Vissza a főoldalra * Vissza novemberi levelekhez

----- Original Message -----
From: Fáy Árpád
To: katalin.szili@parlament.hu
Cc: zoltan.kisfaludi@parlament.hu
Sent: Thursday, November 14, 2002 10:04 AM
Subject: meghallgatás kérés alkotmány és EU csatlakozás ügyében

Magyar Országgyűlés
dr Szili Katalin elnök,
     dr Kisfaludi Zoltán kabinetfőnök
 
Tisztelt Elnök Asszony!
     Tisztelt Kabinetfőnök Úr!
 
Azon kéréssel fordulunk az Önhöz, hogy adjon lehetőséget az Alkotmányossági Műhely egyesület véleményének kifejtésére: hallgassa meg hozzászólásunkat az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk miatt tervezett „alkotmánymódosítás” ügyében – lehetőleg ezév novemberében, a tervezett decemberi döntéseket megelőzően.
 
Megemlítjük, hogy munkacsoportunk 1999 szeptembere óta tevékenykedik, és azóta évenként próbáljuk felhívni a figyelmet a magyar alkotmányosság nyitott kérdéseinek rendezetlenségére.

Eddigi kísérleteink:
 
I.) Észrevételek a 2000/1. számú törvény tervezetéhez (1999. szeptember 12.) - A magyar alkotmány kérdésének tartalmi vizsgálata mellett érveltünk az évszám átírása helyett. A levelet az Igazságügyi Minisztérium kapta meg.
 
II.) Millenniumi Alkotmányozási Felhívás (2000. május 22-23.) - A Magyarok V. Világkongresszusának több mint 40 országból összegyűlt, 1000 fős plénumán elfogadott felhívás az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását kezdeményezte, és külön hangsúlyozta a felkészülés fontosságát, amelyet a maga részéről támogatásáról biztosított.
 
III.) Felhívás ünnepi megemlékező feles törvényre a magyar alkotmányos hagyományról a millennium második, az új évezred első évében (2001. március 30.) - A kötet formában megjelent kezdeményezést az Igazságügyi Minisztériumon kívül nagy számban juttattuk el országgyűlési képviselőknek is.
 
IV). Nyilatkozat alkotmányosságról és a jogfolytonosság helyreállításáról (2002. szeptember 14.) - A nyilatkozatot szeptember 14-én eljuttattuk a parlamenti pártok vezetőihez, államelnökhöz, parlamenti elnökhöz, miniszterelnökhöz, igazságügyi minisztériumhoz, majd a konferencia kötetét megjelenésekor 386 címzett példányban leadtuk a parlament postázójában, név szerint szólítva meg ezzel a képviselőket.
 
Személyesen is szeretnénk röviden összefoglalni észrevételeinket, illetőleg a kérdéseire lehetőség szerint válaszolni.
 
Különösen fontos volna, hogy még november folyamán kapjunk lehetőséget, hiszen a decemberi eleji döntésekkel kapcsolatban jelentkezünk mostani levelünkkel (és jelentkeztünk korábban is négy éven át a magunk részéről).
 
Budapest 2002. november 14.
 
Tisztelettel
 
Fáy Árpád
 
Alkotmányossági Műhely egyesület elnöke
 
 Egyesületünk "lobbiszáma": sz 8-11/76/2002.
 

Vissza az oldal tetejére