Vissza a főoldalra * Vissza novemberi levelekhez

---- Original Message -----
From: Alkotmányossági Műhely
To: zsolt.nemeth@parlament.hu
Cc: gabor.hars@parlament.hu ; zoltan.rockenbauer@parlament.hu
Sent: Thursday, November 14, 2002 9:37 AM
Subject: meghallgatás kérés a Külügyi bizottságtól

Külügyi Bizottság
Németh Zsolt elnök
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
Azon kéréssel fordulunk az Önök bizottságához, hogy adjon lehetőséget az Alkotmányossági Műhely egyesület véleményének kifejtésére: hallgassa meg hozzászólásunkat az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk miatt tervezett „alkotmánymódosítás” ügyében – lehetőleg ezév novemberében, a tervezett decemberi döntéseket megelőzően.
 
Amint az alább mellékelt levélből kiderül, erre a házszabályi lehetőség megvan.
 
Tartalmilag megemlítjük, hogy munkacsoportunk 1999 szeptembere óta tevékenykedik, és azóta évenként próbáljuk felhívni a figyelmet a magyar alkotmányosság nyitott kérdéseinek rendezetlenségére.
 

Eddigi kísérleteink:
 
I.) Észrevételek a 2000/1. számú törvény tervezetéhez (1999. szeptember 12.) - A magyar alkotmány kérdésének tartalmi vizsgálata mellett érveltünk az évszám átírása helyett. A levelet az Igazságügyi Minisztérium kapta meg.
 
II.) Millenniumi Alkotmányozási Felhívás (2000. május 22-23.) - A Magyarok V. Világkongresszusának több mint 40 országból összegyűlt, 1000 fős plénumán elfogadott felhívás az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását kezdeményezte, és külön hangsúlyozta a felkészülés fontosságát, amelyet a maga részéről támogatásáról biztosított.
 
III.) Felhívás ünnepi megemlékező feles törvényre a magyar alkotmányos hagyományról a millennium második, az új évezred első évében (2001. március 30.) - A kötet formában megjelent kezdeményezést az Igazságügyi Minisztériumon kívül nagy számban juttattuk el országgyűlési képviselőknek is.
 
IV). Nyilatkozat alkotmányosságról és a jogfolytonosság helyreállításáról (2002. szeptember 14.) - A nyilatkozatot szeptember 14-én eljuttattuk a parlamenti pártok vezetőihez, államelnökhöz, parlamenti elnökhöz, miniszterelnökhöz, igazságügyi minisztériumhoz, majd a konferencia kötetét megjelenésekor 386 címzett példányban leadtuk a parlament postázójában, név szerint szólítva meg ezzel a képviselőket.
 
Személyesen is szeretnénk röviden összefoglalni észrevételeinket, illetőleg a bizottság tagjainak kérdéseire lehetőség szerint válaszolni.
 
Különösen fontos volna, hogy még november folyamán kapjunk lehetőséget, hiszen a decemberi eleji döntésekkel kapcsolatban jelentkezünk mostani levelünkkel (és jelentkeztünk korábban is négy éven át a magunk részéről).
 
 Budapest 2002. november 14.
 
 Tisztelettel
 
Fáy Árpád
 
Alkotmányossági Műhely egyesület elnöke
 
 Egyesületünk "lobbiszáma": sz 8-11/76/2002.
 
 ----- Original Message -----
 
From: <andras.baneth@parlament.hu>
To: <fay@ngo.hu>
Sent: Wednesday, November 13, 2002 1:15 PM
Subject: Alkotmányügyi Bizottság
 

> Tisztelt Fáy úr!
>
> Telefonbeszélgetésünk alapján szeretném tájékoztatni, hogy valóban van elvi lehetőség arra, hogy a házszabály által szabott keretek között esetlegesen kifejtse álláspontját a Bizottság ülésén. Azonban kollégámmal és az elnök úrral történt konzultáció alapján szeretném a türelmét és megértését kérni, mivel az év hátralevő részében roppant módon el vagyunk foglalva a költségvetés és az ahhoz kapcsolódó anyagok tárgyalásával.
>
> Megértését köszönjük. Tisztelettel,
>
> dr. Baneth András
>
>
>
>
>
>                         BANETH András
> Parlament Alkotmány- és Igazságügyi Bizottság
>                Jogi és EU Konvent ügyek
 

Vissza az oldal tetejére