vissza a főoldalra *   

From: Fáy Árpád [mailto:fay@ngo.hu]
Sent: Friday, January 25, 2008 1:24 AM
To: 'megujus@ngo.hu'
Subject:

füstölgések

Ők így látják 2006-ot:

http://www.indavideo.hu/video/Fleto_orszagimazs_komediaűAz 

És mi hogyan látjuk? Hivatalosan úgy, hogy például valakik az alkotmányos rend megdöntésére törnek. Illetve valaki, a Budaházy. Hogyan? Felhívásokat tesz. Bele beszél a világba.

De a férfit a tettek bizonyítják. Itt van például a nagyszerű angol kódnevén dupla nullás James Bond, a magyar kódolás szerint D-209-es. Ő tett is valamit. Példul elégette a szavazólapokat. Megadta a módját a demokratikus-köztársaság-harmadik-kreatúra-diktatúra-bemeneti korszak alapkövének, azaz alapélményének: szavazatégetéssel. Sterilizálta az alapkő helyét. Igen hathatósan demonstrálta, hogy hol élünk. Szavazatégetőknél. Ez a politikai A-hang.

Mit tett Budaházy ezzel szemben? Igazságot akart? Jóvátételt? Korrekciót? Nem originális, nem kihívó. A kihívó-originális tett, a mérföldkő a rendszerbe simuló szavazatégetés bátor nérói gesztusa volt. Mit Róma nádtetői és függönyei, kertjei és raktárai? Azt egy Néró (a kis primitív őskori néró) is meg tudta gyújtani. Ezzel szemben szavazólapokkal begyújtani minden szavazókörben, demonstratívan - az már valami. Az valami népiskola. Még tán uniós projektben is elszámolták. Azt lenyomni á mágyárság torkincsáján. Azt csináljátok utánam!?

Hát ami azt illeti sportosan próbálkozott is az utód rátenni egy lapáttal, szembeköpködni 10-15 millió embert 2006 ősszel. Spriccelősen. a lelke közepébe. Szavazatégetéssel? Mit ide ilyen füstté váló szimbólumok? Választói akarat elégetése, tűzre dobása. Semmi katarzis, semmi gyomorforgató élmény. Nem lehet az evidenciával operálni, végül is mindenki tudta, hogy hülyét csináltak az országból. Ez a kis füstölés csak asszisztálás volt, amolyan ravasz tudati ráerősítés. Nem rossz, de  nem verte ki a biztosítékot. Az ország ment tovább. Le kell a projektet egyszerűsíteni, és érthetőbbé tenni. Bele az orrába. Hogy nem megy? Nem megy az igazi sortűz eisensteini hatás-bravúrral? Akkor hát tüzijátékot. 50 állami vezetőt statisztának hozzá. Sortűz királyok, hercegek, grófok és naplopók . . .  pontosabban államfők előtt. De mi gumibogyó-macikon nőttünk föl, hát legyen gumibogyó, meg kis vadnyugatos lovasroham, mert azt is sokat láttunk a tv-ben, meg egy operett belépő. Gumibogyó megvolt. Lovasroham megvolt. Operett meg majd lesz. Majd énekelnek kínjukban, akikbe bele tud kötni. Agyonverni embereket az utcán, és sokat vetíteni a tv-ben. Meg pereket. Az 50 évvel ezelőtt is jól bevált.

Nem a szavazat égetőket, hanem akik ellene tiltakoztak. Tehát nem az alkotmányos érzületért kell minden követ megmozgatni, hanem annak elfojtásáért. Szélsőségnek kell bírósággal kimondatni mindenkit, aki az alkotmányért szívében dobbanást érez. Ne érezzen. Ez a Budaházy az alkotmány ellensége, ezt kell kimondani-datni. Le kell egyszerűsíttetni a kérdést, hogy az ellenzéknek idővel mindig igaza van-e? Persze, hogy nem. - De most valószínűleg. Ahol a szavazatégetés az alkotmány oszlopa, ott az ellenzéknek (mármint a ténylegesnek) eleve igaza van, ha szembefeszül a szavazói szándék voksok égetőivel. Ez a demokrácia-köztársaság-harmadik-kreatúra-diktatúra előszoba titka. Nyulakat lelőni, mert veszélyeztetik a farkasokat (főleg, ha vissza beszélnek). Agresszív hörcsögök botránkoztatják meg a rókákat. Bíróság! Maga alszik? Itt a róka bundájáról van szó! Fogja meg a hörcsögöket!!! - a róka helyett.

Az meg hogy nyugaton mit gondolnak, nem ide tartozik. Az meg hogy mi mit gondolunk Magyarországon a politika elpuccsolásáról a magyarság elől, az sem ide tartozik. De hogy ennél mélyebbre nem lehet ásni, mert szavazatégető korszakhoz szavazatégető miniszterelnök illik, meg gumibogyós, meg gázos. Hát ezt tudjuk. Agázára.....

És a legkisebb, hogy a világ túlsó végén a magyar népviseletről semmit sem tudnak. Hogy saját magukon ironizáltak . 56 emlékének maradékával.

De nálunk a szavatégetősök még mindig törvényt ülnek Budaházy felett, meg a szavazati jogok felett. Fenyegetőznek. Félnek kiszállni a körhintából. Nem lehet megszólni őket. Annyit loptak, hogy bele merevedtek. Mint a vastolvaj cigányok, akik egy épület vasoszlopait úgy kezdték kivágni az oszlopok tövénél, hogy az rájuk dőlt. Jelentem, szomorúan ránkrogyik az ország, és még mindig a tartó oszlopokat akarják a méh-be vinni parlamenti, de főleg kormányoldalon.

