Vissza a főoldalra * népszavazás utóélete előlaphoz

A "kis Máért" résztvevői nem mondanak le a kettős állampolgárságról

 2005.01.07.  16:10

MTI

Nem mondanak le a kettős állampolgárság igényéről a határon túli magyarok politikai vezetői, akik kétnapos szabadkai tanácskozásuk zárónyilatkozatában elítélték a magyarországi politikai élet mindazon szereplőit, akik félrevezették a magyarországi választópolgárok egy részét, nemmel való szavazásra vagy távolmaradásra biztatva őket.

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határon túli tagszervezetei vezetőinek kétnapos tanácskozása zárónyilatkozat elfogadásával ért véget, amely felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy alkosson olyan törvényt, amely lehetővé teszi a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését.

A tanácskozás után Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke - a szabadkai értekezlet házigazdája - az MTI-nek nyilatkozva leszögezte, hogy a határon túli magyar politikai vezetők "nem mondanak le a kettős állampolgárságról, s ez az igény semmivel sem helyettesíthető". 

A határon túli magyar vezetők csak felületesen ismerik Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök csütörtöki ötpontos javaslatát, amely a határon túli magyar közösségek helyzetét hivatott rendezni. Ezért érdemben nem is tárgyaltak róla, de tárgyalási alapnak elfogadják a miniszterelnök javaslatait. 

Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke az értekezletet záró sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy "ígéretekkel a határon túli magyarok nem szoktak foglalkozni, s amennyiben komoly javaslatról lenne szó, akkor velük kell azt megtárgyalni, amire nem került sor".

A tanácskozás résztvevői úgy döntöttek, hogy létrehozzák a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumát (HTMSZF), amelyet minden olyan alkalommal összehívnak, amikor ezt a határon túli magyarság és a nemzet egészének közös ügye megkívánja. Kasza szerint az a HTMSZF nem konkurenciája vagy ellenpólusa lesz a Máért-nak, hanem a határon túli magyarok gondjainak felvázolása és megoldása lesz a célja.

Vissza az oldal tetejére