikai alapismeretek tantárgyban.

Udvarias megszólítás, bevezetés-tárgyalás-befejezés, üdvözlet-helyzetértékelés-ajánlat, tisztelgő elköszönés.

Nem volt még elég a diplomáciai zárthelyi dolgozatokból?

Vajon miért nem az autóklubnak írta ezt a levelet a fidesz? Azok bizton többen vannak. De a gárda is, a magyargárda is tágabb érdekkör. Meg a jobbik.

Lám ennyit ér a sokat emlegetett létszám, politikai elvárás, népakarat satöbbi üres szólam, aminek a valóságához kötni-kapcsolni-illeszteni a diplomáciai röpdolgozati megoldásokat meghaladja politikai vezetésünk erejét, szellemi-akarati potenciálját.

 

Téblábolunk itt helyben, mindenki újabb és újabb dolgozatot akar fényesen megírni az élcsapat-álmodozók közt, és közben a valóságos lépések, egy legtöbbünk által várt valós rendszerváltásnak a víziója is csak komolytalan játék, dolgozati téma csupán, nem valós előkészületeket, erőfeszítéseket követő lehetséges jövő.

 

Kezd kristály tisztán kirajzolódni, hogy politikai üresjáratunk egy valós birodalmi kisemmizés eredménye, megnyilvánulása, amivel az szdsz és mszp kicsit pofátlanabbul él vissza mint a fidesz. A birodalmi kisemmizés lényege azonban nem az, amire e párt-szerű ál-szervezetek tagjai gondolnak, nem a birodalmi felénk guruló eurók lenyúlása és az eurógurulás ennél is drágább be- és megfizetése, hanem az az agymosás, amely eleve illetéktelennek ítéli a magyarságot saját sorsának intézésében, még a globális elefántok küzdőterének perifériáin is. Az a különbség a kurdokhoz képest, hogy nálunk nem a kormányhadsereg küld bombázókat (bár kis gumiröppentyűk korszaka már itt is megkezdődött), hanem mint Thomas Mann hipnotizőre szemünk közé néznek, és hosszan hadarnak olyasmit, mint

-          nem lesz gázár emelés

-          az szdsz-el megoldjuk a problémákat

-          minden nap kijövünk a Kossuth térre, amíg ….

-          nem úgy vagyunk öltözve

Utóbbi kijelentések egyébként nem fidesz-specialitások, az mszp csak idő kérdése, hogy mikor nem nyúlja le őket, elvégre nekik is vannak jelmez problémáik.

 

Az alábbi levélből az aktuális öltözék sejthető.

Mert a valós problémákat sokan sokkal pontosabban megfogalmazzák akár a Kossuth tériek közül is. Pedig nekik nem dolgoznak hivatalok tucatjai.

 

A politika a hazugság művészete, a félre beszélésé?

Csak adószámokkal van baj? Az adóvolumen rulett asztalának pereme a politikai horizont legszéle?

Ennél Fodor jobb jegyet érdemel jegyzem meg, mert ő rögtön az alkotmány-választás-állampolgárság témakörökre koncentrált.

A neki szimpatikus szigorú áltanárosan alakoskodó stílusban tette helyre a semmi párt vezére a kvázi ellenzéki pártot, hogy ő nem csak adóról akar beszélni meg munkahelyekről, hanem arról is, hogy miről ne lehessen beszélni a továbbiakban sem: alkotmány-választás-állampolgárság (utóbbi a nemzeti szolidaritást, közösségélményt jelenti).

A fidesz meg föltartja majd kezét, hogy oké, arról nem is volt szó levelemben, arról köthetünk paktumot, azt már Antall mester is megtette.

Jó lenne a növekedési pálya Magyarországnak, hogyne. És a lélegzetvétel is. De a hegyoldali temetőbe való fuvarozás is emelkedő pálya.

 

Talán a létezéshez is hozzá kellene segíteni minket.

Az erőszak a politika kudarca. De a halál is lehet a politikai kudarc formája.

A politika sikere a gondok megoldása, az élet menedzselése.

Ugye nem homályos tekintetű zombiként akar minket a fidesz a menedzselni?

Kellene venni pár kamion labdát a fiúknak, hogy azzal cselezzenek kedvükre.

És zuhanyozás után vegyék már tudomásul, hogy a politikusnak beszélnie is kell a választóival, értük-velük kell cselekedni, őértük vannak.

Vagy húszévi triblizés (üres látvány-cselezés) után csak a választók hangosabbjai, ingerültebbjei lesznek a felelősek ezekért az erőszakos, lényegében áruló paktumokért meg ami utánuk jön?

 

Vagy ne avatkozzunk a dolgozatírás rejtelmeibe, hanem csináljuk a dolgunkat, és ha valakinek politikai igényei vannak, akkor antiterrorista hangosbeszélős terrorállamtól függetlenül keresse a helyét a nap alatt?

 

Van ez a „tisztelt-elnök-urazó” levél olyan arrogáns, mint amilyen a rá adott sz-d-szd-s válasz, lássuk be.

FÁ 

***************************************************************

Levél Fodor Gáborhoz

            Orbán Viktor hétfőn küldött levelet az SZDSZ új elnökének, Fodor Gábornak.

Utoljára frissítve: 2008. június 10., 17:36

Tisztelt Elnök Úr!

Először is engedje meg, hogy ezúton gratuláljak a Szabad Demokraták Szövetségének elnökévé történt megválasztásához. Az elmúlt esztendőben pártjaink számos vitát folytattak le egymással, nagyon sok fontos kérdésben foglaltak el különböző, egymással ellentétes álláspontot, most azonban a legfontosabb kérdésben minden bizonnyal egyetértünk: Magyarországnak ki kell törnie az egyre mélyülő gazdasági válságból, Magyarország gazdaságát növekedési pályára kell állítanunk.

A történelem úgy hozta, hogy mostanra a mi felelősségünk lett, hogy biztosítsuk Magyarország számára a kiutat a válságból, hiszen a kisebbségi kormány a saját hatalmi harcaival van elfoglalva. A mi felelősségünk, hogy újra növekedési pályára állítsuk a gazdaságot és a mi felelősségünk, hogy megállítsuk rohamos tempójú lemaradásunkat régióbeli és európai vetélytársainkkal szemben. Ehhez azonban mielőbbi érdemi lépések, mielőbbi érdemi döntések szükségesek. A világgazdasági folyamatok, az üzemanyag vagy az élelmiszer árának robbanása nem fogják kivárni két év kisebbségi kínlódását és parlamenti semmittevését. Most különösképpen igaz a mondás: aki időt nyer, életet nyer.

Jelentős adócsökkentéssel, egymillió új munkahely teremtésével, valamint a korrupció visszaszorításával úrrá tudunk lenni a válságon. Ugyanakkor tudjuk, hogy ezen lépések megtételéhez a kisebbségi kormány sem akarattal, sem erővel, sem pedig felhatalmazással nem rendelkezik. A mi felelősségünk, hogy ezen lépések megtörténnek-e, hogy előre hozzuk-e Magyarország sikerét. Mi készek vagyunk az együttműködésre, hiszen ma Magyarország számára az előrehozott választás egyben az előrehozott siker is. Az ehhez szükséges teendők megvitatása érdekében javasolok Elnök úrnak egy mielőbbi személyes találkozót.

Budapest, 2008. június 9.
Tisztelettel:
Orbán Viktor

   Vissza az oldal tetejére