És akinek ez nem tetszik, az alkotmányellenes. Hogy az oszlop döntögetőknek fogalmuk sincsen az alkotmányosságról? Nem baj. Nem az volt a téma, hanem hogy legyen jelszó a kékruhás randalírozásra (ami majd egy idő után, ha kiszíja a nap olyan munkásőrös is lehet). Elhallgattatni az ország romba döntőinek kritikusait. A szavazatégetés országában. Hogy ez itt teljesen normális? - Nem hiszem. Nem, ez nem normális. Abnormális.

Lehet mégis törvényes? Lehet. Látszólag. Ésszerű? Tisztességes? Társadalmi erőket inspiráló? - Abban nem vagyok biztos. Mindenesetre van egy szöveg a szavazási törvényben. Mikor került oda? Milyen célból? De ott van. Az égetés §-a. Effektíve az égetés ebben nincsen benne. Csak hogy ne maradjon meg. Talán valami végrehajtási utasításban. Vagy csak a tv-ben kérték fel az illetőket, hogy tessék már szalonnát sütni a szavazatokon. Hát sütögetik.


http://www.valasztas.hu/ovi/hu/1997c.html 

1997. évi C. törvény

Jegyzőkönyv

74. § (1) A szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri, valamint a választási eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet kell készíteni. Jegyzőkönyv ceruzával nem készíthető.

3) A szavazólapokat a polgármesteri hivatalban az illetékes választási bizottság tagjainak jelenlétében kell elhelyezni, és 90 napig meg kell őrizni úgy, hogy illetéktelen személyek részére ne váljék hozzáférhetővé. A választás eredményével összefüggő kifogás esetén az érintett szavazólapokat az ügy jogerős lezárásáig kell megőrizni. 90 nap után a választási iratokat - a jegyzőkönyvek kivételével - meg kell semmisíteni.


Egyébként Eisenstein (ha jól írom a nagy szovjet némafilmes nevét) titkára a fenti sorok készülte alatt jöttem rá. Miért volt olyan szuggesztív a kommunista film? Mert igazságot mondott? Nem. Gyurcsány is hazudik. Hanem mert a technika felgyorsult fejlődése furcsa paradoxonhoz vezetett. Mielőtt még kialakult volna az emberekben a védekező reflex, olyan új metszetekben, megvilágításban nézették velük saját életüket (ma már ereik és beleik zegzugait is élő színes közvetítésben), amelyben korábban nem volt részük. Mint gyerekek az üveggolyóval játszottak az életveszélyes hazugság-csomagokkal. vörös csillagosék. Mint a világháborúban ledobált robbanó gyerekbabák (amit azóta sem köszöntünk meg illően amerikai felszabadítóinknak), amelyek a felkészületlen gyerekeket tépték szét. Övék a bombát dobóké a jobb technika, az erkölcsi kontroll csak később következik. A tolvajok a régi bizánci birodalomban legyőzhették az utánuk loholó igazságszolgáltatást, ha gyorsabban tudtak feljebb hágni a társadalmi ranglétrán, hatalmi dombhányáson, mint üldözőik. Sztalin és Eisensteinje is igyekeztek gyorsabban hágni egyre feljebb a megtévesztés filmszalag-újdonság létráján, mint az emberek azt értelmező-védekező józan reakcióikkal utól tudták volna érni. Magyarországon most egy miniszterelnök fut hazugságaival és elcseszetten elégtelen közgazdasági tudásával meg tanácsadóival meg gazdáival a felelősségre vonás elől immár valami nem várt, megjósolhatatlan, de legalább megkísértett mentő ötletre, szalmaszálra mint egérútjukra, vagy a társadalmi összeomlásra, amely az ő és csapata adóssághalmozó excavátor mohóságukat is elhomályosíthatja. Temessék a romok az ő felelősségüket is maguk alá. Addig pedig mindenki dobjon be egy fél kiflit, spórolni kell, elvégre a rendszerváltás már 10 évvel ezelőtt is ezermilliárd $ körül volt számolható. A képernyőn nem, mert a képernyővédő-szűrő demokrata-köztársaság-harmadik-kreatúra-diktatúra-bemeneti-zsilip azt nem engedte oda. Szóval van az, csak nem látni.


Ez az uniós titok is. Ez az uniós görcs titka. Az erkölcs nélküli hatalom eleve gyanús. Az erkölcsöt elrúgó hatalmi technika olyan, mint Esenstein filmje, a vászon mögött Gulagokra vezető sínpár indul(hat). Pinocchio meséje furcsán kísért minket a mesevárossal. Csak a mi miniszterelnökünk nem Pinocchio, hogy észhez térjen, jó útra váltson. Ő nem lesz képes a szamárfüleknek nemet mondani, sőt minket is magával rántana. Ő tehát nem igazi Pinocchió. Á csak az álca, a mimikri Pinocchió. Ő csak a látszat kedvéért tudja még egy ideig hatalmas szamár füleit a gallérja mögé rejteni. A látszat és az emberi valóság kavalkádja. Tele vagyok a kádkővel. Elegem van belőle.

  Vissza az oldal tetejére