vissza a főoldalra *   

From: Fáy Árpád [mailto:fay@ngo.hu]
Sent: Friday, January 04, 2008 3:20 PM
To: 'alkotmany@ngo.hu'
Subject: Ma hallom a rádióban, hogy verseny és szolidaritás egymást ütő fogalmak - bizonyos Kökény Mihály szocialista orvospolitikus szerint

Az ember legszíveseben szakemberre bízná a szakmai kérdések vitatását és maximum az eredményt hallgatná meg, amit a szakmai konszenzus alakított ki.

Úgy tűnik, hogy rendszerváltási kérdésekben ilyen érdemleges szakmai konszenzust keveset lehet találni.

Az ember már-már hályogkovácsnak érzi magát, amint ismételten kénytelen a hadovának tűnő álprofi rendszerváltási indoklásokat, értékeléseket (mint időnként kiderül, néha síma szélhámosságokat, sőt üres blöfföket) magában újra gondolni, mi több kétkedéseit, körvonalazódó véleményét másokkal is megosztani -a hivatalosságok iránti legteljesebb bizalmatlanságtól hajtva.


Ma hallom a rádióban, hogy verseny és szolidaritás egymást ütő fogalmak - bizonyos Kökény Mihály szocialista orvospolitikus szerint


Szolidaritás és verseny az egészségügy szervezésében:

egymással ütköző vagy

egymást kiegészítő szempont?

A szolidaritás (a társadalmi létezés alanyai között)  -

A verseny (egy eszköz)-

- - - - - a józan ész szerint tehát verseny és szolidaritás nem konkurensei egymásnak, hanem egymást kiegészítő fogalmak, szempontok, alapelvek. Csak fel kell vázolni hozzájuk a tágabb értelmezési hálót. Amint a vonaton a büfékocsiból hátrafelé igyekvő utas sem az indulási állomásra kíván vissza menni.

 Szóval, hol tartanak a mai parlamenti hatalomátmentőnek látszó kormányzati és ellenzéki vitatkozók érvei a fentiekhez képest?

Fáy Árpád

  Vissza az oldal tetejére