Vissza a főoldalra * 

----- Original Message -----

From: Százak Tanácsa - Alkotmányossági Műhely

To: MTI Belpolitikai Szerkesztőség

Sent: Wednesday, February 11, 2004 11:08 AM

Subject: A Százak Tanácsa állásfoglalása az alkotmányról


A Százak Tanácsa állásfoglalása az alkotmányról

Célunk az alkotmányosságért kiálló kezdeményezések, törekvések találkozásának segítése, felülemelkedve a napi politika szempontjain - és nem a társadalmi-politikai ellentétek kiélezése.

Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy nem szabad engedni a kísértésnek, hogy „fegyelmezetten” hallgassunk a gondolkodásunkat, értékítéletünket meghatározó alkotmány stratégiai kérdéseiről - a reálpolitika taktikai sikerei érdekében.

A magyar alkotmány alapelvei - mint a magyarság kétségtelen kincsei - önazonosságunk támasztó oszlopai, amelyek jól illeszkednek az Aranybulla és a Magna Charta idejéig visszamenően a legnemesebb európai hagyományokhoz, s a modern időkben az ENSZ számos természetjogi elvet alapul vevő szellemiségéhez. Ezek erősebbek minden hatalmi kényszernél, politikai taktikánál, önkényuralmi előírásnál - legyen szó belső törvényről, vagy nemzetközi diktátumról.

A magyar alkotmányos jövő csak az alkotmányos hagyományainkhoz való élő kapcsolat kialakításával képzelhető el. Úgy kell rendezni a magyar közjogot, hogy a történelmi alkotmány magvát jelentő alapelveket az alkalmazott törvények és nemzetközi szerződések ne sértsék, hiszen ezek az elvek Európa, az emberiség közös kincsei.

A történelmi alkotmány tudomásul vétele tehát nem pártpolitikai kérdés, hanem a magyar közélet szereplőinek kötelezettsége egyeztetésre és összefogásra.

Fekete Gyula alapító elnök, dr. Andrásfalvy Bertalan soros elsők, dr. Andrasofszky Barna eln.tag, Bánffy György eln.tag, Fáy Árpád, dr. Szíjártó István titkár

BP. 2004.febr.4.


Vissza az oldal tetejére