Vissza a főoldalra * vissza meghívóhoz * vissza vázlatok előlaphoz

Történeti alkotmányunk öröksége

Dr. Salamon László

A XIX-XX. században a történeti alkotmányokat világszerte kartális alkotmányok váltották fel. Történelmi paradoxon, hogy a magyar történeti alkotmány helyébe lépő kartális alkotmány sztálinista jellegéből következően híjával volt minden alkotmányos értéknek. Így Magyarországon a kartális alkotmány megjelenése a történeti alkotmányunk értékeinek megtagadását, de ezen túlmenően minden alkotmányos érték eltörlését is jelentette.

A rendszerváltozással összekapcsolódó alkotmányozás az alkotmányosság egyetemes értékeinek helyreállítása mellett visszanyúlt a magyar történeti alkotmány hagyatékához is.

Történeti alkotmányunk értékei nem az alkotmányjogi archeológiai múzeum kiállítási tárgyai. Ezek az értékek egyrészt jelen vannak tételes közjogi jogszabályaink világában, másrészt részét kell képezniük közjogi gondolkodásunknak, szemléletünknek. Megalapozott alkotmányjogi ismeretekről nem beszélhetünk a történeti alkotmány ismerete nélkül, és az alkotmányosság készsége nem alakítható ki és nem működhet az ezeket az ismereteket felölelő közjogi műveltség nélkül.

Az egyetemi oktatás felelőssége, hogy ezt a hagyatékot átadja az újabb jogász nemzedékek számára, nemcsak a jogtörténeti studiumok, hanem az élő alkotmányjog oktatása keretében is.

A sokszor emlegetett új alkotmány megalkotása során - amikor ennek a feltételei minden tekintetben megteremtődnek - történeti alkotmányunk örökségét még inkább az élő közjog részévé kell tennünk.

Vissza az oldal tetejére